Förflytta dig till innehållet

En resa till ett Åbo som inte finns – målet på sikt är en stor digital modell av 1800-talets stad

Stortorget 1812. Den miljö som förstördes i branden 1827 har återskapats med hjälp av bland annat gamla fastighetsdokument. Foto: Åbo stad / Glue Collaboration


Det är den 22 november 1812. Vi står vid stortorget i Åbo. Där står rådhuset, där har vi Brinkalahuset, och nere vid ån ser vi den gamla bron och bokboden. I bokboden kunde man köpa dagstidningar, som Åbo allmänna tidning.
Det skymmer och diset som kryper upp från ån ger torgmiljön ett trolskt skimmer. Tjänstefolk har bråttom. De ska hinna med mycket inför öppningen av societetshuset, det första i Finland. Stadens hela societet är på väg.
”Åbo sjöd trots novemberkylan. Tjänstefolket skyndade runt efter de sista accessoarerna och dräktdelarna för de inbjudna till säsongens must-event”, enligt introduktionen till den här världen.
Mörkret närmar sig, men vem ska tända gatulyktan? Det kan vem som helst göra – också du.

Den som tar på sig 3D-hjälmen förflyttar sig till en annan värld, stortorget i Åbo år 1812. Foto: Stefan Holmström


Ungefär så här kan man beskriva den värld som öppnar sig i källaren i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan. Där hittas en popup-lokal där man med 3D-glasögon kan resa tillbaka i tiden.
– Du kan stå på bron och se Domkyrkans torn och beundra diset, som stiger över ån. Den virtuella världen gör det möjligt för dagens Åbobor att uppleva den gamla staden på ett helt nytt sätt, säger direktören för stadens fritidssektor, Minna Sartes.
De som åker på tidsresa hör varandra och kan snacka om sina upplevelser. De kreativa och tekniska lösningarna, såsom 3D-grafiken och det sätt som berättelsen har byggts upp kring en specifik tidpunkt och händelse, kommer från Glue Collaboration.
– För en som inte upplevt en virtuell värld kan det här vara en förbryllande och ögonöppnande upplevelse, säger Tommi Rapeli, som tillsammans med Kimmo Virtanen har byggt ett Åbo som fanns.
Stortorgsmiljön är den första gången som staden återskapats på ett så här medryckande sätt – och hela upplägget är också annars unikt, säger Rapeli.

Forskaren Panu Savolainen vid Åbo universitet gjorde ett gediget grävjobb då han letade reda på all tänkbar data om hur det såg ut i Åbo centrum 1812. Foto: Stefan Holmström


I bakgrunden hittas forskaren Panu Savolainen vid Åbo universitet. Han har gjort ett gediget grävjobb och letat reda på all tänkbar data om hur det såg ut i Åbo centrum 1812. De flesta husen må ha brunnit men fakta om dem finns bevarade i gamla myndighetsdokument.
– Det var nog ingen som då kunde tänka sig att de här uppgifterna skulle återanvändas på 2000-talet, skrattar Savolainen.
Arbetet har också inneburit överraskningar. När den virtuella torgmiljön var klar var en av de första kommentarerna ”Det här är ju som Borgå”, säger Savolainen.
Väl inne i världen är det lätt att instämma, tankarna går till Borgå – och till många andra gamla städer. Det som gör det hela speciellt är att man har med sig en stadsguide som kan berätta mycket om omgivningen.
– Det handlar om massor av data och det var intressant lära sig nytt. Åbo är kanske internationellt idag men då var staden en metropol, säger Tommi Rapeli.
– Det är också häpnadsväckande hur hjärnan snabbt ställer om sig, säger Kimmo Virtanen.

Tommi Rapeli är en av nyckelpersonerna bakom de tekniska lösningarna. Foto: Stefan Holmström


Efter att man ”vandrat runt” några minuter är det lätt att instämma. Man glömmer snabbt att man står med hörlurar och 3D-glasögon och snurrar omkring, pekande hit och dit med handkontroller. För en utomstående ser det skojigt ut, men väl inne känns allt väldigt normalt.
Satsningen ”Turku goes 1812” är en del av stadens projekt för att skapa ett nytt historiskt museum, som ska fungera som ett vetenskapscentrum och ett komplement till befintliga museer.
Stortorget från 1812 kan också ses som en fingervisning om framtida större virtuella miljöer, kanske i samarbete med andra museer. Målet är en större digital modell av 1800-talets Åbo.
Den källkod som använts kommer att öppnas för fri användning, vilket innebär att andra kan tillämpa eller bygga vidare på den miljö som nu skapats.

 

Också på svenska
Popup-upplevelsen, som är öppen alla dagar till den 31 mars, slår upp sina dörrar i dag. Adressen är Auragatan 12, i hörnet med Universitetsgatan.
Guidningar kan bokas på webben från och med fredag den 22 mars klockan 12.
Första veckans guidningar på finska är fullbokade.
Guidningar på svenska ges måndag den 25 mars kl. 17, tisdag den 26 mars kl. 11 och lördag den 30 mars kl. 15.

 

Det är häpnadsväckande hur hjärnan snabbt ställer om sig, säger Kimmo Virtanen om Glue Collaborations 3D-Åbo. Foto: Stefan Holmström

Virtuell verklighet
En datorsimulerad omgivning som simulerar äkta eller inbillade miljöer och låter oss agera och uppleva i dem.
Med så kallade VR-glasögon – VR för engelskans ”virtual reality” – kan man titta omkring sig på samma som var som helst annars.
Med särskilda handskar eller kontroller kan man röra vid eller ta tag i föremål.
Illusionen av verklighet kan stärkas på olika, sätt, med bland annat ljus och ljud.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter