Entimmeståget avancerar – enligt planen offras upp till 190 bostadshus

Projektplaneringen av den nya tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors går vidare i etapper.
Det meddelade bolaget Entimmeståget till Åbo på tisdagen. Fokus läggs nu på fem olika banavsnitt som alla kräver skräddarsydda lösningar.
De beräknade kostnaderna för projektplaneringen är oförändrade och uppgår fortfarande till 75 miljoner euro. EU kommer att stå för hälften av dessa kostnader via Fonden för ett sammanlänkat Europa, som backar upp gränsöverskridande transportprojekt. Den finska staten betalar återstoden av notan.
— Vi är nu i färd med att ordna flera publikevenemang för att få respons av allmänheten och dem som berörs av projektet, säger Annika Salokangas, projektdirektör på Entimmeståget till Åbo.
Det första publikevenemanget kring den planerade tågbanan ordnas virtuellt på Teams på tisdag.
53 nya broar ska byggas
Projektplaneringen går nu ut på att precisera bansträckningen, hur anläggningen av de dubbla spåren ska gå till och var det ska byggas viadukter, broar och nya tågstationer.
Utöver Entimmeståget till Åbo är även konsultbolagen Ramboll och Sitowise inkopplade i projektplaneringen.
Banavsnittet mellan Esbo och Salo beräknas kosta 21 miljoner euro medan den korta bansträckningen mellan Salo och Kuppis slukar nästan tre fjärdedelar av budgeten på 75 miljoner euro. Upp till 53 nya broar och 2 nya tunnlar ska byggas mellan Salo och Nunna.
— Vi väntar fortfarande på att miljökonsekvensbedömningarna ska slutföras och att Traficom godkänner Trafikledsverkets generalplan, säger Salokangas.

Den nya tågbanan planeras så att persontågen har en genomsnittlig hastighet på cirka 250 kilometer i timmen. Den så kallade bangeometrin utgår från hastigheter på 300 kilometer i timmen.
— Vi har redan offentliggjort projektplanerna för bansträckningen mellan Esbo och Salo och Salo och Hajala i oktober. Planerna är nu i kraft i fyra års tid, säger Salokangas.
Bostadshus måste rivas
Enligt Entimmeståget till Åbo kommer planeringsarbetet att slutföras 2023. Hur projektet avancerar efter detta är tills vidare oklart.
— Jag vet inte när politikerna tar ställning till tidsplanen efter det. Vi får se hur det går, säger Pekka Ottavainen, vd på Entimmeståget till Åbo.
Hur går det med de bostadshus som hotas av rivning i samband med projektet?
— Det är en väldigt tråkig situation, men vi måste hålla oss till Trafikledsverkets generalplan. Den tråkiga situationen kvarstår. Vi kan tyvärr inte undvika en situation där hus får ge vika om de står i vägen för den nya tågbanan, säger Ottavainen.
Enligt Trafikledsverkets planer skulle 162-190 hus stryka med i samband med bygget av den nya tågbanan. Som det nu är skulle invånare i Littois och Lukkarinmäki i Salo vara tvungna att överge sina hem på grund av projektet.
— Vi kommer att ordna verkstäder med markägare och diskutera hur vi kan beakta fastighetsägarnas önskemål, säger Salokangas.
Oklart med förbindelsetrafiken från Lojo
Hur det kommer att gå med omfattningen av förbindelsetrafiken från Lojo till Hangöbanan är fortfarande höljt i dunkel.
— Det är något som operatören får ta ställning till. Och vår plan är operatörsneutral. Det återstår att se vilket bolag som tar över trafiken, säger Ottavainen.
Det är likaså oklart vilka stationer och orter som får se sig akterseglade när de snabba tågen påbörjar sin trafik.
— Om tåget ska gå på en timme från Åbo till Helsingfors kan det inte stanna vid varje station. Då förlorar man värdefulla minuter varje gång tåget stannar, säger Ottavainen.
Mikael Sjövall/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.