Förflytta dig till innehållet

Enkät: Brist på kompetent arbetskraft snart kroniskt problem – störst brist på yrkesutbildade

Pixabay
en kalkylator
Centralhandelskammaren efterlyser snabba beslut för att åtgärda arbetskraftsbristen.

Trots de försvagade utsikterna för ekonomin lider företagen fortfarande av allvarlig brist på kunnig arbetskraft. Mest brist råder det på yrkeskunniga, visar en färsk enkät av handelskamrarna.

Enligt Centralhandelskammaren har arbetskraftsbristen nu nått en punkt där den inte längre följer konjunkturcyklerna. Nu råder det brist på arbetskraft till och med då ekonomin inte växer, vilket försvårar företagens verksamhet och hindrar tillväxt.

Centralhandelskammaren varnar för att företagen kommer att få allvarliga problem då nästa högkonjunktur börjar ifall arbetskraftsbristen inte åtgärdas snabbt.

70 procent av företagen lider av arbetskraftsbrist

Enligt handelskamrarnas enkät som skickats till medlemsföretagen i september lider kring 70 procent av brist eller stor brist på kompetent arbetskraft.

Bland Åbo Handelskammares medlemmar i Egentliga Finland var siffran 68,1 procent. Av dem meddelade 67,3 procent att bristen begränsar deras tillväxt och utvecklingen av verksamheten.

Bristen på arbetskraft har knappt minskat alls sedan ifjol, trots att Finland är i en försämrad ekonomisk situation och i värsta fall till och med på väg mot en recession.

Sammanlagt svarade nästan 1800 företag från olika branscher runtom i Finland på enkäten. Av Åbo Handelskammares medlemmar svarade 188 företag.

Konkurrensen om arbetskraft ökar

Kring hälften av företagen uppskattar att rekryteringsbehovet kommer att öka under det kommande halvåret. Bland företagen i Egentliga Finland uppskattade 66 procent att rekryteringsbehovet ökar under de kommande 2-3 åren.

De främsta utmaningarna i rekryteringar är enligt företagen otillräckligt antal sökanden (kring 55 procent av företagen uppgav detta), den ökade konkurrensen om arbetskraft (kring 45 procent) samt de sökandes bristande arbetserfarenhet (44 procent).

Också sökandenas olämpliga utbildning (kring 28 procent) och brist på incitament att ta emot jobb (21 procent) sågs som utmaningar.

Störst brist på yrkesutbildade

Enligt enkäten lider företagen framförallt av brist på yrkesutbildade. I Egentliga Finland uppgav hela 51 procent av företagen att de främst söker arbetstagare som är utexaminerade från yrkesutbildningar, jämfört med 28 procent nationellt.

14 procent av företagen i landet uppgav att de främst behöver universitetsutbildad arbetskraft.

Störst är efterfrågan på teknik-, IT- och servicebranschen. Handels-, förvaltnings- och rättsvetenskapliga experter behövs också.

Enligt Centralhandelskammarens ledande expert Mikko Valtonen kretsar diskussionen om bristen på kompetent arbetskraft alltför ofta kring högt utbildade experter. Också sådana behövs, men bristen på yrkeskunniga bör åtgärdas genast.

Centralhandelskammaren ser försnabbandet av arbetskraftsinvandring som en central lösning.

I enkätsvaren framhävdes också önskan om att utbildningsinnehållet skulle utvecklas för att bättre motsvara arbetslivets behov, att hinder för att ta emot jobb bör avskaffas samt ökat samarbete mellan företag och utbildningsinstitutioner.

Också ökat antal utbildningar och en ökning av arbetskraftens mobilitet inom landet får stöd av företagen.

Demografiska förändringar ökar pressen

Resultaten av enkäten tyder starkt på att arbetskraftsbristen inte längre som tidigare följer konjunkturcyklerna.

Detta kan delvis förklaras av den demografiska utvecklingen i Finland, som leder till att den arbetsföra andelen av befolkningen minskar betydligt.

— Att arbetskraftsbristen inte verkar minska trots att de ekonomiska utsikterna försämras, som det normalt brukar vara, får en att undra hur stora problem vi egentligen kommer att ha då en tillväxtperiod igen börjar, säger Valtonen i ett pressmeddelande och efterlyser snabba åtgärder.

I de öppna svaren i enkäten berättar hundratals företag att de inte längre kan svara på efterfrågan på grund av arbetskraftsbristen. Det har lett till att öppethållningstider begränsas och att stödverksamhet flyttas bort från Finland.

I svaren lyftes också fram oron för de anställdas arbetsbörda som på grund av arbetskraftsbristen är stor. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter