En våldsam utryckning fick Ekenäspolisen Jan att tänka om – nu bygger han på Kimitoön istället

Alarmet gällde våld i hemmet. Frun hade tagit sig ut, men när äldre konstapel Jan Uggeldal kom till platsen möttes han och kollegan av den aggressiva mannen som kom emot dem med en kniv i handen.
– Det var otroligt nära att sluta riktigt illa. Då bestämde jag mig för att det inte är värt det längre, säger Uggeldal.
Efter nästan 15 år som polis, majoriteten av dem i Ekenäs, hade Uggeldal de senaste åren övervägt ett branschbyte. Allt oftare på väg på utryckningar blev han tveksam.
Narkotikan gör samhället våldsammare
De allt våldsammare händelserna i samhället var den största orsaken. Narkotika finns överallt och då allt flera är påverkade visste han aldrig vad han skulle möta under ett arbetspass.
Skiftesarbetet på fältet passade dåligt med familjerutinerna med tre barn hemma. Dessutom krävde arbetsresan mellan Dalsbruk och Ekenäs sitt.
– Jag är väldigt nöjd med mitt beslut. Jag kan vara delaktig hemma varje dag nu på ett helt annat sätt.
Varför blev det just byggbranschen?
– Det var min långvariga kompis Tom Ek som byggde hemma hos oss, och tyckte att jag sku komma och jobba för honom. På den vägen är det.
Till en början sysselsatte sig Uggeldal med att arbeta för TeijoLog, som bygger modulstockhus. De levererades bland annat till Porto West i Mjösund och det nya skärgårdshotellet The Barö i Barösund i Ingå.

Den senaste tiden är det Sjöbloms byggtjänst som kommit med uppdragen. Uggeldal arbetar för sin egen firma och fakturerar dem.
Han och kollegan Peeter Luumiste renoverar nu en stuga vid Söderlångvik gård.
– Just nu är det mycket rivas, det är inte det roligaste men något som också måste göras i branschen, konstaterar Uggeldal.
Luumiste har varit något av en mentor för Uggeldal, till och med en orsak till att han alls vågade starta eget.
– Att jobba med Peeter är den bästa skolan. Jag lär mig varje dag av honom, han är väldigt kunnig och noggrann.
Naturbegåvning som lär sig snabbt
Björkbodabon Luumiste, som bott 12 år på Kimitoön, är imponerad över hur snabbt hans lärling kommit in i sitt nya yrke.
– Jan är en naturbegåvning, och lär sig väldigt snabbt. Dessutom är han inte som många andra nybörjare rädd för att pröva nya saker, även om det finns risk att misslyckas. Han har blivit otroligt skicklig och också noggrann, säger Luumiste.
Det sistnämnda är något som överraskat Uggeldal själv också.
– Jag har aldrig varit så noggrann av mig, utan velat få sakerna undan bara. Men här stressar jag inte alls upp mig fast något inte lyckas på första gången.
Till arbetsparets bravurnummer hör att bygga dörrar och fönster så att det inte behövs lister för att täcka in bristerna.
– Det gäller att såga exakt. Är resultatet lite ditåt sågar man på nytt tills det är bra. Kunderna uppskattar att det är välgjort. I bland kan det ta lite längre men å andra sidan sparar man in kostnader för lister, som inte är så billiga i dag, säger Uggeldal.

Från tiden som polis saknar han gemenskapen på arbetsplatsen.
– Dessutom kändes det att man gjorde en större nytta för hela samhället, genom att ingripa när människor behövde hjälp.
– Och så saknar jag luncherna på restaurang, nu sitter man och äter i något kallt förråd, skrattar Uggeldal.
Förutom att inte behöva oroa sig för sin säkerhet är lönen också ett skäl att byta bransch.
– Grundlönen som polis är ganska låg, det är tilläggen man lever på. Men inte behöver jag jobba ihjäl mig för att komma upp till samma lön, och då jobbar jag dagstid på vardagar.
Men inte är det enbart positivt att vara byggare.
– Ganska kallt blev det nog att sent på hösten skurra ut till skärgården i sin lilla båt för diverse projekt. På sommaren blir det sannolikt igen att arbeta i skärgården, vilket ju kräver mera tid för resor.
Men kyla, restid och några stretande plankor är småsaker jämfört med beväpnade knarkare som vill dig illa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.