Förflytta dig till innehållet

Epidemiläget står och stampar – indiska varianten orsakar lokala smittkluster

Jussi Altonen/Statsrådets kansli
Det är viktigt att hålla fast vid försiktighetsåtgärder, säger Otto Helve som är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd. Arkivbild.

Den indiska varianten av coronaviruset orsakar oro samtidigt som samhället öppnar upp alltmer. För tillfället finns smittkluster speciellt i Egentliga Tavastland.

Myndigheterna manar till lugn.

— Den indiska varianten sprids effektivt men vi vet inte hur den påverkar sjukdomsförloppet. Den bekämpas på samma sätt som övriga varianter, säger Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, under hälsomyndigheternas pressträff om coronaläget på torsdagen.

Enligt Otto Helve kan den indiska varianten delvis kringgå den första vaccindosens skydd, men inte den andra vaccindosens. Ännu finns det relativt lite forskning om virusvarianter.

Det upprepas flera gånger under pressträffen: också beträffande den indiska varianten gäller det att hålla fast vid de försiktighetsåtgärder som redan finns – samma åtgärder biter på varianten som på viruset överlag.

Inom hälsovården rekommenderas nu effektivare munskydd med märkningen FFFP2 och FFFP3, men det beror inte enbart på den indiska varianten.

Stagnerat smittläge

Epidemiläget har hållits på ungefär samma nivå under den senaste månaden och karakteriseras av snabba lokala växlingar. Smittsiffrorna kan plötsligt gå upp på en ort samtidigt som de går ner någon annanstans.

I Mellersta Österbotten som toppade smittstatistiken förra veckan har situationen blivit bättre, medan incidensen nu skjutit i höjden i Egentliga Tavastland.

Totalt 98 nya fall av coronaviruset har konstaterats i Finland under det senaste dygnet. Incidensen har sjunkit en aning och är nu 49. Incidensen betecknar antalet fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Totalt 946 personer har avlidit av coronarelaterade symtom sedan början av epidemin. Behovet av sjukhusvård har minskat, speciellt behovet av intensivvård, enligt Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Inte slappna av än

Vaccineringarna har nått en milstolpe då hälften av finländarna fått sin första dos coronavaccin. Nästan 9 procent har fått sin andra dos. Vaccineringarna har enligt Otto Helve framskridigt bra, men ännu är det inte läge att slappna av.

— Vi har fortfarande många smittfall. Långa smittkedjor kan uppkomma snabbt på vissa områden. Det är viktigt att hålla fast vid åtgärderna som bromsar epidemins framfart, säger Helve.

Många hoppas på att varmare temperaturer ska få epidemin att tyna ut, men enligt Helve är det ingenting man kan räkna med. Coronaviruset är ett nytt virus som är beroende av befolkningens antikroppar, säger han.

— Vi räknar med att säsongsvariationen har en ganska liten effekt.

På smittspårningsfronten är läget gott. Just nu lyckas man spåra över 70 procent av fallen. De fall som kan härledas från utlandsresor är få.

På internationell nivå håller läget på att ljusna.

— I EU ser epidemiläget bättre ut i många länder, säger Pasi Pohjola.

Beträffande vaccineringar är skillnaderna stora globalt. I EU och i Nordamerika framskrider vaccineringen bra, men i utvecklingsländer går det långsammare.

Inte läge att resa – trots intyg

Ett nationellt vaccinationsintyg togs i användning i onsdags. Informationen har inte överförts till databasen Kanta för allas del, men det är på gång.

Myndigheterna uppskattar att ett vaccinationsintyg för EU, som ersätter det nationella intyget, kommer i juli. Ett gemensamt intyg för EU ska ännu godkännas av Europaparlamentet.

— Det finns ändå skäl att undvika att resa, epidemiläget är ännu dåligt i många länder, säger direktör Minna Saarnio vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Elsa Kemppainen/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter