Enkät: Var femte elev i åk 8 och 9 i Pargas använder tobaksprodukter dagligen – e-cigaretter och nikotinpåsar särskilt populära

I början av november kastade Kimitoöns välfärdskoordinator Bosse Ahlgren bollen västerut, till Pargas, då han kommenterade Hälsa i skolan-enkätens resultat kring ungas tobaksanvändning.
Efter årets enkät är Ahlgren inte orolig för Kimitoöns del, eftersom överraskningarna gällde främst de positiva siffrorna.
– Men Pargas kurvor oroar, det är ändå vår grannkommun, sade Ahlgren då.
LÄS OCKSÅ
Det som oroar honom – och säkert många nuvarande och blivande tonårsföräldrar i Pargas – är det att enkäten visar på att nästan var femte elev i åk 8–9 använder någon tobaksprodukt dagligen.
Situationen var liknande i Kimitoön för bara några år sedan, då en lika stor andel av elever i åk 8–9 där sade sig använda tobaksprodukter dagligen.
I Pargas i dag verkar det ändå vara snuset, nikotinpåsarna och just e-cigaretterna som utgör den ökade användningen. 8,7 procent i åk 8–9 i Pargas säger sig använda snus dagligen. 14,3 procent i Pargas säger sig använda nikotinpåsar då och då eller dagligen och 14,6 procent säger sig använda e-cigaretter dagligen. Alla tre siffror är betydligt högre i Pargas än i de andra referenskommunerna som ÅU tittat på.
Situationen med e-cigaretterna är något man både på skol- och ungdomssidan är väldigt medvetna om.
– Det var egentligen redan under fjolåret som situationen eskalerade. Problemet med e-cigaretterna är att man i praktiken kan använda dem litet var som helst och att de ofta syns i olika videoklipp på TikTok och andra plattformar. Dessutom lever många i tron om att de är helt ofarliga, menar fritidssekreterare Tove Dahlén.
Det finns en utbredd langningsverksamhet kring e-cigaretterna och polisen samarbetar med både ungdomssidan och skolorna för att få tag på de som langar vidare av produkterna.
Tidigare under hösten meddelades det också via Wilma-tjänsten om vilka kostnader obefogade larm kommer att orsaka elever som ligger bakom räddningsverkets utryckningar till skolan.
En enkät bland flera, men visar trender
Hälsa i skola-enkäten i sig är en av flera mätare som skolorna i Pargas använder sig av. Enligt ledande skolkurator Petra Henriksson är enkäten bra för att den ger ett nationellt perspektiv på läget och för att man kan ana vissa trender ur resultaten.

– Men det är också en väldigt lång enkät med över hundra frågor och det finns alltid frågor och påståenden i den som är öppna för tolkning. Ibland är terminologin dessutom onödigt invecklad. Hur tolkar till exempel eleven frågan och hur tolkar vi som ser på resultaten frågan?
Men de stora, övergripande trenderna tycker Henriksson och Pia Hotanen, projektkoordinator för välfärdsfrågor i Pargas stad, ändå att man kan utläsa ur enkäten.
– Men det finns också svar som är motsägelsefulla, till exempel har andelen som känner sig ensamma minskat från 20,5 procent till 14,9 från 2021 till 2023. Samtidigt är det ändå flera som känner att de inte har någon nära vän nu än för två år sedan, säger Henriksson.
Dubbelt upp med motion
Henriksson vill också passa på att lyfta fram en del positiva saker som enkäten visar. En är trenden med mera motion.
– Om man ser på andelen i åk 8–9 som rör på sig minst en timme per dag, har den nästan fördubblats från 2021 till 2023 från 16,5 procent till 30,2.
– Vi har också fått en ny skolpsykolog på den svenskspråkiga sidan, påminner Henriksson och säger att man tydligt märker av att unga i dag allt mer vågar ta emot den hjälp som erbjuds.
Ungdomsfullmäktige vill bli hörda
Stadens nya ungdomsfullmäktige med Nosipho Bahne som ordförande hälsade i måndags på hos fullmäktige för att påminna beslutsfattarna i staden om att man också gärna får diskutera med ungdomarna innan man fattar beslut om frågor som berör dem.
– Vi vill jobba för att unga ska ha mer tillfällen att samlas, för att lokaltrafiken ska fungera bättre så att det ska bli enklare att ta sig mellan öarna. Fråga oss, lyssna på oss och ge oss möjligheten att påverka, lydde budskapet från ungdomarna i fullmäktigesalen.
Oroligheter
Den senaste tidens oroligheter med hemmagjorda bomber, äggkastning och annat har också fått staden att reagera. Polisen har redan i flera repriser efterlyst också hemmens roll och ansvar i det hela.
LÄS OCKSÅ
En temakväll som riktar sig till tonåringarnas föräldrar ordnas nästa torsdag den 23 november klockan 18–19.30 i Brava, där polisen, elevhälsan, stadens ungdomsverksamhet, stadens tekniska sida, föräldraföreningarna, Folkhälsans ungdomsmottagning, Barnavårdsföreningen och S-markets representanter deltar.
– Idén föddes egentligen då jag diskuterade med min kollega på den finskspråkiga sidan, Mika Wallin, en morgon om vad vi från elevhälsans sida kunde göra. Förutom de självklara deltagarna har vi tekniska sidan med för att de ska kunna ge exempel på vad olika saker kostar för staden. S-market tog vi också kontakt med, säger Henriksson.
Målsättningen med tillställningen är först och främst att få ut korrekt information och en diskussion kring problematiken.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.