Förflytta dig till innehållet

Epidemiläget är instabilt igen – ”I värsta fall har vi vaccinerat bara 40 procent till sommaren”

Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli
Man i glasögon och munskydd
– Risken för att epidemin ska eskalera finns i hela Finland nu under vintersäsongen, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd.

”Risken för att epidemin ska eskalera finns i hela Finland nu under vintersäsongen.”

Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd

Epidemiläget har efter tre, fyra stabila veckor blivit värre igen och andelen positiva coronatester är hög, informerar Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd under en presskonferens på torsdagen.

— De kommande två, tre veckorna är avgörande, som det i allmänhet är när smittsiffrorna stiger, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Under den senaste veckan har också tidsplanen för vaccineringarna blivit allt osäkrare efter att Astra Zeneca meddelat om produktionsproblem. Tanken var tidigare att Astra Zeneca skulle fungera som ett vaccin för massorna. Ett beslut om preparatets försäljningstillstånd i EU väntas på fredag.

Tuija Kumpulainen, avdelningschef vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att man tidigare gav en alltför positiv bild av hur vaccineringarna skulle framskrida. Hon målar upp ett scenario i vilket vi har tillgång till bara de två vacciner som nu finns till hands, Modernas och Pfizer-Biontechs, enligt nuvarande information om när de levereras.

Scenariot är dystert.

— I värsta fall skulle endast 40 procent av befolkningen vara vaccinerade till sommaren, säger hon.

Enligt samma negativa modell befinner vi oss ändå i ett mycket bättre läge på hösten då 70 procent fått vaccin. I slutet av året uppgår andelen till 90 och 100 procent.

Enligt en mer positiv syn får Astra Zeneca försäljningstillstånd inom den närmaste tiden och nya preparat prövas för försäljningstillstånd.

Falsk trygghet

Under slutet av januari har människor också testat sig mer än tidigare, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Samtidigt förblev andelen positiva tester hög, vilket betyder att de högre smittsiffrorna är tillförlitliga.

På torsdagen rapporterade Institutet för hälsa och välfärd 423 nya fall av covid-19, vilket är i linje med den stigande trenden. Under de senaste tre veckorna har behovet av intensivvård minskat något medan behovet av specialsjukvård ökat något.

De fall av virusvarianter som registreras har nästan alltid en koppling till utlandsresor. Totalt har man registrerat 96 fall av den variant som först spred sig i Storbritannien och 10 av den som upptäcktes i Sydafrika.

Dödsfallen har varit något färre. Det beror på att det nu framför allt är personer i arbetsför ålder som smittas. Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, uppmanar nu speciellt vuxna att undvika onödiga kontakter.

— Risken är störst för vuxna i arbetsför ålder, här finns ännu utrymme för en förbättring.

Myndigheterna poängterar att situationen nu förändras snabbt. På många orter finns större kluster och smittkedjor, vilket har lett till en ökad incidens i stora delar av landet. Fem landskap befinner sig just nu i den allvarligaste fasen av smittspridning. Det gäller ändå att inte heller i andra delar av landet låta sig invaggas i falsk trygghet, säger myndigheterna.

— Risken för att epidemin ska eskalera finns i hela Finland nu under vintersäsongen, säger Mika Salminen.

Förstår städernas beslut

Flera städer har trotsat myndigheternas rekommendationer och öppnat upp hobbyverksamheten för barn och unga. Mika Salminen säger att varje familj i slutändan fattar sina egna beslut.

— Barn och unga har lidit av restriktionerna, vi har en viss förstående för städernas beslut.

Han uppmanar ändå städerna att vara försiktiga med ytterligare beslut för att inte epidemiläget ska bli värre. De största riskerna finns bland de vuxna, säger han.

— Det är viktigt att hålla avstånd och undvika att samlas i grupp när man för sitt barn till hobbyer.

Elsa Kemppainen/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter