En utställning om våra länkar till havet

Forum Marinums färska utställning ”Relations with the sea” är en kombination av konst och vetenskap, foto och fakta. Men framför allt är ”Relationer till havet” en undring.
Och en sympatisk sådan.
Anna Törnroos-Remes är forskardoktor inom profileringsprojektet Havet vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi. Niclas Rantala är naturfotograf med sinne för det dokumenterande och berättande.
För Törnroos-Remes, vars forskning handlar om havet, hur havet fungerar och vilken funktion djuren har i havet, är utställningen ett led i att pejla havets betydelse.
Den ekonomiska aspekten är kanske lätt att ringa in, men den kulturella – med allt vad kultur innebär – är svårare. Och det är främst just de kulturella tjänsterna och hur man mäter de tjänsternas betydelse som intresserar Törnroos-Remes.

Niclas Rantalas raka, nyfikna men samtidigt estetiskt tilltalande fotografier ställer frågorna och lockar besökaren att förhålla sig till strömmingshuvuden, en skarvs innanmäte, gourmetmat, sommar, regnbyxor.
Det dokumenterande greppet bjuder på associationer men samtidigt också på glimtar av verkligheten, som den ser ut i dag. Och det är välkommet.
Böcker och utställningar om skärgården förr finns det gott om, men förhållandet som det ser ut i dag är mera sparsamt dokumenterat.
— Jag vill som forskare vara öppen med att relationerna och hur de ser ut i dag är något vi egentligen vet ganska lite om. Vi behöver allmänhetens kunskap och tankar kring havet och dess betydelse för att forska vidare, säger Törnroos-Remes.

För både Törnroos-Remes och Rantala själva handlar det viktigaste förhållandet till havet om möjligheten till ett slags eget utrymme. Ett utrymme för reflektion. Hur man mäter det och vilken betydelse man ger det i en bredare kontext, är frågan.
— Vad betyder det att man får sitta och titta på havet en sommarkväll eller vad betyder midsommarfesterna med nypotatis och sill på bordet? Den aspekten är jag nyfiken på. Hur får vi som samhälle in den här betydelsen i hur vi förvaltar havet?

Ett övergripande syfte med utställningen och den forskning som utställningen är en del av handlar om att förstå vad som sporrar människor att värna om havet. Och då går det inte att bortse från en spirituell eller emotionell dimension.

Något uttömmande svar på hur våra relationer till havet ser ut ger utställningen inte. Men så är det inte heller meningen. Vilka dimensioner missar forskarna? Vilka dimensioner kräver bättre förståelse?
Utställningen ger mersmak och som besökare hoppas man att det blir en uppföljning med en ännu mer mångfacetterad dukning av olika dimensioner och dokumentärfotografi.
Fotnot: Utställningen finns i Galleri Fyren som flyttat från ingången till museet till hjärtat av museet. Det går att dela med sig av sina tankar och associationer i en gästbok i samband med utställningen. Här finns också mera information om projektet och möjlighet att bidra med information och berättelser.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.