En del har protestövernattat i Aurum redan i tre nätter – ”Också den som har vuxit upp på barnhem eller i en alkoholistfamilj måste kunna få studera”

På universitetsbyggnaden Aurums ytterdörr hänger fortfarande på lördag morgon bruna pappskivor med text där de studerande motsätter sig regeringens planerade nedskärningar.
Genom fönstren ser man klädhögar och sovsäckar.
Här har protesterna mot regeringens sparåtgärder och mot planerna på att sänka till exempel bostadsbidraget pågått sedan i onsdags.
Tredje natten i Aurum
Vilka Räsänen, som studerar engelska för fjärde året vid Åbo universitet TY, har övernattat i Aurum sedan i onsdags.
– Det här är min tredje natt här, säger hen på lördagsmorgonen.
Natten mellan fredag och lördag har ett tiotal studerande övernattat i Aurum för att visa att man inte godkänner regeringens sparplaner.

Beredda att fortsätta
Demonstranterna är beredda att fortsätta tills de upplever att regeringen lyssnar på de studerande och på deras oro.
– Oavsett bakgrund ska du kunna studera. Det är inte bara sådana som har vuxit upp i välbärgade familjer som kommer till universiteten. Också de måste få verkligt stöd.
En lista med krav
Räisänen säger att de som demonstrerar har fyra krav. De godkänner inte att bostadsstödet skärs ner och de säger nej till terminsavgifter för alla, både nu och i framtiden.
– Vi kräver också att mentalvårdstjänster för studerande måste tryggas i fortsättningen. Vi vill också att universiteten tar ställning för oss studerande och motsätter oss en rasistisk invandringspolitik.
Studerande måste få koncentrera sig på studierna
Räisänen säger att det viktigaste är att studerande måste få koncentrera sig på sina studier utan att behöva oroa sig för sin inkomst.
Vilka Räisänen säger på lördagsmorgonen vid niotiden att hen är förväntansfull.
– Det känns som om det rör på sig också på nationell nivå. Fler och fler studerande vid olika läroinrättningar har tagit kontakt och planerar egna protester. Jag och många med mig är beredda att stanna kvar så länge det behövs, vi är inte på väg någonstans.
Vakt och dialog
Från universitetens sida finns en vakt som håller koll på demonstranterna inne i Aurum.
Räisänen betonar att de som protesterar inte vill störa någon och att allt har gått lugnt till.
Mat har de delvis haft med sig och delvis fått genom donationer av matsvinn.
De har fört diskussioner med studentkårernas ledning och med representanter både från ÅA:s och TY:s ledning.
– Vi har fått stöd av båda universiteten för vår aktion. Vi hoppas att universiteten via sina kanaler också når regeringen och kan förmedla vårt budskap vidare till politikerna. Det här handlar inte bara om oss här i Åbo utan om studerande vid högskolor och universitet i hela landet.
Skulle vilja prata med Orpo
Statsminister Petteri Orpo är Åbobo. Vad skulle du säga till honom om han plötsligt dök upp här?
– Jag skulle inte bara vilja ha nån kort kommentar, utan en riktig diskussion, säger Räisänen.
Hen säger att det inte skulle bli något skrikande, utan att de som demonstrerar mot regeringen vill berätta om sina egna erfarenheter om vad nedskärningarna skulle innebära.
Räisänen säger att det till exempel finns unga människor som har haft problem med sin mentala hälsa redan i gymnasiet.
När de kommer till universitetet kan det bli mycket tufft, om de inte får stöd och hjälp. Räisänen betonar att det finns så många människoöden, också bland unga människor och studerande.
– Alla studerande kommer inte från stabila familjer, som kan hjälpa dem. Också den som har vuxit upp på barnhem eller i en alkoholistfamilj måste kunna studera. I de fallen räcker det inte längre med förebyggande arbete. Då kan samhället inte bara säga att vi inte har resurser att ta hand om dem!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.