Förflytta dig till innehållet

Enkät: Inställningen till skärgården har försämrats

Osäkerheten kring skärgårdstrafikens framtid är stor bland skärgårdsborna. Tillsvidare kostar det i alla fall ingenting att ta förbindelsebåten. ÅU-foto


Vårens diskussion om avgiftsbelagd skärgårdstrafik har satt djupa spår och lämnat en bitter eftersmak hos skärgårdsborna. Förtroendet och tilliten för statsmakten och myndigheterna har försämrats och i skärgården upplever man att inställningen till skärgårdens trafikfrågor har blivit betydligt mer negativ än tidigare.
Det visar den skärgårdsenkät som Egentliga Finlands förbunds skärgårdskommission har låtit utföra.
Enkäten skickades till cirka 100 aktörer inom skärgårdspolitik i Egentliga Finland. Kommuner, intresseorganisationer, politiska partier och byaföreningar fick svara på frågor om trafik, service, miljö och turism.
Hälften av dem som fick enkäten svarade.
Jämfört med fjolårets enkät har den största förändringen skett i hur trafikfrågorna sköts. 58 procent av de svarande anser att inställningen har försämrats det senaste året.
Houtskärsbon Christer Friis som är medlem i skärgårdskommissionen sammanfattar skärgårdsbornas känslor så här.
– Det finns ingen helhetsbild av skärgårdspolitiken i regeringen.
En majoritet av de svarande anser dessutom att den allmänna inställningen till den fastboende skärgårdsbefolkningen har blivit sämre. Det hör ihop med en allmän osäkerhet om förbindelser, service och livsvillkor i skärgården, säger Egentliga Finlands förbunds skärgårdsombudsman Sami Heinonen.
– Förbindelserna upplevs som livsviktiga för skärgården. Vid sidan av trafiken anser många att bybutiken är lika viktig, till och med viktigare än skolan. Och räddningshelikopterns fortsatta verksamhet upplevs som mycket viktig.
Men det finns också saker som känns bättre. Till exempel har inställningen till fritidsboende och turism har blivit mer positiv.

Skärgårdsturismen har utvecklats de senaste åren. Cykelturismen längs Skärgårdens ringväg är ett exempel på det. ÅU foto


– Man upplever att skärgårdsturismen har utvecklats och att turistsäsongen inte längre enbart gäller sommarmånaderna. Här finns en potential att konkurrera med Lappland som ett året runt turistmål som erbjuder upplevelser och äventyr, säger Heinonen.
Föga överraskande ansåg största delen av de svarande att det finns för mycket säl och skarv i skärgården och att också hjort- och mårdhundsstammen har blivit för stor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter