Förflytta dig till innehållet

Endast 3,7 procent av statsanställda talar svenska

Arkiv/Christa Lundström
Omfattande utredning. Justitieministeriet har sammanställt en utredning om språkkunskaper bland anställda vid statliga myndigheter.

Av de statsanställda i Finland har nästan 95 procent finska som modersmål och ungefär 3,7 procent svenska som modersmål.

När man tittar på hela befolkningen är i snitt 86,5 procent finskspråkiga och 5,2 procent svenskspråkiga. Siffrorna framgår av utredningen om språkkunskaper vid statliga myndigheter som Justitieministeriet sammanställt.

Språkkunskaperna vid de statliga myndigheterna har utretts för att trygga tjänsterna på nationalspråken. Materialet i utredningen samlades in under 2022.

En så här omfattande utredning av språkkunskaperna har inte gjorts tidigare, uppger Justitieministeriet.

Språkkunskaper antecknas frivilligt

Resultaten baserar sig på registeruppgifterna i befolkningsdatasystemet. Dessutom har man använt sig av de anteckningar om språkkunskaper som anställda har registrerat i Osaava-systemet samt Statskontorets språkenkät till domstolar och ämbetsverk som inte använder Osaava.

Osaava är ett system som används för intern kommunikation inom organisationer.

Med hjälp av registeruppgifterna får man en heltäckande bild av hur många statsanställda som talar finska, svenska eller något annat språk som modersmål. Registret avslöjar dock inte hur bra personen kan till exempel det andra inhemska språket.

Engelskan går om svenskan

Enligt den nu genomförda utredningen har flest frivilliga anteckningar i Osaava gjorts i fråga om finska, engelska, svenska och tyska.

De svarande bedömer att de har bättre kunskaper i engelska än i svenska. Majoriteten har flytande eller goda kunskaper i engelska och nöjaktiga kunskaper i svenska.

Utredningen har gjorts som en del av den nya nationalspråksstrategin som utarbetats i enlighet med statsminister Sanna Marins regeringsprogram.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter