Förflytta dig till innehållet

En självklar lösning: på tillfällig, men permanent adress

kvinna med glasögon och randig topp

Det är intressant att det är först nu som Åbo stad börjar fundera på sina mögeldrabbade skolor på längre sikt.

Det är kanske en orättvis formulering, det medges. Funderat har man gjort också tidigare.

Det är dock först nu, i det borgmästarprogram som staden numera jobbar enligt, som man talar om en plan på lång sikt för de ersättande lokaler som behövs då skolor måste renoveras, både planerat och mer akut.

Hittills har staden löst frågan från fall till fall. När en skola måste flytta sin verksamhet på grund av stundande renovering eller nybygge har man sett vilka lämpliga lokaler som finns tillgängliga för tillfället och flyttat skolan dit.

Ibland, eller kanske till och med ofta, har det inte funnits några optimala lokaler eller tomter för modulhus att ta till i ett huj.

Som utomstående kan man bara föreställa sig vilken stress det måste skapa för både tjänstemän och skolpersonal.

Det är få skolor i Åbo som kan klassas som små byskolor med bara några få elever.

Att flytta en stor stadsskola med flera hundra elever har blivit ett problem som måste lösas, ofta flera gånger per år.

För tillfället går nämligen omkring 2 400 av Åbos skolbarn i skola i tillfälliga lokaler.

Läsåret 2022–2023 kommer ännu fler, närmare 3 000 elever, att vara tvungna att gå i skola någon annan stans än i sin egentliga skolbyggnad.

Nu är förslaget, som bildningsnämnden behandlar i morgon, onsdag, att staden ska inrätta permanenta skolfastigheter för de skolor som måste evakueras från sin egentliga skolbyggnad.

Det handlar om två ställen till en början, och från och med 2027 om ytterligare en adress, då den nya stadsdelen Slottsstaden växer fram.

De adresser som föreslås som permanenta tillfälliga skolor är Åbo yrkeshögskolas tidigare lokaler på Råggatan och den tidigare vuxenutbildningscentralen i Kärsämäki.

Sirkkala skola finns redan för tillfället i Kärsämäki och där kommer också elever från Varissuon koulu i Kråkkärret att gå från och med hösten 2023.

Inom kort kommer bland annat elever och personal från årskurserna 7–9 i S:t Olofsskolan att behöva en tillfällig adress, liksom eleverna från minst två andra skolor.

Eftersom behovet av tillfälliga lokaler är så stort borde de nya mer permanenta ersättande skollösningarna rymma tre skolor samtidigt.

Med tanke på problemets omfattning och att det inte bara handlar om det här läsåret utan har pågått redan i flera år och kommer att pågå länge, är det märkligt att staden inte har gått in för mer permanenta lösningar redan långt tidigare.

Enligt den behovsutredning som har gjorts kommer nästan tjugo enheter inom den grundläggande utbildningen i tur och ordning under de kommande femton åren att behöva ersättande lokaler.

Om det då finns en färdig adress, som också tidigare har fungerat som skola, att flytta till låter det som en lösning som sparar både tid och energi för alla inblandade, i stället för att man ska börja från noll varje gång.

Tänk att man inte har gått in för tillfälliga, men permanenta skollösningar redan långt tidigare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter