Förflytta dig till innehållet

Energicertifikat, vad är det? Många gamla hus saknar ett, trots att de är obligatoriska

Arkiv/Jan-Ole Edberg
område med hus
Inga övergångsperioder gäller längre. Energicertifikat krävs vid försäljning och uthyrning av så gott som alla fastigheter och bostäder.

Många husägare som vill sälja sitt hus är ovetande om att de behöver skaffa ett energicertifikat.

Det finns också fastighetsägare som inte brytt sig om att skaffa ett energibevis.

Det är inte ovanligt att det saknas uppgifter om energicertifikatet i marknadsföringen av bostäder som är till salu eller uthyrning.

Matts Almgren, teknisk rådgivare vid fastighetsförbundet i Egentliga Finland, säger att bestämmelserna om energicertifikaten följs i största allmänhet.

– I de flesta fall finns ett energicertifikat. Men det finns också fall där de saknas. Oftast handlar det om äldre hus som är till salu och kanske i någon mån mindre radhus, säger han.

man klädd i mörk kavaj och ljus skjortaFoto: Privat
Nyttan med energicertifikatet är att man kan jämföra byggnaders energiprestanda, säger Matts Almgren. Foto: privat

– Det är fastighetsägarnas och husbolagens skyldighet att se till att det finns ett energicertifikat vid försäljning eller uthyrning av en bostad, säger Almgren.

Ger information om energiprestandan

Energibevisen innehåller information om fastighetens energiprestanda och ger konsumenten möjlighet att jämföra energieffektiviteten i olika fastigheter vid försäljning och uthyrning av bostäder.

De togs i bruk 2008 med vissa övergångsperioder beroende på typ av fastighet.

Men nu gäller inga övergångsperioder längre. Energibevis krävs vid försäljning och uthyrning av så gott som alla fastigheter. För nybyggen krävs certifikatet i samband med bygglovet.

Görs upp av behörig person

Certifikatet görs upp av en behörig person som genomgått en kurs och klarat ett behörighetsprov.

Byggnadens energiprestanda bestäms utgående från byggnadens tekniska egenskaper och förutsätter ett besök på platsen.

– Nyttan med energicertifikatet är att man kan jämföra byggnaders energiprestanda. Dessutom innehåller certifikatet förslag om hur man kan förbättra energieffektiviteten, säger Almgren.

Krävs också vid ansökan om energistöd

Almgren hör till dem som har behörighet och gör upp energicertifikat på kundens begäran.

Han noterar att energibevisen har blivit alltmer aktuella på sistone. Inte minst till följd av att fastighetsägare har möjlighet att få energistöd för slopande av oljeuppvärmning i utbyte mot till exempel bergvärme eller luftvärmepump.

– Det här har blivit mycket populärt, säger Almgren.

Stöden beviljas av ARA, Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, och förutsätter att det finns ett energicertifikat.

– Vi har på sistone fått många förfrågningar om hur man uppdaterar energicertifikat i samband med husrenoveringar. Certifikat som är äldre än tio år måste också uppdateras, säger Almgren.

Kostnaderna för bevisen varierar

Kostnaderna för ett energicertifikat varierar beroende på vilken typ av fastighet det handlar om.

Ett certifikat för småhus kostar i snitt 300–400 euro. För radhus är kostnaderna cirka 500 euro och för höghus i snitt 670 euro.

Certifikaten registreras i ett nationellt energicertifikatregister som upprätthålls av ARA som också är tillsynsmyndighet.

ARA har rätt att utfärda straffpåföljder i fall där lagen om energicertifikat inte efterföljs. I praktiken handlar det om varning och hot om vite.

Regionförvaltningen övervakar

På regional nivå övervakas energicertifikaten av Regionförvaltningsverket. Vid försäljning och uthyrning av fastigheter och bostäder ska det framgå i marknadsföringen att energibeviset finns. Men så är inte alltid fallet.

Enligt fastighetsmäklare Anders Winter i Åbo är det är ganska vanligt att man ser bostadsannonser där energicertifikatet saknas.

– Speciellt när det gäller äldre hus, säger han.

man klädd i mörk kostym och ljusblå skjortaJan-Ole Edberg
Det är ganska vanligt att energicertifikatet saknas, säger Anders Winter. ÅU-arkivbild

Det är fastighetsmäklarnas uppgift att informera säljaren om att energicertifikatet behövs.

– Saknas certifikatet är det skäl att skaffa det senast i samband med att man gör en konditionsgranskning av bostaden.
Winter har noterat att Regionförvaltningsverket tar sin uppgift som övervakare på allvar.

– Det har hänt att mäklarfirmor blivit kontaktade av myndigheten som vill veta varför energicertifikatet saknas. Man vill också ha svar på hur länge det dröjer innan ett sådant kan uppvisas, säger Winter.

Energicertifikat

  • Är ett verktyg för att jämföra och förbättra byggnaders energiprestanda vid försäljning och uthyrning.
  • Krävs vid försäljning och uthyrning av så gott som alla byggnader. Men undantag finns, energibevis behövs inte för bland annat fritidsbostäder eller små byggnader på högst 50 kvadratmeter.
  • Certifikatet upprättas av en behörig aktör som är registrerad i ARA:s register över upprättare av energicertifikat. Energibeviset är i kraft i tio år.
  • ARA, Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, upprätthåller också det nationella energicertifikatsregistret samt övervakar energicertifikaten.
  • Övervakningen på regional nivå sköts av Regionförvaltningsverket.
  • Organisationen Motiva ger råd i frågor om energicertifikat.

Källa: Miljöministeriet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter