Förflytta dig till innehållet

En heroinmissbrukare berättar om sitt liv på lördag i Åbo

Erfarenhetsexperten Camilla Nyholm berättar om sitt missbruk på lördag. ÅU-foto


Erfarenhetsexperten Camilla Nyholm upplevde ett stort lugn första gången hon drack alkohol som tonåring.
Efter allt kaos både inne i huvudet och runt omkring henne drack hon mer och mer för att försöka hitta tillbaka till lugnet igen.
Sedan började hon röka cannabis.
– Jag klarade nätt och jämnt av högstadiet. Men redan som 17–18-åring missbrukade jag heroin. Det gjorde jag i mer än tjugo år.
Nu har hon varit fri från missbruket i drygt två år och utbildat sig till erfarenhetsexpert.
Tillsammans med Eila Saapunki som också har ett långvarigt missbruk i bagaget berättar hon på lördagen den 27 oktober sin livshistoria om beroende och långvarigt missbruk i Kvartersklubben, Henriksgatan 9, i Åbo.
Temaeftermiddagen pågår klockan 13–16 och arrangörerna vill ha anmälningar senast onsdagen den 24 oktober.
– Det är först nu som jag har blivit medveten om vad som har hänt i mitt liv och lärt känna mig själv. Jag har insett att det är jag som måste ta tag i det och att det inte finns några mirakelpiller.
Nyholm blev färdig erfarenhetsexpert i april och första gången som hon berättade sin livshistoria satt 160 personer i publiken.
– Det var människor som jobbar inom vården och det sociala. De satt med tårarna rinnande. Det var lite overkligt för mig, också för att det gick så bra. Sedan dess har jag flera gånger berättat om mitt liv. Numera tror jag på att man ska gå emot sina rädslor.
Hon var ett blygt och introvert barn, vågade aldrig hålla presentationer inför klassen utan fick skriva uppsats i stället.
Efter föräldrarnas skilsmässa tog hon rollen som mammas duktiga flicka.
– Om jag kunde säga något till mitt unga jag, före missbruket, så skulle jag säga att det inte är något fel på dig. Be om hjälp, skulle jag säga.
Öppna dig och tala med någon vuxen, det ska inte vara så här och du ska inte må så dåligt. Var inte rädd för att visa vem du är.
Först för några år sedan fick hon diagnosen ADD.
– Det är som ADHD, men utan hyperaktiviteten. I stället vänds ångesten inåt och leder till psykisk ohälsa. Det syns inte för man vill ju inte vara till besvär.
Som erfarenhetsexpert vill hon sprida hopp.
– Jag vet att det går att få det bättre och att få ett meningsfullt liv. Min vändpunkt var när jag fick akut blodförgiftning och höll på att dö. Då var jag beredd att göra vad som helst för en förändring. Jag hade inget att förlora, för jag hade redan förlorat allting. Jag hade inga saker, inget hem. Jag hade inte mig själv.
På lördag berättar Nyholm och Saapunki sina livshistorier och om vad som har hjälpt dem att göra en förändring och ta sig vidare efter tiden i missbruk.
Efter föreläsningarna finns möjlighet att ställa frågor.
Arrangörer är Finlands Röda Kors Åbolands distrikt, föreningen KRAN och SFV Bildning. Anmälningar https://www.lyyti.in/temaberoenden2018

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter