Förflytta dig till innehållet

En dikt kräver inget skrivbord – Pargasbaserade författaren Sara Nyman skriver trots att tiden kan vara knapp

Arkiv/Ingrid Möller
Person sitter i fåtölj med en bok i handen.
Dikter kan vara utmanande, säger debutförfattaren Sara Nyman.

Pargasbaserade Sara Nyman gjorde sin litterära debut med diktsamlingen ”Viltvård” 2023.

Utöver poet är Nyman även aktiv som kulturskribent och har skrivit recensioner, kolumner och essäer bland annat för Västra Nyland, Hufvudstadsbladet, ÅU och Ny tid – texter som man som skribent kan lära sig väldigt olika saker av att skriva.

– Där kolumner kräver ett rikt språk i kortfattad form är essäer en form av skriv- och tankeövningar. Även recensioner är utmanande på sitt sätt och det kan vara krävande att förmedla essensen av en bok, säger Nyman.

Skrivande kräver tid

Nyman säger att skrivande huvudsakligen kräver tid.

– Själv har jag inga specifika rutiner kring skrivandet men sådana skulle kanske finnas om jag till exempel jobbade på en roman eller en novell. En dikt kräver inget skrivbord. Skrivande handlar om att förmedla en viss stämning och det kan göras var som helst.

Hon tycker att dikt är överskådligt, en form av litteratur som fungerar att jobba med trots tidsbegränsningar i vardagen.

Solveig von Schoultz-tävlingen öppnade nya världar

År 2020 deltog Nyman i Solveig von Schoultz-tävlingen och tilldelades för sina dikter ett hedersomnämnande, vilket uppmuntrade henne att ta sitt skrivande på allvar och börja arbeta med något konkret. Detta något blev ”Viltvård”.

– Själva utgivningsprocessen var rätt enkel men att bearbeta sina skrivna dikter kräver en helt annan form av åtagande. Jag bearbetade mina dikter otroligt mycket och det syns i den genomgående känslan i ”Viltvård”. Det finns en röd tråd.

Dikter kan vara utmanande på många sätt.

– Det krävs ett visst sinnestillstånd för att läsa dikter och fullt greppa hur och när man ska läsa dikten.

Utgivningen var en lätt process

I Nymans fall var Martin Welander från förlaget Schildts & Söderströms den som var i direkt kontakt gällande utgivning av en diktsamling. Welander tog kontakt med Sara efter att ha hört henne läsa upp sina dikter på Poetry Pub, ett poesievenemang som ordnas av Ämnesföreningen Prosa vid Åbo Akademi och Bokens hus.

Publicerings- och utgivningsprocessen kan variera rätt mycket från författare till författare och varje förlag har ett eget sätt att prioritera och ge ut litteratur enligt vad de tycker är relevant. Därför har allt flera författare börjat satsa på självpublicering.

– Självpublicering har aldrig varit ett alternativ för mig. Jag vet hur mycket jobb det innebär. Som självpublicerad måste man ensam ta ansvar för allt som har med marknadsföring och ekonomiskt understöd att göra.

Att skriva är att bearbeta känslor

Dikter skrivs hela tiden men är likväl inte alltför vanligt förekommande i utgivningssammanhang. I Förlagets vårkatalog 2024 finns inte ett enda diktverk detta år medan många mindre finlandssvenska förlag såsom Ellips förlag har specialiserat sig på att ge ut företrädesvis poesi.

Nyman funderar kring sina egna men också andras orsaker att skriva.

– Att skriva är att bearbeta känslor. Alla vill väl skriva? Alla vill bli lästa och helst publicerade men varför strävar man så mycket efter det? Är det för att man vill beröra på ett djupare plan, bli upptäckt eller vill man göra intryck? Jag vet egentligen ingenting om skrivande.

Vad kan man säga åt någon som vill börja skriva?

– Läs. Genom att läsa olika texter och bekanta sig med den litteratur som erbjuds kan man utveckla en grund att stå på i sin litterära bana.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter