Enighet vid riksdagens beredskapslagsdiskussion – många hänvisade till vinterkrigsandan


Regeringen lämnade på tisdagen två förordningar om aktiveringen av beredskapslagen till riksdagen. Statsminister Sanna Marin (SDP) betonade att beredskapslagen behövs eftersom de rådande lagarna inte räcker till för att skydda finländarna mot coronaviruset.
— Åtgärderna är tuffa, men nödvändiga. Vi måste trygga sjukvårdens kapacitet att fungera och skydda dem som har byggt upp det här landet, alltså de äldre riskgrupperna, sade Antti Lindtman, ordförande för socialdemokratiska riksdagsgruppen.
Lindtman underströk vikten av att lägga alla meningsskiljaktigheter åt sidan och samarbeta över partigränserna för att övervinna coronaepidemin. Han efterlyste också starkare internationellt samarbete.
Den politiska oppositionen ställde sig inte på tvären under tisdagens remissdebatt.
— Finländarna har en förmåga att visa sin bästa sida när vi har det kärvt. Nu behövs det enighet. Samlingspartiets riksdagsgrupp ger sitt fulla stöd till aktiveringen av beredskapslagen, sade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
Vinterkrigsandan på tapeten
Sannfinländarna ansåg att landet behöver en vinterkrigsanda för att övervinna den här krisen, men upprepade trots det den gamla vanliga trallen om betydelsen av att trappa ned utgifter som orsakas av till exempel biståndet och invandringen för att klara av de utgifter som coronaviruset orsakar.
Sannfinländarna varnade också för det italienska händelseförloppet där landets sjukvårdssystem är så överbelastat att det inte längre går att trygga vården av alla patienter som har smittats av coronaviruset och insjuknat i covid-19.
— Vi måste göra vårt yttersta så vi inte hamnar i samma situation, sade den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio.
I likhet med Samlingspartiet gav Sannfinländarna sitt stöd till beredskapslagen.
— Det här är en gemensam fråga för hela nationen som inte har att göra med politisk ideologi. Tillsammans klarar vi av det här, sade Tavio och upprepade statsminister Sanna Marins tidigare uppmaning.
Empati och konsensus
Även Centern hänvisade till vinterkriget i sitt gruppanförande. Ordförande för Centerns riksdagsgrupp, Antti Kurvinen, gjorde en nytolkning av den 80 år gamla rikssvenska devisen ”Finlands sak är vår” och underströk betydelsen av konsensus, gemenskap och enighet.
— Jag vill tacka den politiska oppositionen för deras konstruktiva uttalanden. Nu gäller det att inte gräla i onödan, sade Kurvinen.
Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz ville lugna ned dem som befarade att beredskapslagen begränsar de grundläggande rättigheterna.
— Besluten som begränsar människors frihet kräver tunga motiveringar. Beslutet att införa beredskapslagen betyder inte mandat för obegränsade åtgärder, utan varje åtgärd – varje steg som tas – ska kunna motiveras skilt, sade Adlercreutz.
Den gröna riksdagsgruppens ordförande Emma Kari uppehöll sig en lång stund vid empatins och solidaritetens betydelse i kampen mot den kris som nu sätter hela nationen på prov.
— Vi gör det här för att skydda våra mormödrar och farfäder. De har alltid tagit hand om oss. Nu är det vår tur att ta hand om dem, sade Kari.
Hon tackade också oppositionen för gott samarbete.
— Vi måste gräva ned stridsyxan när det verkligen gäller, sade Kari.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.