Energimyndigheten: Prishöjningarna på eldistributionen har varit skäliga
Energimyndigheten anser inte att det finns några brister att rätta till i deras egen övervakning av eldistributionen och elnätsbolagens prissättning. Den slutsatsen drar Energimyndighetens ledning i en egen utredning , som publicerades på onsdagen.
— Höjningen av priserna på eldistributionen är beklaglig, men nödvändig för att trygga leveranssäkerheten, säger överdirektör Simo Nurmi på Energimyndigheten.
Yle avslöjade tidigare i år att elnätsbolagen har höjt sina priser på eldistributionen i genomsnitt med 30 procent åren 2015-2018. Bolagens omsättning har vuxit med 43 procent under samma tidsperiod. Till exempel elnätsbolaget Caruna höjde sina priser med cirka 47 procent, visade Yles granskning.
— Den nuvarande lagen ger oss inte befogenhet att ingripa i elnätsbolagens vinstfördelning, säger direktör Veli-Pekka Saajo på Energimyndigheten.
Hur klarar sig Finland i en internationell jämförelse när vi jämför prisutvecklingen på eldistributionen?
— Vi har inte statistik på det, men vi har placerat oss på ungefär lika både före och efter lagändringen 2016, säger Simo Nurmi.
Direktör Pekka Saajo nöjer sig med att hänvisa till Eurostats uppgifter. Enligt Eurostat är den finska prisnivån för eldistributionen på nionde plats i Europa och lägre än i till exempel Sverige, Island och Norge, betonar han.
Säkerhet framom rimliga priser
En av orsakerna till prishöjningarna 2015-2018 är att Energimyndigheten gick in för att prioritera leveranssäkerhet framom rimliga priser då den nya elmarknadslagen trädde i kraft 2013. Syftet var att gardera sig mot förödande stormars inverkan på elnäten och sporra elnätsbolagen till nya investeringar.
Eftersom Energimyndighetens övervakningsperioder går i fyra års cykler påverkade lagändringen priserna på eldistributionen först från och med 2016.
— Det var en nödvändig lagändring eftersom den gav elnätsbolagen möjlighet att investera i nya elnätverk. Investeringarna har minskat på elavbrotten och förbättrat leveranssäkerheten betydligt, säger Nurmi.
Energimyndigheten har de senaste veckorna kritiserats för att ha försummat sitt övervakningsuppdrag. Överdirektör Simo Nurmi tar inte åt sig av kritiken.
— Vi har inte glömt kundernas bästa. Reformen har tjänat deras intressen. Kritiken ger inte rätt bild av vår övervakning, säger han.
Ny elmarknadslag i görningen
Statsminister Sanna Marins (SDP) regering ska i november överlåta en proposition till ny elmarknadslag till riksdagen, uppger Arbets- och näringsministeriet. Enligt lagförslaget ska Energimyndigheten få nya verktyg för att övervaka och påverka prisutvecklingen.
Energimyndigheten föreslår nu tre huvudåtgärder som ska återställa balansen i prissättningen och leveranssäkerheten. Åtgärderna ska ändra på beräkningsgrunderna för enhetspriserna, elnätsbolagens avkastning och de incitament som behövs för att trygga leveranssäkerheten.
Alla tre åtgärder kommer att sänka lönsamheten och avkastningen för elnätsbolagen, enligt Energimyndigheten.
— Om de här åtgärderna införs, skulle det gagna cirka 3,6 miljoner klienter, säger Nurmi.
Den nya elmarknadslagen beräknas träda i kraft i början av 2022. Upp till 77 elnätsbolag i Finland kommer att påverkas av reformen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.