Förflytta dig till innehållet

En muterad virusvariant som påminner om den sydafrikanska varianten har hittats vid ÅUCS – verkar inte vara farligare

Kim Lund
En studentby

Coronainfektionen som spritt sig bland studenterna i Åbo har visat sig vara en sydafrikansk virusvariant. Denna variant är inte densamma som den ursprungliga sydafrikanska virusvarianten, utan förefaller att ha genomgått ytterligare mutationer.

Detta har framkommit i laboratorieundersökningar som utförts vid ÅUCS.

Fyndet leder inte till några åtgärder gällande rekommendationerna som är i kraft. Med tanke på att stävja och förebygga epidemin är det viktigt att identifiera virusvarianteran som smittar mycket lätt.

Hittills har varianten inte krävt sjukhusvård

Man har inte påvisat att sjukdomen som den nya, muterade sydafrikanska virusvarianten förorsakar skulle vara allvarligare är de sjukdomsformer som vi har nu. De som fått smittan har haft tämligen lindriga symtom och har inte behövt sjukhusvård.

– Det torde möjligtvis vara frågan om en ny variant av coronaviruset. Tills vidare har man inte påvisat att den nya sydafrikanska coronavarianten skulle ge svårare sjukdomsbild än den vanliga varianten. Inte en enda av de smittade behöver till exempel vård på ÅUCS, berättar Tytti Vuorinen, som är överläkare i molekylbiologi och virologi vid ÅUCS, i ett pressmeddelande. 

Coronavirusvarianterna smittar dock mycket lätt. Detta förklarar varför man konstaterat väldigt många smittor i smittklustern bland studenterna i Åbo, redan över 90 fall.

– Vi märkte att det måtte vara fråga om en virusmutation vilket vi bekräftade med så kallad gensekvensering som visade att detta virus inte endast hade de typiska dragen för den sydafrikanska coronavarianten utan också andra förändringar i sitt genom. Vi vet inte ännu varifrån denna variant härstammar, men detta blir klart senare, då vi undersökt virusets hela genom, säger Tytti Vuorinen. 

En eventuell ny variant säkerställs senare

Samma förändringar har funnits i många prover som analyserats både av ÅUCS och vid Institutet för hälsa och välfärd (THL). Om det är frågan om en helt ny variant blir klart senare, sedan den så kallade hel-genomsekvenseringen blir klar.

Ännu är det inte klart om denna nya, muterade virusvariant påträffats i andra länder än Finland. 

I praktiken får smittspårarna på ÅUCS Laboratorier omedelbart reda på om det gäller det vanligaste coronaviruset, som är den brittiska varianten. Om man misstänker att det är fråga om någon annan variant, måste ytterligare undersökningar göras. I detta fall fick läkarna och forskarna preliminär information om att det kunde gälla en ny virusvariant med hjälp av en teknik som kallas mutations-PCR. 

Sekvensering utfördes under de följande dagarna och resultatet bekräftades – det är en ny variant. Vid det kliniskt-mikrobiologiska molekylmikrobiologiska och virologiska laboratoriet i ÅUCS utförs kontinuerligt utvecklingsarbete som syftar till att få coronadiagnostiken att betjäna smittbekämpningen så väl som möjligt.

Åbo stad reagerade snabbt på situationen

I Åbo har man lyckats väl med att bekämpa coronaepidemin lokalt. Begränsningsåtgärderna i staden har varit stränga i syfte att få coronaklustern bland studenterna under kontroll. Coronatestningar har utförts och utförs dagligen aktivt. 

– Det verkar som om smittfallen skulle avta. Läget uppföljs aktivt och samarbetet mellan olika myndigheter, högskolor och studentbostäder och deras hyresvärdar är fortgående, säger läkare Jutta Peltoniemi som ansvarar för smittskyddet i Åbo stad. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter