En familj från Kongo väntas ännu till Pargas den närmaste tiden – integrationen har kommit bra i gång

Största delen av de femton kvotflyktingarna från Kongo som väntades till Pargas redan i mars–april har nu anlänt, bekräftar stadens flyktingkoordinator Gudrun Degerth.
– Två familjer på sammanlagt 12 personer kom till Pargas den 5 september och vi väntar ännu på en familj till med tre personer som ska anlända den närmaste tiden.
Hon vittnar om att de nyanlända har kommit i gång över förväntan. En del av barnen och ungdomarna har hittat cyklar åt sig från Röda Korsets, stadens och Pargas 4H:s gemensamma cykelverkstad Sykkeli i Kombis utrymmen.
– Dessutom har barnen redan kommit igång med nya hobbyer, några av pojkarna spelar fotboll i Piffens regi och några har också hittat till handbollen. De har varit väldigt ivriga med att komma igång, berättar Degerth.
Vänfamiljer sökes fortfarande
Röda Korsets Pargasavdelning har varit engagerad i att förbereda lägenheterna för de nyanlända familjerna, men fortfarande efterlyser man vänfamiljer som skulle vara intresserade av att hjälpa till i mån av möjlighet.
– Det handlar inte om några märkvärdiga grejer, främst kanske att hälsa på hos dem nu och då. Familjerna är väldigt lätta att umgås med och alla ungdomarna talar riktigt god engelska. Intresserade kan ta kontakt antingen med Röda Korsets kansli på Humana eller direkt till mig, säger Degerth.
De barn som ska börja i skolan kommer att inleda sin skolgång efter höstlovet den 24 oktober och språkkurserna för de vuxna kongoleserna börjar så småningom efter det.
– Det är fortfarande en del byråkrati som ska skötas, bland annat ska de få sina nya personbeteckningar. Det är alltid en hel del praktiskt som ska skötas i början, konstaterar Degerth.
Några ukrainare hittade vårdjobb efter vårens info
Det informationsmöte om arbete inom vårdsektorn som ordnades i april för ukrainare som kommit till Pargas har också gett resultat.
– Det var många som var intresserade och åtminstone i Pargas har vi en utbildad sjuksköterska från Ukraina som nu arbetar på ett serviceboende. På Regnbågen i Korpo jobbar också åtminstone en ukrainare, berättar Degerth.
Det största problemet har varit att ordna med handledning, men på båda de här ställena ordnade det sig så att det redan fanns personal i huset som kunde ge handledning på ukrainska. Förhoppningsvis kommer flera att kunna få jobb inom vårdsektorn bara de lär sig språket, säger Degerth som har varit oerhört imponerad av hur duktiga ukrainarna varit på att hitta arbetstillfällen trots bristande språkkunskaper.
– Många har sökt sig till olika serviceyrken och tagits väl emot, det är många av ukrainarna som gjort sitt yttersta för att bidra och hjälpa till i samhället.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.