En klar majoritet i Åbofullmäktige röstade för att planeringen av en spårvägslinje inleds

Mycket var annorlunda då Åbo stadsfullmäktige samlades till det första virtuella mötet någonsin. Ledamöterna satt glest, i flera salar, och inläggens längd begränsades. Tekniskt sett löpte allt bra och mötet avancerade snabbt till kvällens viktigaste fråga: ska staden sätta 15 miljoner euro på planeringen av en spårvägslösning i Åbo?
De Grönas gruppanförande hölls av Saara Ilvessalo, som beskrev spårvägen som nödvändig för Åbo stads utveckling.
– Stadens investeringar kan inte bromsas in på grund av coronavirusläget.
Samlingspartiets Olli A. Manni sade att det är svårt att diskutera hela frågan då planering och investering blandas samman. Det oavsett stödde Saml-gruppen, trots oro för skattehöjningar och skuldtagning, att planeringen inleds.
– Nästa fullmäktigeval får sedan visa vad folk verkligen anser.
”Ineffektiv investering”
Sannfinländarnas Juha Anttila kom med en klar signal i gruppanförandet: Det är onödigt att satsa ens på planering.
– Prognosen om hur spårvägen betalar igen sig utgår från en överoptimistisk befolknings- och företagsutveckling.
Ville Tavio (Sannf) förundrade sig över hur de som stöder en spårvägslösning blivit så många.
– Är det så att Samlingspartiet oroar sig över sin egen image och på det här viset vill försäkra sig om de citygrönas gunst?
VF:s Johannes Yrttiaho gav ekonomiska argument.
– Spårvägen i Åbo skulle bli dyrare än i Tammerfors men ha bara hälften så många passagerare.
Yrttiaho anser att en spårväg skulle vara bara ett stöd till byggföretag som byggt nytt vid den planerade bansträckningen. Det går att investera i annat som gör Åbo lockande, anser han.
VF:s Elina Andelin kritiserade för sin del de De Gröna för att se enbart positiva effekter i en spårvägslösning.
”Måste tro på en bättre framtid”
Andra i Vänsterförbundet var av annan åsikt. Pirjo Rinne, Mervi Uustalo-Heikkinen, Jukka Kärkkäinen och Li Andersson stödde spårvägen i sina inlägg:
– Jag undrar varför coronaviruskrisen skulle vara ett argument för att säga nej, sade Andersson.
I SFP:s gruppanförande betonade Nicke Wulff behovet att se framåt och satsa på en utredning.
– Vi måste vara modiga och tro på en bättre framtid. Vi har enormt ansvar som beslutsfattare, sade Wulff, som anser att man inte bara ska stirra på spårvägen utan se hur olika trafiksystem stöder varandra.
Partikamraten Ulla Achrén var för en planering, men medgav att hon var tveksam.
– För min del är jag inte säker att spårvägen är lösning nummer ett. Jag säger ändå ja till en planering men utgår ifrån att det inte betyder att halva spårvägen är byggd.
Frågan delade SDP
Åsikterna gick i sär också inom SDP. Seppo Lehtinen förelog ett nej till en planering, medan partikollegan Piia Elo påpekade att de flesta i gruppen är redo att säga ja. Elo citerade Tammerfors borgmästare Lauri Lyly.
– Lyly fick frågan om hur staden hade råd med en spårväg. Han svarade: ”Vi har inte råd att inte bygga den”.
SDP:s Mika Maaskola poängterade för sin del att ett beslut om planering inte är ett beslut om ett bygge.
– Vi ska inte heller jämföra med de spårvagnar Åbo en gång hade. Det vi nu talar om är snabb och modern kollektivtrafik, sade Maaskola, som önskade att staden ännu utreder möjligheten till EU-stöd.
Klar majoritet sade ja
Flera ledamöter gladde sig under kvällen över att stadsstyrelsen vid sitt möte kompletterade spårvägsvisionen med ett krav: Ett framtida beslut om en investering i en spårväg skulle förutsätta att staten eller någon annan tredje part bidrar med 30 procent av kostnaderna.
Förenklat sett kan kvällen sammanfattas så här: Förespråkare anser att Åbo inte ha råd att vara utan en spårväg – kritiker varnar för att en spårväg kör stadens ekonomi i botten.
Omröstningen, efter en över två timmar lång debatt, var enkel. I den ställdes det ursprungliga förslaget mot Johannes Yrttiahos motförslag, att förkasta grundförslaget.
49 ledamöter röstade för att planering inleds, 16 sade nej, en röstade blankt. En var frånvarande.
Det innebär att Åbo stad nu ska använda 15 miljoner euro för att planera hur en spårväg från stadsdelen Kråkkärret till Åbo hamn skulle kunna se ut.
De sade ja
Gröna: Heidi Haapala, Roda Hassan, Saara Ilvessalo, Liisa Laukkanen, Riina Lumme, Ville Niinistö, Elina Rantanen, Laura Rantanen, Niina Ratilainen, Katri Sarlund, Mikaela Sundqvist, Juka Vornanen, Matti Vähä-Heikkilä, Konsta Weber
Saml: Niko Aaltonen, Muhis Azizi, Sadri Beqiri, Alvar Euro, Kaija Hartiala, Sini Häkkinen, Pasi Jaakkola, Kimmo Kajander, Lauri Kattelus, Ville Laakso, Lasse Lindholm, Olli A. Manni, Sini Ruohonen, Saara-Sofia Sirén, Janika Takatalo, Santeri Vuori
SFP: Ulla Achrén, Ida Schauman, Nicke Wulff
SDP: Toni Eklund, Piia Elo, Eeva-Johanna Eloranta, Kristiina Hellsten, Mari-Elina Koivusalo, Mika Maaskola, Petra Peltonen, Päivi Pietari, Jarmo Rosenlöf
VF: Li Andersson, Jukka Kärkkäinen, Merja Lunden, Anna Mäkipää, Riikka Oksanen, Pirjo Rinne, Mervi Uusitalo-HeikkinenDe sade nej
Blå: Jan Auvinen
Centern: Alas Ali, Riitta Karjalainen
KD: Ville Auvinen
Saml: Jethro Rostedt
Sannf: Juha Anttila, Mikael Miikkola, Pirjo Niinivirta, Ville Tavio
SDP: Berhan Ahmadi, Seppo Lehtinen, Taru Pätäri
VF: Alpo Lähteenmäki, Sauli Saarinen, Elina Sandelin, Johannes YrttiahoRöstade blankt:
VF: Muhiadin Hersi
Vad beslutade stadsfullmäktige?
En plan görs upp för hur en spårväg mellan hamnen och Kråkkärret kunde förverkligas.
Reso stad ombes ta ställning till en tidtabell för när man kunde göra upp en plan för en spårvägslinje som skulle gå till Reso.
Stadsstyrelsen ska tillsammans med staten sammanställa ett intentionsavtal om spårvägsplanen och godkänna det. Ett villkor för att planeringen ska gå vidare är att också staten deltar i planeringskostnaderna.
Staden förbereder de detaljplaneändringar som en spårväg förutsätter. Planerna ska vara sådana att de också omfattar ett bussalternativ.
Stadsstyrelsen får grunda ett bolag som kan förverkliga planeringsprojektet, samt reservera resurser för detta bolag. Bolaget beslutar om upphandlingsförfarandet och uppgörandet av planerna.
Planeringens finansiering noteras i nästa delårsöversikt och beaktas då budgeten för 2021 godkänns.
Stadsfullmäktige fattar eventuella framtida investeringsbeslut. Ett villkor för investeringen är att staten eller annan tredje part bidrar med minst 30 procent av kostnaderna.

Modellbild av en tänkt spårvagnslinje i Österås. Bild: WSP
En linje, tolv kilometer
Förslaget är en linje stadsdelen Kråkkärret via Åbo salutorg till Åbo hamn.
Rutten skulle gå via Kuppis, Åbo domkyrka, busstationen och järnvägsstationen.
Kostnaden för planering och bygge uppskattas till 284 miljoner euro.
Ett beslut om att bygga kan komma tidigast 2024. I så fall kan Åbo ha en spårväg 2029.
20.4.20 kl. 21.40. Nyheten uppdaterad med preciseringarna under rubriken ”Vad beslutade stadsfullmäktige?” Resultatet i omröstningen korrigerat.
20.4.20 kl. 22.00: Kompletterad med listan över hur ledamöter röstade
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.