Enkät: En hälsning visar respekt för yrket, säger busschaufförer

De flesta passagerarna hälsar, och det har en betydelse för chauffören. Det menar cirka 900 av de busschaufförer som svarat på Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT:s enkät.
Enkäten besvarades alltså av över 900 chaufförer. Majoriteten säger att passagerarna hälsar för det mesta.
Chaufförerna är av den åsikten att jobbet är ett kundbetjäningsyrke, och att bemötande spelar roll.
Enligt fackförbundets pressmeddelande hälsar ungefär två tredjedelar av passagerarna varje gång eller för det mesta. Den resterande tredjedelen hälsar då och då. Cirka fyrtio chaufförer uppger att passagerarna inte hälsar alls.
– Det känns bra då man bemöts som en människa. Det är trevligt när någon märker att jag inte är en maskin, lyder ett av enkätsvaren.
– Jag hälsar inte på kaffebryggaren, men nog på den som kokar kaffet, säger en annan svarande.
”Kan rädda arbetsdagen”
Att folk hälsar upplevs enligt chaufförerna också höra till ett gott uppförande. Det är artigt att säga hej då man har med människor att göra. En hälsning piggar upp, gör en på gott humör och kan till och med bidra till orken, visar enkätresultaten.
– Visst är det trevligt. Egentligen är det en ganska grundläggande grej, att människor hälsar på varandra. Vi tar hänsyn till varandra. Vi är på samma resa, lyder ett enkätsvar.

Riktigt så upplever dock inte alla svarande att det är. Man har förståelse för att det exempelvis inom den hektiska huvudstadsregionen inte alltid går att hälsa på varenda en, då resorna är korta och passagerarna kliver på och av i en strid ström.
Ytterligare förstår de svarande att någon passagerare kan vara uppslukad av sina egna tankar eller helt enkelt blyg. Därför kan det ofta vara till hjälp om chauffören hälsar först.
– Också stumma tonåringar har lärt sig att tacka för skjutsen, då jag själv tackar först och hälsar, lyder en kommentar i enkäten.
En hälsning kan också rädda arbetsdagen, skriver AKT.
– Trevligt bemötande, positiv start på resan!
– En gladlynt hälsning väger upp för hundra sura miner, skriver en av enkätsvararna.
Ja.., inte gillar Fölis 50+ finska chaufförer det iaf. Undertecknad hälsar ALLTID, men de tycks ju va dövstumma: vänder inte ens på ansiktet mot passageraren som stiger in, glor bara framåt med en ”va gör du i MIN buss”-min. Men om nån har engångsbiljett, då vaknar dom minsann: kollar nästan med förstoringsglas att giltighetstiden inte bara gått en minut över.
De yngre finländska mennen hälsar alltid tillbaka i vänlig ton. Även utlänningar, o alla kvinnliga såväl finska som de som härstammar från utlandet.
Patrik Boström
Åbo