Entimmeståget och Finlandsbanan tar stort kliv framåt — trängselskatten väcker missnöje i riksdagen


Statsrådet har på torsdagen gett grönt ljus för grundandet av projektbolagen Finlandsbanan och Entimmeståget till Åbo. Foto: Mikael Piippo/SPT
Trafikförbindelser blev ett stort samtalsämne under riksdagens sista frågetimme innan sommarpausen.
Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) meddelade att statsrådet tidigare under torsdagen har godkänt grundandet av projektbolagen Finlandsbanan och Entimmeståget till Åbo.
Kommunikationsministeriet får därmed nu underteckna avtalen som gör staten till majoritetsägare i bägge bolag och projekten tar ett stort kliv framåt.
Statens andel blir 51 procent i var bolag.
— Detta är en historisk dag. Dessa projekt garanterar snabba tågförbindelser mot Åbo och Tammerfors och på så vis utvidgas det möjliga pendlingsområdet märkbart. En lärare kan exempelvis skaffa sig en förmånligare bostad i Salo och sedan på ändå på en halv timme ta sig till arbetet i huvudstadsregionen.
Projektet Finlandsbanan ska främja planeringen av spårförbindelsen från Helsingfors till Tammerfors och vidare norrut. Projektet Entimmeståget till Åbo ska i sin tur främja den planerade snabba förbindelsen mellan Helsingfors och Åbo.
Privatbilar hör ändå till den finländska vardagen
Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) sade att snabba spårförbindelser inte bara möjliggör att det nuvarande pendlingsområdet utvidgas. De är också fördelaktiga för miljön.
— Vi vet att vi har mycket att förbättra då det handlar om att få ner våra trafikutsläpp för att kunna nå våra klimatmål. Kollektivtrafiken fungerar väl i tätbefolkade områden. Ute i glesbygden handlar åtgärderna mer om att få ner utsläppen som privatbilismen orsakar, bland annat genom att i stället köra på biobränsle eller med elbilar.
Vanhanen var inne på samma spår och sade att Finland har gjort märkbara satsningar för att minska utsläppen som privatbilismen skapar. Att privatbilar hör till den finländska vardagen är ändå ett faktum.
— Realiteten är att finländarnas arbetsliv, ekonomi och uträttande av ärenden inte fungerar helt utan personbil och den frågan har regeringen ingen avvikande åsikt om, sade Vanhanen.
Trängselskatt väcker missnöje
Speciellt oppositionspartiet Sannfinländarna kritiserade under frågetimmen regeringen för Finlands trafikpolitik.
— Är det de finländska privatbilisterna som ska betala för er storhetsvansinniga vilja att hålla klimatbeslut och för att regeringen delar ut pengar för att rädda andra EU-länder, sade Sannfinländarnas Sheikki Laakso.
Laakso refererade bland annat till höjda bränsleskatter och till den trängselskatt som nu finns inskriven i regeringsprogrammet.
— Beslut om bränsleskatten har fattats och beslutet finns med i regeringsprogrammet. Skattehöjningar har gjorts under varje valperiod och de har då varit av rätt samma storleksklass. Redan fattade beslut står fast, sade finansminister Matti Vanhanen (C).
Även Riikka Slunga-Poutsalo (Sannf) var kritisk till punkten i regeringsprogrammet där trängselskatten nämns. Slunga-Poutsalo undrar hur sådana avgifter ska kunna stödja regeringens mål om att höja sysselsättningen och arbetspendlingen i Nyland.
Mikkonen sade att den trängselskatt som nämns i regeringsprogrammet handlar om att möjliggöra för kommuner att införa trängselskatter, inte om att direkt införa en trängselskatt.
— Enligt nuvarande lagstiftning är det inte möjligt för kommuner att införa trängselskatter, och det är bra att vi kan möjliggöra det genom lagstiftning. Det är sedan i områdets egna händer om de inför avgiften.
Vanhanen konstaterade också att trängselskatten finns nämnd i regeringsprogrammet, men att det endast är ramarna som står där. Det slutliga innehållet för lagförslaget saknas fortfarande.
— Förberedelsen är ännu inte i gång och jag föreslår att vi återgår till ärendet då regeringen förberett förslaget.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) sade under riksdagens frågetimme på torsdagen att de nya, snabba tågförbindelserna kommer att utvidga finländares möjliga pendlingsområde märkbart. Arkivbild. Foto: Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.