Erika Strandberg drivs av mixen av människor och politik – förväntningarna på Kimitoöns nya kommundirektör är höga

Efter de senaste dagarnas överväldigande mängd av gratulationer från både när och fjärran känner Erika Strandberg att förväntningarna på henne är höga då hon den 1 april tillträder som ordinarie kommundirektör för Kimitoön.
Det var i måndags som Kimitoöns fullmäktige valde sin kommundirektör, som åtminstone utifrån sett varit ohotad etta under den senare delen av rekryteringsprocessen.
Är det här ditt drömjobb?
– Jag har inte någonsin siktat på att bli kommundirektör, men min karriär har lett mig till det, svarar Strandberg.
Kommundirektörskapet är dock ett stort mål för Strandberg, och åtminstone just nu siktar hon inte längre fram i karriären än så.
Strandberg har länge känt att det är inom den kommunala sektorn som hennes plats finns.
– Det känns verkligt och den sektorn har betydelse för folks vardag.
Strandberg gör en jämförelse med det år hon medverkade som expert i en beredningsgrupp för social- och hälsovårdsreformen.
– Då handlade det om att förbereda en abstrakt reform. Jag saknade människorna och politiken – jag gillar mixen av dem.
Viktigt att hitta balansen mellan rollerna
Förutom att Strandberg just nu jobbar som tillförordnad kommundirektör på Kimitoön, så är hon också förvaltningschef, där chefskap för kommunens personal ingår.

Att vara en offentlig person blir inget nytt för henne – hon beskriver det skämtsamt som att hon sedan förr har en Kimitoö-stämpel i pannan.
– Jag är bekväm med det. Det finns nog rum för att vara bara Erika också. Jag hittar nog balansen.
”Bara Erika” beskriver Strandberg som en lugn person, som läser och kopplar av och som gillar hav och strand samt familjens aktuella stugbygge.
Hon erkänner också att arbetspunkten därhemma inte alls vittnar om samma ordningsmänniska, som den som sitter bakom skrivbordet i kommunkansliet i Kimito.

Pargasbo + Kimitoöbo = åbolänning
Strandberg beskriver sig som åbolänning och trivs i små samhällen. Även om hon efter 17 år på ön blivit Kimitoöbo, känner hon att ränderna av hemorten Pargas aldrig går ur. Till Kimitoön kom hon eftersom hennes man Anders Strandberg vuxit upp här.
Paret bestämde sig efter studietiden för att om någon av dem får jobb på Kimitoön så flyttar de hit, vilket bägge fick. Erika Strandbergs första jobb på ön var som bildningsdirektör för Kimito och Västanfjärd.
Orken är viktig
Strandberg inser vikten av att kunna stänga av arbetsrollen och har genom de många åren i kommunens tjänst fått gott om övning i det. Då gör hon helt andra saker och är inte digitalt uppkopplad.
– Det är viktigt att se till att man orkar. Orken behövs för att komma med nya idéer i arbetet.
Företagen kan vänta sig besök
Det första Strandberg kommer att ta sig an som ordinarie kommundirektör är en bekantningsrunda till öns företag, för att få sig en pratstund med dem.
– Företagen blir allt viktigare, de har en avgörande roll för kommunens framtid.
Ett målmedvetet ledarskap
Receptet för att lugna det tidvis stormiga Kimitoön, där politikerna inte alltid drar jämt utan bland annat river fullmäktigeavtal och är osams om vindkraftsplaner och vägbyggen ser Strandberg i ett långsiktigt och målmedvetet ledarskap.
– Politiken går inte rakt fram, utan snarare i kurvor. Det hör till. Då gäller det att hitta nya vinklar och försöka på nytt.
Enligt feedback Strandberg fått om sin ledarstil är hon en god lyssnare och lösningsfokuserad.
– Jag brukar alltid hitta någon typ av väg, någon dellösning. Det finns ju alltid olika intressen.
Vidare är Strandberg rak i sin kommunikation, för att tydliggöra vad hon förväntar sig.
Sund konkurrens mellan Kimito och Dalsbruk
Att det sedan kommunsammanslagningen rått en viss polarisering mellan orterna Kimito och Dalsbruk har knappast gått någon förbi.
– Så här efter tolv år märker jag inga djupa sår, utan snarare en sund konkurrens tätorterna emellan. Det handlar mer om att stolt lyfta fram sin egen ort och på det viset utmana andra orter. Det här syns starkast i lokalpolitiken, där det är klart att man driver sin egen hembys intressen, säger Strandberg.
Av dem som väljs in i Kimitoöpolitiken i vår hoppas Strandberg på politiker som vill se långt in i framtiden med tanke på de viktiga vägskäl man har framför sig, som till exempel vårdreformen och ekonomiska utmaningar.
Hon har dock sett många olika sammansättningar inom politiken och hennes uppfattning är att det alltid fungerat.
En viss oro känner hon dock inför nästa period, eftersom hon ser att den bästa starten för att hitta ett gott förtroende skulle vara om alla kunde träffas i verkligheten, istället för enbart på distans som nu.
Tänka nytt och tänka smart
På längre sikt ser Strandberg att Kimitoön måste fortsätta att tänka smart, då chansen ges att omforma strukturerna.
– År 2020 lyckades vi minska 26 årsverken och har nu personalkostnaderna på samma nivå som år 2012. Några drastiska förändringar har vi inte gjort, utan det handlar om att omforma verksamheten.
– När eller om sote-reformen kommer gäller det att på längre sikt fundera kring hurdant servicenät vi har råd med. Samtidigt måste vi våga satsa och tänka nytt så vi utvecklas.

Erika Strandberg
- Ålder: 42 år
- Bor: I Kimito, men kommer från Pargas.
- Familj: Hennes man Anders Strandberg och två tonårspojkar.
- Utbildning: Politices magister.
- Jobb: förvaltningschef och tf kommundirektör på Kimitoön. Från 1 april ordinarie kommundirektör.
- Det bästa med vardagen på Kimitoön: Allt är så nära och så enkelt. All service finns här.
- En god middag: Då blir det asiatiskt på restaurang. Visst lagar jag mat själv, men då blir det nog inte så gott.
- Så här klarar jag coronatiderna: Jag är ute och motionerar, umgås med familjen. Det är viktigt att hitta ett sätt att kunna koppla av.
- Senast lästa bok: Karin Smirnoff: Jag for ner till bror
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.