Förflytta dig till innehållet

En ny utställning visar Själös historia samt forskning som gjorts på ön

Själö huvudbyggnad. Utställningen finns på byggnadens övre våning. Foto: ÅU-foto


Turun Yliopistos Biodiversitetsavdelning har öppnat en utställning i Skärgårdshavets forskningsinstituts före detta bibliotek.
Allmänheten har i och med utställningen chans att ta del av då ön fungerade som hospital samt verksamheten i forskningsinstitutet, som kom till huset efter det.
Utställningen erbjuder Själöresenärer en konkret möjlighet att ta en titt på öns historia.
Själö är överlag känt som spetälska- och mentalpatienters sjukhusö, vars historia ligger under mörka moln. Utställningen har ändå som målsättning att lyfta fram öns positiva del ­-  hospitalets vardagliga liv samt Själös forskningsarbete.
— Historian är starkt sammankopplad med utställningen, både gällande sjukhuset och forskningen. Meningen är att erbjuda samtliga som besöker ön, chansen att bekanta sig med Själös historiska föremål. På Själö är både glädje och lidande jämt och ständigt närvarande, säger Tiedekeskus Tuorlas projektarbetare Jaana Saarikoski, som tidigare sammanställt en utställning med föremål från Tuorla observatorium.

Forskningsinstitut grundandes på 60-talet

— Utställt är också dåtida marinforskningsutrustning samt information gällande forskning som idag sker på Själö, säger forskningstekniker Katja Mäkinen, som samlat in marinforskningsmaterial till utställningen.
Skärgårdshavets forskningsinstitut grundades på Själö år 1964. Sedan dess har förändringar i Skärgårdshavets skick, regelbundet följts upp med prover och mått.
— Det enda sätt att följa upp och eventuellt få fram information om till exempel havets långsamma förändringar är på grund av global uppvärmning är genom en långsiktig uppföljningsforskning, säger Skärgårdshavets forskningsinstituts stationsansvarige Jari Hänninen.
Själös insektsarter har det aktivt forskats i under de senaste 20 åren.  Under den tiden har det på ön hittats för Finland nya och ovanliga arter. På utställningen finns också ett litet utbud av intressanta insektsarter.
Under ledning av Biodiversitetsavdelningens forskningsdoktor Jani Sormunen, har det på Själö också i åratal gjorts fästingsforskning. Under utställningen har besökarna, bland annat med mikroskop, chans att undersöka fästingar..
Under utställningen kan man också läsa böcker om forskning samt om och kring Själö.

Utställningen är gratis

Möjlighet finns också att se forskningsvideor från till exempel projektet Livets ö, som tvärvetenskapligt forskat i människan och naturens gemensamma samvaro på Själö.
Projektets kulturhistoriker Heta Lähdesmäki var också till stor hjälp i arbetet kring utställningens historiska sektion.
För familjens yngre finns möjlighet till kreativ syssla, bland annat genom att färga bilder som är kopplade till utställningen.
Utställningen, som finns på huvudbyggnadens övre våning, är gratis och öppen enligt Restaurang Själös öppethållandetider.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter