Förflytta dig till innehållet

En brandstation är något av ett andra hem – förr bodde personalen på stationen med sina familjer

Stor brandstation i Åbo

När centralbrandstationen i Åbo byggdes tog man intryck av den då nya centralbrandstationen i Hamburg. Foto: Egentliga Finlands räddningsverk


På en brandstation finns inte sådana jobb som brandmän inte någon gång skulle ha skött, såsom olika kökssysslor. I Åbo skedde en stor förnyelse då centralbrandstationen i Åbo stod klar 1916.
Då anställde staden en husmor. Brandmännen fick ändå själva betala lönen för ett köksbiträde.
En betydande del av lönen drogs av för boende och mat – oberoende av om man åt eller inte. Maten var ofta skral. Det sades att fiskhandlarna sålde sämsta fisken till brandstationen.
Då centralbrandstationen i Åbo var ny var det ännu vanligt att personalen bodde på stationen med sina familjer. Man var där både på jobb och på sin fritid.
Brandman tvättar bil

Förr skötte brandmän många andra uppdrag på stationen, såsom bilservice. Foto: Egentliga Finlands räddningsverk


Brandmännen såg till att både brandstationen och fordonen hålls i skick. Stationen hade då en särskild verkstad där bilar servades. Fordonen byggdes också om och till och med målades av brandmännen.
Numera är det bara tvätt av räddningsfordonen som sköts av brandmännen.
Idrott och gymnastik har varit en del av brandmännens träningsprogram sedan 1920-talet.
Under krigstiden var basket gren nummer ett i Åbo. Volleyboll var också populärt. På gården spelades boboll och fyramål. Under 1950- och 60-talen arrangerades ledd kvällsgymnastik flera gånger i veckan.
Gymnasticerande män

Åbo centralbrandstation hade en gymnastiksal redan år 1916. Foto: Egentliga Finlands räddningsverk


Motion är fortfarande en lagstadgad del av brandmansarbetet. Numera är det ändå innebandy som gäller i gymnastikhallen.
Utöver idrott fanns tidsfördriv av alla de slag på brandstationen. Det spelades schack och kortspel men framför allt biljard. Biljardbordet i stationens personalrum är nästan hundra år gammalt.
Det var brandchef Karl August Arell som donerade bordet, som användes så flitigt att både filt och trädelar fick bytas ut.
Biljardspel var ändå förbjudet sent på kvällen, eftersom bullret från kloten störde sömnen hos de brandmän som bodde på stationen. Biljardbordet har restaurerats och används fortfarande.
Två män spelar biljard

Biljard är pop, i Åbo en smått legendarisk fritidssyssla. Foto: Egentliga Finlands räddningsverk


Källa: Egentliga Finlands räddningsverk och brandstationens 100-årsjubileumsbok ”Sotilaallista kuria, vapaa-ajan harrastuksia ja rauhallista perhe-elämää.”

Egentliga Finlands räddningsverk firar 150

Finlands äldsta frivilliga brandkår grundades i Åbo 1838. Släckningsberedskapen byggde ändå länge på den så kallade allmänna brandkåren.
Systemet var stelt och dyrt. Man skötte utrustningen men övade nästan aldrig släckning. De många brandvakterna släckte inte, de bara slog larm.
1865 fick kommunerna fick ett lagstadgat uppdrag att sköta brandvärnet. Åbo stad fick en brandordning och egen brandkår 1867, två år senare grundades Åbo brandverk.
Det är därför Egentliga Finlands räddningsverk nu firar 150. I dag ordnas en fest för inbjudna gäster.
Det ordnas också fest för räddningsverkets anställda, på Nådendal bad. Festen ordnas på två olika dagar, så att så många som möjligt ska kunna delta.

 

Läs också:

Pargasbon Mikael Lundberg har sett yrket förändras och sin brandstation bli en del av ett stort räddningsverk
Veckans quiz: Vad vet du om våra brandkårer?

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter