En vecka kvar för valkampanjerna på Åbo salutorg – väljare önskar se flera och modigare kandidater
Valkampanjerna är i full gång på salutorget i Åbo då det är nästan exakt en vecka kvar till riksdagsvalet.
Godis, bullar och kaffe delas ut till höger och vänster och samtal förs i och vid så gott som varje valstuga.
Både kända och lite mindre kända politiker var på plats vid middagstid på lördagen.

Åboborna Marina Heinonen och Paula Kinnala ser det som vettigt att träffa politikerna på plats på torget. De besöker valtorget flitigt.
– Då får man ställa frågor och diskutera. Vi vill ha svar på våra frågor. Det är också viktigt för partierna att höra vad folk pratar om, säger Heinonen.
Vilka frågor vill ni ha svar på?
– Vi vill höra hur Samlingspartiet planerar besparingar. Varifrån ska de ta pengarna? Hur dyrt blir det egentligen att gå med i Nato? säger Heinonen.
– Elpriserna är viktiga för mig. Hur ska det gå för dem som skrev under dyra elavtal som de inte blir av med? Vem tjänar egentligen på det här? säger Kinnala.
De lyfter också fram vårdkrisen som mycket viktig, liksom tillgången till tillräckligt med personal på äldreboenden och daghem.
– Hur ska man hitta mera personal till branschen? Många säger att det måste åtgärdas, men inget händer ju.
Heinonen och Kinnala är lite besvikna då de tycker att det är så få kandidater på plats på torget.
– Det är ju bara en vecka kvar till valet nu. Vi var här förra veckan också och tyckte också då att det var lite för få kandidater på plats. Men då lyssnade vi med glädje på den valdebatt som ordnades.
Åbobon Hakon Eriksson röstar gärna på en yngre kandidat i valet.
– Ekonomin är en viktig valfråga för mig men också att rösta på en ung kandidat. Nytt blod behövs i politiken, säger han.
Ekonomin och klimatet är två mycket viktiga frågor för honom. Att gå ut på torget och träffa folk är också viktigt.

Risto Tolonen, bosatt i Åbo, är också ute och följer med händelserna på torget.
Ekonomin och landets säkerhet ligger honom nära om hjärtat.
– Nu är ju Natoanslutningen nästan klar och inte ett så kontroversiellt ämne längre. Företagsamhet och sysselsättning är också viktiga frågor för mig.
Han träffar gärna politikerna och idag är han på plats bland annat för att vänta på att Petteri Orpo, som han redan kallar Finlands nya statsminister, dyker upp.
Tolonen har med sig elvaåriga sonen Christian Bonnet.
Han tycker att salutorget inte är en lika bra plats för valstugorna som gågatan. Gågatan var en bättre plats, eftersom det då var mer naturligt att folk gick förbi stugorna då de var på väg någonstans.
Han tycker också att de finska politikerna är lite för blyga.
– De står mest på sina egna platser, säger han.

De Grönas Jakke Mäkelä, aktiv inom politiken i Egentliga Finland i nästan tio år men inte kandidat i det här valet, hyllar i sin tur valstugorna och deras placering på det nya salutorget.
Det är viktigt att möta människorna i deras vardag.
– Det har varit trevligt att vara här. Bra stämning. Vädret har varit så bra som det nu kan vara den här tiden på året, konstaterar han.

Liike Nyt:s Mika Mattila tycker också att valstugorna fungerar bra.
De som dykt upp vid partiets valstuga är bra människor, säger han.
Allt mellan himmel och jord engagerar dem – också Åboämnen som riksdagen inte direkt är med och bestämmer om, som spårvägsfrågan.
Frågan om det så kallade Entimmeståget engagerar i allra högsta grad.

I SFP:s valstuga står Linda Johans och arbetar samtidigt som hon representerar Svensk Ungdom.
– Det har gått bra här, det är många människor på plats vilket är roligt. Det är kul att se möjliga väljare, säger Johans som studerar i Åbo men kommer från Åland.
Idag är det första dagen som partiets ungdomspolitiker är på plats på torget.
– Vi är också på plats på söndag klockan 12–14.
Hur viktigt för dig att vara med och arbeta politiskt?
– Väldigt viktigt. Jag vill få ungas röst hörda, vi ska synas i politiken mera. Vi behöver få erfarenhet av politik redan som unga.
De som besöker torget har velat diskutera bland annat studerandes hälsa.

Joonas Jormalainen, ordförande för Vänsterförbundet i Åbo men inte kandidat i valet, ser det som givande att möta medborgarna.
– Man får en bättre bild av deras tankar än genom att bara läsa opinionsundersökningar. Alla medborgare är individer och söker efter lösningar. Vi lever i ganska oroväckande tider och jag har hört mycket om hur folk kämpar med ekonomin under inflationen och höga mat- och elpriser.
På salutorget möter man allt från pensionärer till människor i arbetslivet – även skolbarn har varit på plats, och Jormalainen säger att de varit intresserade av valet fast de inte får rösta ännu.

Det är ekonomi, det är klimatfrågor. Det är hälso- och specialvård, trygghet och säkerhet.
Det är högt och lågt ute på fältet – en man öppnar en vodkaflaska vid en av valstugorna, en annan berättar en historia om fiskeri och en känd politiker.

En kvinna som vill vara anonym säger att valstugorna är fantastiska och demokratiska, alla har lika mycket plats.
– Att höra hur partierna presenterar sig och hur de närmar sig folk, att se vad de har för material, det är intressant. Men jag är också en sådan som skulle rösta oavsett, säger hon.
– Grundskolan borde sättas i skick och vi borde satsa ordentligt på yrkesinstituten och yrkesutbildningen och högskolorna. Vi borde höja anslagen till forskning, utbildning och innovationer. Det är viktiga frågor som riksdagen bestämmer om och/eller finansierar.
Valstugorna är öppna för sista gången nästa lördag, dagen innan valet.
På valdagen råder valfred, då förs inga kampanjer i stugorna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.