En inblick i dockteaterns värld för alla dagis- och skolbarn på Kimitoön – Konstkiosken genomförs på distans

Roosa Halme startade i höstas upp läsårets Konstkiosk på Kimitoön med att åka runt till skolor och daghem med en gul dockteaterhusvagn.
Tanken med Konstkiosken är att göra en kreativ hobby så tillgänglig som möjligt för dagisbarn och elever i årskurserna ett till sex. Kioskens verksamhet består av skapande verkstäder, där det inte finns rätt eller fel utan det fria skapandet är i fokus.
Då coronarestriktionerna i november skärptes fick Halme tänka om. Konstkiosken gick från träffar med barnen till att bli förverkligade genom videomöte på distans.
– Det funkar. Men vi går miste om stämningen i dockteaterhusvagnen, vilken varit en viktig del. Där kunde barnen också vara med på scenen och göra dockteater, säger Halme.
Hon ser dock även positiva saker med det nya sättet: Nu har hon möjlighet att dela med sig av videoklipp och bilder från dockteater, vilket ger barnen en bredare syn på ämnet dockteaterkonst.

Att göra själv är viktigt
Att barnen själva får tillverka något är en viktig del av verkstäderna. En viktig poäng är att materialet är sådant som finns i alla hem, så att det är möjligt att fortsätta projektet om man så önskar.
Det skolbarnen fått pröva på är att tillverka en egen liten karaktär av äggkartonger, gummisnoddar och lite färg.
I Dalsbruks skola föll turen på årskurs två i torsdags, och en hel rad av små möss och rävar blev resultatet.

– Barnen hade frågor om filmerna jag visade och var intresserade. Kanske väckte det här någonting hos dem, hoppas Halme.
Under den här träffen visades bland annat ett fascinerande klipp av enorma marionettdockor.
För dagisbarnen har fysiska träffar fortfarande ordnats, men utomhus. Då använder man naturmaterial som blir karaktärer och får liv.
Proffs på dockteater
Roosa Halme är dockteaterkonstnär och tonsättare. Hon har alltid intresserat sig för olika konstformer. Under sina studier i tonsättning började hon under nätterna intuitivt skapa dockhuvuden i gips, för att få utlopp för behovet att skapa med händerna.
Under ett mellanår i Frankrike fick hon mer insyn i dockteaters värld, fick senare i Budapest fungera som praktikant vid en dockteater, vilket ledde henne till Åbo Konstakademis fyraåriga dockteaterlinje.
Konstkiosken är Sagalunds barnkulturcenters och Kimitoöns kommuns samarbetsprojekt. Projektet stöds av undervisnings- och kulturministeriet.
– Det är roligt för mig att jag får träffa alla barn på Kimitoön och dela med mig något av dockteaterkonst till dem. För de flesta är det här helt nytt, säger Halme.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.