Filmkolumnen: En blick framåt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Martina Moliis-Mellberg
Att inleda ett nytt år är ofta synonymt med tankar om förändring. Här har vi chansen att börja om, skaka av oss slukhålet 2017 och ta tag i saker. För egen del hoppas jag att den våg av medvetande som sköljde över filmbranschen 2017 fortsätter växa sig stark och hög.
Jag hoppas också att 2018 blir ett spännande filmår och det ser faktiskt lovande ut redan under början av året. Några riktigt hypade filmer letar sig äntligen upp på våra biografer.
Först ut är Luca Guadagninos hyllade ”Call Me By Your Name” (premiär 26.1), baserad på André Acimans roman med samma namn. Den utspelar sig på den italienska landsbygden där den 17-åriga Elio (Timothée Chalamet) bor tillsammans med sina föräldrar.
Fadern är professor i arkeologi och bjuder in en amerikansk studerande vid namn Oliver (Armie Hammer) att bo med familjen över sommaren och agera forskarassistent.
En annan kritikerfavorit är ”The Florida Project” (premiär 2.2). Filmen titel syftar till Walt Disney World som ligger nära Kissimmee, Florida, där filmen utspelar sig.
Där hittar vi 6-åriga Moonee (Brooklyn Prince) som bor på ett motell med sin unga mamma Halley. Willem Dafoe storspelar som motellets föreståndare och extraförälder åt både Moonee och Halley.
När en liten film vid namn ”The Room” plötsligt dök upp 2003 var det nog ingen som kunde ana vilket fenomen den skulle bli. Tommy Wiseaus makalöst underliga film (ofta kallad världens sämsta film) har sedan dess fått kultstatus och det ordnas regelbundna visningar à la ”Rocky Horror Picture Show” över hela världen.
Greg Sestero, som spelar en av huvudrollerna i filmen, skrev sedan boken ”The Disaster Artist” tillsammans med journalisten Tom Bissell, om hur det var att spela in ”The Room”. Nu har det så blivit dags för boken att bli film. ”The Disaster Artist” (premiär 2.2) är alltså en film om inspelningen av en film. James Franco både regisserar och spelar Wiseau medan hans bror Dave Franco gör rollen som Sestero.
Bland det mest spännande med ”Black Panther” (premiär 16.2) är att regissören heter Ryan Coogler. Han har tidigare gjort ”Fruitvale Station” och ”Creed” och utmärkt sig som en högst intressant regissör.
Nu tar han sig an superhjälten Black Panther som introducerades i ”Captain America: Civil War” men som nu föräras en egen film. Chadwick Boseman spelar T’Challa/Black Panther som återvänder hem till Wakanda där han som nybliven kung tvingas kämpa mot konspirerande fiender som vill störta kungadömet.
Skådespelaren Daniel Day-Lewis har meddelat att han drar sig tillbaka från skådespeleriet för gott och hans sista film blir således ”Phantom Thread” (premiär 23.2), ett historiskt drama i regi av Paul Thomas Anderson. Day-Lewis spelar modeskaparen Reynolds Woodcook som tillsammans med sin syster Cyril driver ett framgångsrik skrädderi i 50-talets London.
Hans enorma kontrollbehov utmanas när han träffar servitrisen Alma som inte nöjer sig med att vara en accessoar.
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, brukar det heta. I april kommer äntligen Greta Gerwigs regidebut ”Lady Bird” (premiär 6.4), en film som unisont hyllats i hemlandet USA. Det är en uppväxtskildring där Saoirse Ronan gör huvudrollen som Lady Bird, en tonåring i Sacramento i början av 2000-talet med ett komplicerat förhållande till sina föräldrar och en brinnande längtan efter att lämna Sacramento.
Martina Moliis-Mellberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.