Förflytta dig till innehållet

En sista revansch krävs för att Sällströms dröm ska uppfyllas – EM-kval, Portugal och skyhöga insatser

Sebastian Backman/SPT
Linda Sällström och Adelina Engman fick inte hål på Island. SPT-arkivfoto
– Jag börjar vara så pass gammal att jag inte har tiotals år kvar av karriären. Jag missade EM 2013 på grund av en knäskada. Sedan dess har jag brunnit för att få spela i ett stort mästerskap, säger Linda Sällström (till höger).

Hon har spelat 104 A-landslagsmatcher och i dem gjort 46 mål – fler än någon annan i finländsk landslagsfotboll. Hon har kommit tillbaka efter enorma skadeproblem och gjort en lång och framgångsrik karriär utomlands.

Nu vill Linda Sällström uppfylla ännu en sista dröm: att få spela i ett stort mästerskap för första gången sedan 2009.

Sällström, då 21 år gammal, medverkade i Finlands landslag som gick till kvartsfinal i hemma-EM. Men sedan septemberkvällen 2009 då Finland föll mot England med 2–3 trots ett mål av Sällström har kval efter kval slutat i besvikelse för landslaget som under det pågående EM-kvalet fått ett rejält uppsving.

Ett uppsving som lagt grunden för ett läckert läge inför nyckelmatchen mot Portugal på fredag kväll i Helsingfors. En seger säkrar EM-platsen, oavgjort räcker sannolikt också.

— Utgångsläget är bra, vi har allt i våra egna händer. Allt ser bra ut men vi kan naturligtvis inte ta något för givet. Vi var i samma läge i det senaste kvalet då vi hade en fot i EM. Vi ledde halvvägs i matchen mot just Portugal men förlorade sedan och missade EM. Förrän 90 minuter spelats och domaren visslat i visselpipan är inget säkert, säger Sällström.

Minns besvikelsen

Den ödesdigra matchen mot Portugal som Sällström syftar på hör till de mer svidande i finländsk EM-kvalhistoria.

Efter 27 minuters spel på bortaplan i Trofa ledde Finland med 2–0 men sedan klev en viss Claudia Neto fram. En snabb reducering följdes av en väl förvaltad straff strax före pausvilan. I 84:e minuten fick portugiserna en ny straff och Neto fullbordade sitt hattrick.

Resultatet betydde att Finland var pressat att slå storfavoriten Spanien i kvalets sista match samtidigt som Portugal inte fick vinna över Irland. Finland föll med 0–5, Portugal vann med 1–0 och EM-kvalet slutade i en massiv besvikelse.

Inte undra på att Sällström hungrar efter revansch.

— Båda lagen vet vad som står på spel och går in för att vinna. Vi har ett snäppet bättre utgångsläge, precis som senast. Jag har hela tiden sagt att jag har en gås oplockad med dem. Jag vill ha revansch. Min stora dröm är att få uppleva ett stort mästerskap. Det här kan vara min sista chans, säger Sällström.

— Jag börjar vara så pass gammal att jag inte har tiotals år kvar av karriären. Jag missade EM 2013 på grund av en knäskada. Sedan dess har jag brunnit för att få spela i ett stort mästerskap. Jag upplever att jag nått allt annat: 100 landslagsmatcher, målrekordet. Det enda som fattas är att spela i ett mästerskap, säger 32-åringen som drabbades av inte mindre än tre massiva knäskador mellan 2012 och 2014.

Gyllene smalbenet

Sällström talade om revanschlusten redan inför det första EM-kvalmötet med Portugal i november 2019. Finland var illa ute nere i ett regnigt Famalicao då Portugal ledde tack vare Claudia Netos straff i slutminuterna.

Finland fick en hörna i 90:e minuten och då steg Sällström fram – och gjorde ett mindre vackert men väldigt viktigt mål. Ria Ölings hörnspark landade Sällström på smalbenet mitt i en grym rusning framför Portugals mål och bollen studsade in.

— Där och då kändes det inte så himla viktigt. I nuläget känner jag att jag rankar (Amanda) Rantanens mål med näsan högre, säger Sällström om kvalets sannolikt två viktigaste enskilda finländska fullträffar.

Rantanens mål på stopptid borta mot Skottland och Sällströms kvittering i Portugal har resulterat i tre extra poäng i tabellen som Finland toppar. Som sagt: oavgjort kan mycket väl räcka för Finland som har målskillnaden på sin sida i jämförelsen med Portugal.

Men Sällström och det glödheta landslaget går in för att vinna.

Tommi Willberg/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter