Förflytta dig till innehållet

En seger för journalistiken


Ifall vi tror att det har stormat mycket kring det statliga rundradiobolaget de senaste åren, med det senaste exemplet, chefredaktör Atte Jääskeläinens avgång senaste vår, är det bra med perspektiv.
Sedan grundandet hösten 1926 har AB Finlands Rundradio haft 12 män och en kvinna på direktörsposten. Märk väl – tre av dem under det första året. Det kan väl kallas turbulens…
Att Lauri Kivinen (född 1961) i januari i år meddelade att han kommer att avgå som vd och byta jobb kan alltså kallas framförhållning. Han förberedde styrelsen på en rekryteringsprocess, och sitter själv kvar tills den nya vd:n börjar i september.
När valet av Merja Yli-Anttila (född 1960) på tisdagen offentliggjordes var reaktionerna positiva, inte minst från journalisthåll.
Yle gratuleras också av konkurrenter, av deras anställda och av egna anställda, Yle gratuleras av politiskt sakkunniga och av politiker.
Yli-Anttila är en rutinerad journalist och en rutinerad ledare, med en bakgrund bland annat som mångårig chef för MTV:s nyheter. Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson kunde i tisdagens nyhetssändningar beskriva henne med ännu fler adjektiv.
Enligt Wilhelmsson sökte Yle en sakkunnig inom kultur- och mediafältet, någon som förstår sig på digitalisering och teknologi, en visionär och en strategisk ledare med god kommunikationsförmåga.
Yli-Anttila har allt det här, säger Wilhelmsson och i mediabruset har det inte hörts några protester mot den utsagan.
Yle är alltså att gratulera. Och precis som Wilhelmsson svarade på en fråga om könet kan man konstatera: Det var bara en bonus. Det var inte på något sätt avgörande, säger Wilhelmsson.
Bonus säger han kanske därför att Yle som sagt endast haft en kvinnlig vd tidigare, omstridda socialisten Hella Wuolijoki på 1940-talet.
Så visst var det dags, och en bonus ger Yli-Anttilas kön också samhället på sikt. Vi avser då framförallt den betydelse det har för jämställdheten att vi på ledande och betydelsefulla poster i samhället vänjer oss med att se kvinnor lika väl som män.
För ända tills den dag ingen ens kommer på att ställa frågor om könet, ända tills den dagen finns i varje fall hos en del samhällsaktörer en föreställning om att vd:n ska vara en man, och gärna en man i slips.
Den stereotypa vd-bilden kunde Mikael Jungner slå vissa kilar i på sin Yle-tid, även om hans tid i närminnet också hör till de mer turbulenta Yle-åren. Under de åren kom dock ekonomin på fötter, och Yle Arkivet och Yle Arenan skapades.
Det här med att kunna sin kulturhistoria och ha känsla för arkiv tog Yli-Anttila upp i intervjuer då hon presenterades:
”Yle är också som det finländska samhällets minne, det är en roll som är viktig och som vi ska fortsätta att förvalta”.
Det bolag hon från september leder hade i fjol 2789 fast anställda, ytterligare över 3000 årsverken presterades av visstids- och timanställda, och bolaget hade en omsättning på 472 miljoner.
Av Yles intäkter kom över 97 procent från Yleskatten. Siffrorna framkommer från bolagets årsberättelse för 2017.
På MTV har Yli-Anttila varit med om att sanera och samarbetsförhandla. Någon sanerare har Yle ändå inte anställt, det betonades genast.
Yle har valt en vd och anställt en journalist.
Det är mycket glädjande och de budskap hon kom med i A-studios direktsändning på tisdagskvällen var klarspråk kring vad god journalistik är.
”Uppgiften är att analysera, ge bakgrund, skapa förståelse och beskriva samhällsskeenden nationellt och internationellt” sa Yli-Anttila.
Hon valde också i den sändningen att påminna om den kulturbärande rollen som hon kallar samhällets minne, och hon säger att hon också i fortsättningen vill se program som visar hur finländare lever i dag, vad vi drömmer om, vad samhället genomgår.
A-studios Kirsi Heikel pressade också sin blivande vd med frågan om Yles webbnyheter, som mediabolagens intresseorganisation i Finland har kritiserat för att förvränga konkurrenssituationen för privata aktörer. Yli-Anttila kontrar med att att alla mediaproducenter i dag bör finnas på nätet, och att finländarna inte åtnjuter Yle gratis, de betalar skatt.
En beställning på den nya vd:n verkar dock vara ett utökat samarbete mellan privata mediabolag och Yle, i någon form – möjligen främst teknisk.
I direktsändningen var det här nämligen den enda punkten där Yli-Anttila gömde sig bakom fraser som att ”det ska utredas” och ”vi återkommer när jag tillträder i september”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter