Förflytta dig till innehållet

En dag är det igen business as usual, men nu gäller det att minnas småföretagare


Samhället går på sparlåga, verkar det som. De som ska stanna hemma är redan ganska många, men då man också räknar de som kunnat välja att stanna hemma är antalet redan anmärkningsvärt.
Den här utvecklingen är den rätta för att bromsa upp smittospridningen, så att belastningen på hälsovården sprids ut över en längre tid. På så vis räddas liv bland dem som blir verkligt sjuka.
Det är det som samtidigt är lite knepigt med smittan: för de flesta förblir den på ett abstrakt plan, då ingen i närkretsen insjuknar. Ändå kan de som aldrig uppvisar symptom – trots att de ändå kan bära på smittan – indirekt rädda andras liv, någonstans.
Därför är det lätt det blir vardagsstressen som dominerar tankarna där man står vid handfatet och för n:te gången gnuggar sina händer och försöker minnas vilken sång man skulle nynna på för att handtvätten skulle pågå tillräckligt länge.
Stressen där hemma kan också förvärras av vetskapen om att man gått miste om en resa eller kanske är på väg att förlora den viktiga gemensamma upplevelsen som alla sett fram emot.
I takt med nya begränsningar blir det allt bli allt trängre i många hem, då både vuxna och skolbarn ska sitta hemma och vara uppkopplade för att sköta arbete och skolgång.
Inte konstigt om det stundvis är slitsamt, också om det såklart inte kan jämföras med att verkligen vara sjuk.
Det goda med att väldigt få verkligen insjuknar allvarligt är att det finns en hel del resurser för grannhjälp. Den här potentialen märks i alla sociala medier där människor grundar grupper för att erbjuda eller fråga om hjälp.
Det finns också höghus där det har dykt upp lappar på anslagstavlor i trapphus, med samma budskap. Känslan av gemenskap och vi fixar det här-signalen är tydlig.
Det positiva knuffar sällan ändå helt undan oron över den egna ekonomin. För somliga är följderna omedelbara, då folk slutar resa.
För närvarande berör väl varslen om permitteringar flera tiotusentals i Finland. För deras del handlar det om en entydig ekonomisk skada.
Deras styrka är ändå att de som anställda kan förlita sig på har det finns vissa skyddsmekanismer som i alla fall lindrar den ekonomiska förlusten under kanske en några veckor lång permittering.
Det som inte syns är att så många andra också drabbas. Deras öde blir inte nyhetsrubriker, eftersom de sitter på visstidsavtal som inte förnyas eller avtal där de kallas in på jobb enligt behov.
Plötsligt är bara deras kalender tom. Det behövs inga formaliteter för det, inga pressmeddelanden om samarbetsförhandlingar. Slutjobbat, på obestämd tid. Också här finns ändå en möjlighet, visserligen ofta med byråkratisk fördröjning, att få stöd av samhället.
Frågan är om inte de ekonomiska följderna också nu, som det brukar i fall av högriskvirus, drabbar småföretagare hårdast?
Nu vet vi inte ännu exakt hurdant det finländska miljardpaketet, riktat till näringslivet, blir. I Norge och Danmark handlar det bland annat om att företag får respit med att betala statliga skatter och avgifter.
Risken för en akut kassakris skjuts upp, men avgifterna ska trots allt skötas. Regeringar i flera länder har också aviserat möjligheten till olika modeller med lånegarantier. I Norge ska de riktas särskilt till små och medelstora företag.
Sett ur ett lokalt småföretagarperspektiv är frågan om statligt stödda lån teoretisk. För den som driver en lunchrestaurang, hyr ut stugor, klipper hår, masserar, leder motion är marginalerna så små att återbetalningen av ett lån känns som en evig börda.
Då lunginflammationen SARS och svininfluensan var aktuella drabbades företag i första hand av kortsiktiga effekter. Kortsiktiga effekter räcker ändå ofta för att fälla små företag.
Småföretagarna är därför sannolikt de mest utsatta. De ska klara sig till pendeln slår tillbaka.
Småföretagarna är därför sannolikt de mest utsatta i det allt allvarligare coronavirusläget. De ska klara sig länge, eftersom det också finns en eftersläpning i hur vi alla konsumerar efter att vi har fått pusta ut.
Därför är det bra om många också minns denna form av grannhjälp: köp en tjänst redan nu, i förväg, kanske i form av ett presentkort. För dem som lever ur hand i mun är kassaflödet väldigt viktigt just nu. Dessutom: när det här är över kan det annars vara så att din lokala företagare tvingats lägga lapp luckan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter