Förflytta dig till innehållet

En ny våg av studerande har nått Åbo – "Det kommer att bli roligt, absolut"

Arkiv/Mikael Piippo
ungdomar går över en gata

Studerande går på radArkiv/Mikael Piippo

921 personer tog emot en studieplats vid Åbo Akademi i vårens gemensamma ansökan till högskolorna, enligt utbildningsförvaltningens statistiktjänst Vipunen. Vid Åbo universitet var antalet 2 314. Foto: Mikael Piippo /SPT


Läsåret vid Åbo Akademi och Åbo universitet inleds med studieorientering och introduktion för nya studerande. SPT besökte campuskvarteren och ryckte några gulnäbbar i ärmen.

Ett säkert tecken på en annalkande höst är grupperna av nya studerande som går runt på Åbo Akademis och Åbo universitets campusområde under de sista dagarna i augusti. Det nya läsåret vid universiteten började redan den 1 augusti men studietiden inleds på allvar först i och med introduktionsveckan i slutet av månaden.
Alla nya studerande, eller gulnäbbar som de också kallas, har inte ens hunnit flytta in i sina nya hem innan det blivit dags att bekanta sig med studiemiljön.
– För tillfället är jag tvungen att bo hos min syster och hennes sambo eftersom hyreskontraktet till min nya lägenhet träder i kraft först i september. Jag kommer att flytta ihop med några människor som jag aldrig träffat. Hoppas de är trevliga, säger 18-åriga Sofia Björklund som flyttat från Kronoby till Åbo för att studera engelska vid Åbo Akademi.
studerande sitter i ring

Läsåret vid universiteten inleds med en introduktionsvecka för nya studerande. Tutorn Kalle Haavisto (i orange tröja och vit overall) handledde en grupp nya klasslärarstuderande vid Åbo universitet. Foto: Mikael Piippo/SPT

Där mamma en gång gått

Björklund beskriver Åbo som en ”jättemysig” stad, och får medhåll av 20-åriga Olivia Sjölund som också börjar studera engelska vid Akademin. Sjölund är bördig från Jakobstad och hennes mamma har studerat i Åbo.
– Jag hoppas få en lärorik studietid och en upplevelse som skiljer sig från småstadslivet. Jag ser fram emot att träffa nya människor, säger Sjölund.
Hon hade tur och fick en bostad i studentboendet Tavasthem som drivs av Åbo Akademis Studentkår.
– Jag är jättenöjd med den. Det är en snygg och nyrenoverad lägenhet, säger Sjölund.

Fjärde gången gillt

28-åriga Miika Matilainen från Kyrkslätt hade inte lika god tur som Sjölund i sitt lägenhetssökande. Matilainen ansökte om en bostad av Studentbystiftelsen i Åbo men fick inte napp.
Matilainen säger att han hann gå på ett tjugotal bostadsvisningar innan han hittade en lägenhet på den privata marknaden.
– Lägenheten är alldeles i Åbo centrum och hyreskontraktet trädde i kraft i början av augusti, så jag är väldigt nöjd.
Matilainen ska studera till klasslärare vid Åbo universitet. Han vill få lärarbehörighet efter att ha arbetat sju år som skolgångsbiträde.
– Det här var fjärde gången jag sökte in till en klasslärarutbildning vid ett universitet. De två första gångerna hade jag Joensuu som första alternativ och de två senaste gångerna hade jag Åbo som första alternativ.

Pargas representerat vid ekonomilinjen

två personer står på rad

Michelle Ekholm (till vänster) och Nea Bergström valde att börja studera nära sin hemstad Pargas. – Åbo ligger nära hemmet och är förhållandevis billigt att bo i när man flyttar hemifrån, säger Bergström. Foto: Mikael Piippo


För 18-åriga Nea Bergström från Pargas var ekonomi ett självklart val som utbildningslinje när hon sökte in till Åbo Akademi. Hon säger att hon varit intresserad av ekonomi redan länge och anser att ämnet erbjuder en bra kunskapsbas för framtiden.
Vid Akademins utbildningslinje för ekonomi får Bergström sällskap av åtminstone fyra andra gulnäbbar från Pargas. En av dem är 19-åriga Michelle Ekholm.
– Jag visste egentligen inte riktigt vad jag ville göra, så studier i ekonomi kändes som ett bra och allmänt alternativ, motiverar Ekholm sitt val av studieinriktning.

”Allt lär fixa sig”

Varken Bergström eller Ekholm har någon brådska att flytta hemifrån. Båda planerar att bo kvar i Pargas åtminstone till slutet av sitt första studieår.
I början av studieorienteringen är frågetecknen fortfarande många för gulnäbbarna, men Bergström och Ekholm litar på att allt klarnar så småningom.
– Det kommer att bli roligt, absolut. För tillfället vet vi ju inte riktigt någonting, men allt lär fixa sig, säger Bergström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter