Enligt statistiken har Raseborg näst mest tomma bostäder i landet – men verkligheten ter sig annorlunda

Enligt Yle som, presenterar uppgifter från Statistikcentralen, står 18,3 procent av bostäderna i Raseborg tomma. Av städer med över 10 000 bostäder är det bara Kemi som har fler tomma bostäder.
Med tomma bostäder menas att de inte används som stadigvarande bostad. Men Mosse Lindholm som är mångårig fastighetsmäklare i Raseborg menar att man kan ta statistiken med en nypa salt.
– Statistiken är missvisande. Många bostäder i Raseborg används som andrahandsbostäder men tomma är de inte. Vi sålde massor med andrahandsbostäder i Ekenäs under pandemiåren då man fick förmånliga lån. Men folk ids inte skriva sig i Raseborg på grund av det höga skatteöret.

Tomt på torpen?
Lindholms hypotes får stöd av Finlands Hypoteksförenings ekonom Juho Keskinen som i Yles artikel den 27 oktober säger att andelen tomma bostäder dels kan påverkas av att de står tomma mellan hyresgäster dels, att det kan vara fråga om andrahandsbostäder. Detta skulle förklara statistiken även för Hangös del.
Hangö är känt för sina många andrahandsbostäder. Där visar statistiken att drygt 30 procent av bostäderna står tomma.
Enligt Lindholm finns det också många jordbruksfastigheter i Raseborg med till exempel gamla förvaltarbostäder som ägarna av olika orsaker inte vill hyra ut.
Men visst finns det områden där det finns fler tomma bostäder än i andra. Lindholm nämner höghusområdena på Jägarbacken och i Trollböle i Ekenäs som exempel.
– Det finns vissa områden som det är mer svårsålt på. Där kan man få lägenheter mycket förmånligt. Men priserna har gått ner också i centrum där en etta som tidigare skulle ha kostat 70 000–80 000 euro nu kostar 50 000–60 000 euro, säger Lindholm.
Enligt honom står marknaden inte stilla men man kan tala om stiltje.
– Om vi tidigare hade ett tiotal köp i månaden handlar det nu om fyra eller fem köp per månad. Det beror på flera olika saker. Bankerna är i panik och vi har en generation som inte vet vad en ränta är. Man har byggt dyra hus. Men har du ett lån på 300 000 och en ränta i på 4 procent betyder det 12 000 euro i räntekostnader på ett år. Många skulle behöva en löneförhöjning för att klara av det. Det är mycket speciella tider just nu, säger Lindholm.

Stadens bostäder står sällan tomma
Statistiken som presenteras i Yles artikel motsvarar inte heller Raseborgs hyresbostäders bild av den faktiska situationen.
Raseborgs hyresbostäder äger fyra bostadsbolag med hyresbostäder i Karis centrum, Billnäs, Pojo, Fiskars, Svartå och Österby. Bolaget har drygt 530 bostäder varav 515 är till förfogande. Av dem är endast 13 lediga.
– Det är en ganska låg procent. I fjol hade vi en beläggning på 92 procent och i år tror jag att den är 94 procent, säger Henrik Westerlund som är vd för bolaget.
Det som i viss mån har påverkat läget positivt är de ukrainska flyktingarna.
– Vi har ganska många bostäder som hyrts ut till ukrainska flyktingar. Först hade vi hyreskontrakt med Migri men de boende har varit bra på att skaffa jobb och numera hyreskontrakt direkt med staden, säger Björn Siggberg som är styrelseordförande för Raseborgs hyresbostäder.
Större bostäder svårare
Med andra ord är det inget fel på efterfrågan. Däremot väcker till exempel stora tvårummare där hyran blir hög mindre intresse.
– De större hyresbostäderna är en utmaning. De har blivit svåra att hyra ut. Om man börjar minska på hyresbidragen kan det ske ytterligare en förskjutning där och bli mer tomt i den större ändan, säger Siggberg.
Ofta när det byter hyresgäster så passar Raseborgs hyresbostäder på att rusta upp bostäderna inför följande hyresgäst. Just nu har bolaget fem bostäder under reparation och fem i kö för det. Det finns också ett antal bostäder som skulle kräva sanering men som man valt att inte åtgärda.
– Vi har sex bostäder som vi inte reparerar. Det kan till exempel vara fråga om bostäder i källarvåningen där man borde dränera. Då har vi ansett att det inte är ekonomiskt vettigt att åtgärda dem så länge som vi har annat att erbjuda. Dessutom håller vi alltid ett antal bostäder tomma för att kunna erbjuda dem till exempel för inhysning efter vattenskador, säger Westerlund.
Inga akuta rivningsbehov eller -planer
Till exempel i Nyslott har man enligt Yles artikel rivit 750 bostäder sedan 2017 och fler ska rivas. Raseborgs hyresbostäder har inga konkreta planer på att riva hus.
– Men det blir antagligen aktuellt inom tio år. Till exempel börjar radhuslängor i trä som byggts för 50 år sedan vara ganska oändamålsenliga.
I stadens bostadspolitiska program efterlyser man mindre nya bostäder centralt.
– Vi ska göra upp en projektplan för det. Men min åsikt är att man borde avyttra i andra ända först. Vi behöver inte fler bostäder, vi behöver sådana som är eftertraktade, säger Westerlund.
Det nationella hyresbostadsbolaget KAS asunnot Oy som hyr ut bostäder på 39 olika orter i landet har enligt bolagets hemsida endast sex lediga hyresbostäder i Raseborg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.