Förflytta dig till innehållet

En stadsmiljö i ständig förändring – Brinkala galleri ställer ut gamla fotografier

Hurdant var Åbobornas liv och arbete runt sekelskiftet 1900? Hur har stadsbilden förändrats, kan man fortfarande känna igen bekanta gathörn?

Utställningen ”Vilken sida om ån?” presenterar stadsbornas, händelsernas och de levande platsernas Åbo från slutet av 1890-talet till början av 1940-talet. Expon i Brinkala galleri öppnar på fredag.

Det skedde stora förändringar i Åbo under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Urbaniseringen märktes som en ström av inflyttare från landsbygden, och staden samt dess tjänster fortsatte sin snabba utveckling.

Nya arbetsplatser, trafikmedel och sätt att fira fritiden formade på sina sätt den allt modernare staden.

Utställningen visar förutom en stadsmiljö i ständig förändring även Åboborna i arbete och på fritiden. Precis som idag har invånarna även förr väntat på vårens första glass och firat första maj med färggranna ballonger.

Man och kvinna på motoryckel på gammalt fotografiH. Attila / Åbo museicentral.
Så här såg det ut på Eriksgatan. 1933. Den brittiska BSA-motorcykeln från medlet av tjugotalet börjar vara till åren kommen – men både föraren och passageraren verkar glada ändå.

Förändrade gatumiljöer

Flera fotografier innehåller detaljer som är värda att notera, eftersom de kan vara inkörsporter till stora berättelser. Ett bra exempel är den lilla skylten som syns på fotografiet här ovanför. I bakgrunden syns nämligen skylten ”Radioliike Arvo Sakrelius”.

Affärens ägare Arvo Andrea Sakrelius var en ambitiös ung elmontör. Redan som 23-åring hade han byggt en helt egen radio bara ett år efter världens första rundradiosändning, i Pittsburgh i USA.

Radion kallade han ”ASA” – och senare grundade han bolaget Asa Radio, vilket utvecklas till en framstående radio- och TV-tillverkare. Senare verkade företaget i ASA-huset, som nu är i Åbo Akademis ägo.

Detta bara som ett exempel på vad som kan upptäckas på en bild.

Många stora företag

Många andra stora företag och fabriker har varit synliga på ett helt annat sätt än nu. Ett exempel är textilföretaget Kudos Oy Silo (senare bara Silo), som hade nästan 800 anställda som bäst.

Företaget som grundades 1928 av August Laurén var ett av de första i Finland som i sin marknadsföring byggde upp ett specifikt varumärke. Reklamsloganen ”Silo luo suloa” var i decennier välkänd bland Åboborna.

De utställda fotografierna hör till Åbo museicentrals fotoarkiv som omfattar nästan 1,5 miljon bilder, främst från Åbo och övriga delar av Egentliga Finland.

Fotografierna som nu visas i Brinkala galleri har första gången ställts ut i utställningen ”Åbo i fotografier” i Logomo sommaren 2012.

Vilken sida om ån?

Brinkala galleri, Gamla Stortorget 3 (II vån.)

Öppet tis–sön kl. 10–18.

Expon pågår till 12.9.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter