Förflytta dig till innehållet

Endast Finferries lämnade anbud på Nagu södra och tvärgående rutter – Falkö lär återvända till Nagu i maj 2022

Jan-Ole Edberg
förbindelsebåt målad i gult och hbött
Falkö ser ut att återvända till Nagu, då Finferries planerar att sätta in fartyget på Nagu södra ruttområde från och med maj 2022.

Finlands Skärgårdsrederi Ab, det vill säga Finferries, blev enda anbudsgivare på Nagu södra och tvärgående rutter då NTM-centralen i Egentliga Finland upphandlade trafiken för perioden 1.5.2022–30.4.2027.

Det godkända anbudet går på 4 539 960 euro för femårsperioden. Fram till den 30.4.2022 är det Ferentes som har hand om trafiken på Nagu södra med fartyget Nordep och på tvärgående med Henry Melén som underleverantör med fartygen Cheri och Myrskylintu.

På kartan nedanför ses Nagu södra med svart färg, Nagu tvärgående med blå färg. Vissa av anlöpshamnarna är gemensamma för båda rutterna.

Rosin på Finferries bekräftar Falkö

Finlands Skärgårdsrederi Ab:s vd Mats Rosin är aningen förvånad över att endast ett anbud lämnats in, men samtidigt nöjd med att bli vald.

– Vi har planerat hur trafiken ska skötas och med vilka fartyg. Vi har föravtal på plats, men ska ännu jobba med att få alla bitar på plats.

Det Rosin kan gå ut med är att Nagu södra ruttområde från och med 1.5.2022 kommer att trafikeras av Falkö som ska få en ny, miljövänligare maskin.

Missnöje hos nuvarande operatör

Ferentes vd Tony Roselli konstaterar att de inte hade möjlighet att ge anbud på grund av de höga krav på tonnaget som ställdes i upphandlingen. Han vill inte peka finger mot någon enskild instans, utan konstaterar att det handlar om ett system som är uppbyggt på fel sätt.

ÅU har talat med flera mindre rederier som alla samstämmiga om att kraven som NTM-centralen i Egentliga Finland ställer känns orimliga, inte minst eftersom de är betydligt högre än de krav som Transport- och kommunikationsverket Traficom ställer.

– Faktum är att de här upphandlingsperioderna på fem år gör att det inte finns någon som helst chans att investera i nya fartyg eller lönsamhet i att bygga om existerande fartyg för att fylla de krav som ställs. Återbetalningstiden blir betydligt längre än de fem år man får avtal för, säger Roselli.

Han tycker att upphandlaren i och med kraven på isgångsegenskaper och utsläpp bäddar för det statsägda bolaget och gör det omöjligt för de små- och medelstora företagen att hävda sig i upphandlingsprocesserna. Det finns inte tid att låta bygga ett nytt fartyg.

– Till exempel kravet på att motorerna ska uppfylla IMO Tier II-bestämmelserna och isklass är helt huvudlösa i och med att nyttan är väldigt marginell, men ombyggnaden kostar enorma summor medan ett sådant ingrepp inte nämnvärt ökar återförsäljningsvärdet på fartyget, säger Roselli.

Enligt honom är detta är en allmän åsikt inom branschen. Självklart skulle aktörerna gärna använda modernare och mer miljövänliga fartyg, men den nuvarande modellen gör det omöjligt.

Överväger Marknadsdomstolen

Roselli anser att upphandlingsprocessen är diskriminerande mot mindre aktörer och han överväger att ta upphandlingsbeslutet till Marknadsdomstolen.

– Det faktum att endast ett anbud lämnades in säger redan i sig att man i praktiken kan tala om ett offentligt monopol. Den väg man på NTM-centralen nu valt har lett till färre och färre anbud, konstaterar han med snart tio års erfarenhet av förbindelsebåtsverksamhet. Jag förundrar mig över att EU:s konkurrensmyndigheter inte har reagerat.

– Enligt oss snedvrider ett statsägt bolags agerande på förbindelsebåtsmarknaden konkurrensen. De kunde fokusera enbart på landsvägsfärjeverksamheten, där de redan har en monopolställning.

Samtidigt påpekar Roselli att han ingalunda vill ta på sig rollen av ett offer.
– Företaget har också annat jobb, men jag har en bestämd åsikt om hur det här har skötts. Utvecklingen oroar mig också som skattebetalare.

NTM-centralen kan inte göra längre avtal

Från NTM-centralens sida konstaterar skärgårdstrafikens projektchef Joonas Halmeenmäki att anbudet som godkändes är konkurrenskraftigt också med det nu gällande avtalet.

Han påpekar att Traficom inte haft synpunkter gällande IMO Tier II-klassificeringskravet i samband med upphandlingsprocessen. Rent generellt regleras de nationella kriterierna för utsläpp av den internationella konventionen om förhindrande av havsföroreningar från fartyg, MARPOL.

– Fartygskriterierna har specificerats bland annat utgående från ruttområdenas trafikstatistik, feedback från användare samt olika praktiska problem som under senare tid uppdagats också på andra ruttområden, säger Halmeenmäki.

Ett exempel han tar fram är kravet på bogport, en sak som påverkar både bryggornas användbarhet och livslängden på strandkonstruktionerna (bland annat propellerströmmarnas inverkan på konstruktioner och erosion) samt isgångsegenskaperna.

– Gällande längden på avtalsperioderna har NTM-centralen i Egentliga Finland inte enligt nuvarande mandat möjligheten att ingå över femåriga serviceavtal.

Traficom ser till att lagar och överenskommelser följs

Traficoms specialsakkunniga Ville-Veikko Intovuori bekräftar till ÅU att Traficoms roll är att övervaka att utsläppsgränserna uppfyller lagens och de internationella överenskommelsernas bokstav. På säkerhetssidan har Traficom också egna bestämmelser, bland annat gällande besiktning av passagerarfartyg.

Han säger att man varit i kontakt med NTM-centralen i Egentliga Finland om upphandlingen och konstaterat samma sak till dem.

– Enligt de nya internationella miljökraven för sjöfarten som trädde i kraft vid årsskiftet tillämpas NOx Tier III-utsläppsgränsvärdet på nya fartyg och nyinstallerade motorer. Nuvarande motorer behöver inte uppfylla de strängare kraven. Tier III förutsätter bland annat katalysatorer, avgasåterföringssystem eller till exempel LNG-drift, säger Intovuori.

Skillnaden mellan Tier II och Tier III-gränsvärdena är stor, utsläppsnivåerna av kväveoxid är 75 procent lägre i den senare nämnda.

Ferentes bjuder inte heller på Houtskär och Iniö

Anbudstiden för Houtskär- och Iniörutterna gick ut klockan 16 i torsdags. Också där är det Ferentes som i dagens läge sköter trafiken fram till den 30.4.2022.

Ferentes vd Tony Roselli bekräftar till ÅU att de inte har lämnat in ett anbud för den trafiken heller för upphandlingsperioden 2022–2027.

Avtalet för Nagu södra och tvärgående ruttområden kan undertecknas tidigast fjorton dagar från att beslutet tillkännagivits. Det finns tidigare prejudikat där Marknadsdomstolen har behandlat besvär som anförts av parter som inte lämnat anbud i upphandlingar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter