En kraft mot ondska och elände – "Mumin mår bäst i ett sunt samhälle"


örlag och tidningar i grunden är nationalistiska vilket innebär svårigheter på en global marknad, säger Roleff Kråkström, vd för Moomin Characters. Foto: Erik Sandström/SPT
Moomin Characters växte med tusen procent på femton år. Nu får också kineser, sydkoreaner och britter på att få upp ögonen för Janssons troll.
Kontoret är fyllt av Mumin-leksaker, tavlor av Tove Jansson och tavlor på Tove Jansson. På bänken ligger en hög av nya testprodukter med Muminmotiv.
Roleff Kråkström, vd för företaget Moomin Characters, vill skapa tillväxt i vad han kallar en konkurrensfri zon.
– Andra karaktärer kan göra precis vad som helst eftersom deras enda syfte är att tjäna pengar. En Angry Bird kan åka till månen eller vara maskot för hockey-VM medan Mumin konsekvent håller sig inom ramarna för det konstverk som Tove skapade. Det här är vår absolut största konkurrensfördel, säger han.
Kråkström ser inte underhållningsjättarna som konkurrenter, eftersom Moomin Characters uppdrag är att förvalta ett helhetskonstverk.
– När du en gång har nått statusen som bra konst så kan ingen ta den ifrån dig.
Är det inte motstridigt att er största konkurrensfördel är att inte vara kommersiella?
– Vi som bolag jobbar aktivt för att växa, men Toves ursprungliga avsikt var inte att skapa en företeelse som genererar så mycket kassaflöde som möjligt. Hon skapade ett konstverk som också går att licensera.
Går bolaget emot Toves avsikt?
– Jag har svårt att tänka mig det eftersom det allra mesta som görs i dag gjordes redan under hennes livstid.
I år har en ny tv-serie fått premiär och i Japan har det öppnats en Muminpark. Kråkström har också varit med och grundat Förlaget M och det snabbt växande företaget Rights & Brands som licenserar nordiska produkter och konstverk.
– Jag kommer aldrig att glömma de senaste åren och jag tänker lite melankoliskt att jag aldrig kommer att få uppleva det igen.
Elva år som vd
Kråkström är förtjust i den nya tv-serien som riktar sig till en lite äldre publik än många tidigare produktioner.
– Det bästa är att serien får folk att skratta högt. Många barnfilmer saknar totalt intellektuell humor, på sin höjd skrattar man åt någon som snubblar. Men humorn är någonting som det brittiska filmteamet har fört in på ett underbart sätt.
Kråkström säger att Moomin Characters gjort om nästan allting under hans elva år som vd. Omställningarna började egentligen kring 2006 och sedan dess har bolagets omsättning ökat tiofalt.
Nu är inga stora nya projekt att vänta, de kommande åren handlar mera om att försäkra sig om att följande generation kommer in i familjeföretaget på ett bra sätt.
– Nu har vi mera fokus på att implementera än på att skapa nytt.

Den ursprungliga avsikten med Mumin var inte att skapa kassaflöde, säger Roleff Kråkström, vd för Moomin Characters. Tove Jansson-skulpturen till höger är skapad av Essi Renvall. Foto: Erik Sandstrom/SPT
För några år sedan grundade Moomin Characters Förlaget M, som rörde om i den finlandssvenska förlagsbranschen. Det nya förlaget lockade över flera förmågor från konkurrenten Schildts & Söderströms. Själv har Kråkström en bakgrund i förlagsbranschen.
– Vi ägde rättigheterna till väldigt många titlar och tänkte att vi kan göra saker mer effektivt ur vår egen synvinkel. Vi kunde inte hjälpa det – naturligtvis måste vi grunda ett förlag. Jag blev jätteförvånad över reaktionerna, uppriktigt sagt tänkte vi inte så mycket på andra förlag.
Förlagsbranschen överlag har varit pressad de senaste åren, men Kråkström tror inte på bokens död, framför allt handlar problemen om globaliseringen och digitaliseringen.
– Det är bara Bonnier och Otava som har klarat sig, eftersom de för över hundrafemtio år sedan beslöt sig för att framför allt vara förläggare. Det är ett löfte till författarna och omvärlden.
Enligt Kråkström har största delen av både förlagen och tidningarna uppstått i en tid då det var viktigt att bygga en nationell identitet. Att vrida om fokuset till att bli globalt är väldigt svårt.
– Deras agenda har sedan starten varit nationalistisk och det fungerar dåligt på en global marknad.
Visdomar går hem i Asien
Kråkström beskriver tv-serien som väldig brittisk och Storbritannien som ett naturligt steg för företaget. Kråkströms fru Sophia Jansson har bott tio år i Storbritannien och hennes söner är brittiska medborgare.
– Det finns en liten grupp britter som har haft ett väldigt speciellt kärleksförhållande till Mumin. Men nu står vi inför ett genombrott på marknaden med tv-serien.
Den andra stora tillväxtmarknaden är Asien. Kråkström tror att övriga Asien kommer att växa förbi Japan inom några år och det är framför allt kineserna och sydkoreanerna som har fått upp ögonen för Mumin.
– Den växande medelklassen i Asien vill ha kloka och lyckliga barn. Därför gillar de Muminvärldens universella visdomar.

Muminvärlden i Nådendal, som öppnades 1993, hade en svår start men lockar numera 200 000 besökare per år. Foto: Johan Backas
Kråkström skulle gärna se fler Muminparker runtom i världen. Planerna på en park i Karlstad i Sverige har däremot väckt motstånd eftersom den planeras på ett populärt friluftsområde.
– Det är klart att det väcker debatt om man bygger på centrala områden. Jag tror också att ett samhälle måste kunna tåla att det byggs trots att alla inte är av samma åsikt.
Han säger sig ha mer tilltro till den demokratiska processen i Sverige än i något annat land. En öppen debatt är ett tecken på ett sunt samhälle.
– Mumin mår bäst i ett sunt samhälle.
Mår Mumin sämre i ett mindre öppet samhälle som Kina?
– Jag tror att det Mumin står för kan föra mycket till Kina. Men det har skett en väldigt kraftig utveckling i landet och jag vet inte om det är meningsfullt att lyfta fram Kina som speciellt slutet. Vi har stora problem i till exempel Ryssland, och populism i både USA och Europa är minst lika allvarlig. På alla de här platserna kan Mumin vara en kraft mot ondska och elände.
Erik Sandström/SPT
Roleff Kråkström
Verkställande direktör för Moomin Characters sedan 2008.
Gift med Sophia Jansson, som är Tove Janssons brorsdotter och ordförande och majoritetsägare i Moomin Characters.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.