Enkät: Det här får finländarna att skämmas

Att skräpa ner i naturen och att tjuvåka i kollektivtrafiken. Det får flest finländare att skämmas, om man får tro en enkät som Stiftelsen för kommunal utveckling låtit göra.
Av de svarande ansåg 89 procent att de skäms om de skräpar ner. Nästan lika många, 81 procent, skäms över att tjuvåka.
Stiftelsen uppger inte ifall skammen hos alla svarande bygger på personliga upplevelser. Man kan anta att det handlar om att blotta tanken på att utföra sysslorna väcker skammen.
Skamliga snabblån
Många av de aktiviteter i enkäten som upplevs som skamliga har med privatekonomin att göra.
Av de svarande anser till exempel 73 procent att det är genant att regelbundet överskrida sin kreditgräns, medan 66 procent skäms ifall de drabbas av utmätning och 64 procent skäms för att lyfta snabblån.
Men också andra aktiviteter trycker på skamnerven hos majoriteten. Att inte sortera soporna får 68 procent att skämmas medan 62 skäms över att vara fulla på offentlig plats.
Okej att tacka nej
Däremot tycker finländarna inte att det är genant att säga ”nej tack” till en telefonförsäljare. Endast 5 procent upplever att det är genant.
Att anlita städhjälp (8 procent), bo i en kommunal hyreslägenhet (13 procent), äta snabbmat (15 procent) eller att få försämrad levnadsstandard (18 procent) är inte heller något som särskilt många av de svarande upplever som skamligt.
Endast en femtedel upplever flygskam.
Könsskillnader
Stiftelsen för kommunal utveckling påpekar samtidigt att det finns vissa skillnader mellan olika grupper i materialet.
Kvinnor är mer benägna än män att skämmas över att skräpa ner, inte sortera soporna, pruta i butiken, köpa sexprodukter och att uppträda berusat.
Män skäms oftare än kvinnor för att använda kläder av lyxiga märken och att hyra kommunal bostad.
Unga skäms för päls
Unga i åldern 18–30 år är mer benägna att skämmas för att klä sig i päls, anlita städhjälp, köra bil korta sträckor, flyga, pruta i affären och att klaga på service.
60-plussarna, i sin tur, är mer benägna än andra att skämmas för att tjuvåka, uppträda berusat, skräpa ner, leva på lån, lyfta snabblån och att drabbas av utmätning.
Enkäten genomfördes av Kantar TNS. Totalt 1 027 personer i åldern 18–79 år besvarade enkäten via företagets webbsystem den 18–23 juni. Felmarginalen för hela materialet uppges vara cirka 3 procentenheter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.