Förflytta dig till innehållet

En av vårens skönheter på Åbo båtvarv – familjekryssaren Tuulikki är snart redo för nya seglatser

Två män vid en gammal segelbåt i en stor hallArkiv/Stefan Holmström
Tuulikki repareras och moderniseras på ett sätt som respekterar den ursprungliga designidén, säger Tero Toivonen och Eero Lehtinen.

Tuulikki reser sig högt över de andra båtarna i Åbo Båtvarvs stora hall på Runsala. I sommar är det tänkt att hon ska sjösättas igen, med sin förnyade botten. Nästan hälften av skrovet är av färskt virke.

– Vi hade väl budgeterat 1 500 timmar för att sätta henne i skick, men det blir nog lite mer då allt är klappat och klart, säger snickaren Tero Toivonen.

Det är så det brukar gå, säger han. Till en början ser det ut som om bara några bord behöver bytas ut – men så sväller arbetet ut.

Man reparerar träbåtsskrovEero Lehtinen
Den nedre delen av skrovet förnyades helt.

I mars var äntligen den så kallade ”whiskyplankan”, det sista bordet, på plats. Inne i skrovet susar en luftfuktare, på däcket och inuti båten ligger tiotals sandpappersskivor.

Tuulikki är ingen smäcker tävlingsbåt, utan en båt för njutningsfulla skärgårdsseglatser. Modellen ritades av Jarl Lindblom och byggdes 1937, för det nya företaget Cruising in Finland.

Tanken var att hyra ut båten till turister under en tid då Finland upplevde en turismboom och snart skulle ordna sommar-OS. Hyran skulle vara 15 brittiska pund/vecka. Det motsvarar cirka 900 pund i dag – med andra ord ungefär 1080 euro/vecka med nuvarande kurs.

Gammal bild på segelbåt och besättning i skärgårdenAntti Wahlströms hemalbum
Tuulikkis första ägare gjorde många långseglatser med båten.

Riktigt så gick det inte, då krigets moln drog in över Europa. Totalt fjorton ”turistkryssare” byggdes, varav fyra för uthyrning. Den välutrustade modellen intresserade nämligen också andra. Fem båtar fick finländska ägare, ytterligare fem fick en hemhamn i Storbritannien.

– Två båtar finns kvar i Finland, en i Italien och så finns uppenbarligen ytterligare en i Nya Zeeland, säger seglarveteranen Eero Lehtinen, som svarar för båtvarvets marknadsföring.

Tuulikki köptes som ny av Manu Rainto och Viktor Wahlström, som senare blev enda ägaren. Wahlström deltog i bland annat segeltävlingen Gotland Runt på 1950-talet.

Båten användes flitigt av den wahlströmska släkten ända till 1980-talet, varefter Martti Mäkelä tog över. Han reparerade sedan stegvis båten och seglade flitigt med den.

Det inre i en träsegelbåt under byggnadTero Toivonen
Luftfuktare pyser ut ånga i båtens vackra nya skrov.

Tuulikki, som kom till Åbo Båtvarv 2018, är en bastant båt. Då den byggdes lär varvets tekniska chef Bruno Westin ha sagt att rufftaket skulle klara av att en traktor kör över det.

Den stora turistkryssaren skiljer sig också från andra klassiska segelbåtar som tagits tillvara och reparerats på varvet. De är smäckra tävlingsbåtar som används för tävlingar.

– Frågan var vad vi egentligen skulle göra med den här, säger Lehtinen.

Det gick sedan så att båten fick fyra ägare med seglarbakgrund.

– De kommer att använda Tuulikki i sin rätta miljö, för skärgårdskryssningar.

Män testar hur roder sitter på halvfärdigsegelbåtStefan Holmström
Rodrets rätta form hittas med olika mallar.

I och med att det handlar om en speciell modell beviljade Museiverket stöd för reparationen av Tuulikkis botten, interiör, köl och spant. Stödet motiverades också med båtens intressanta och väldokumenterade historia.

Riktigt klar blir båten inte i år, trots att den sjösätts. Båten restaureras inte heller till exakt det skick den var som ny 1937, utan moderniseras också inuti.

Det finns inte exakta bilder av den ursprungliga interiören, men material- och färgval ska motsvara den ursprungliga designidén.

– Det viktigaste är att båten kommer att användas så som det var tänkt, säger Lehtinen.

Ritning av segelbåtStefan Holmström
Båtens ursprungliga ritningar hänger på väggen.

Tuulikki har inte kvar sin ursprungliga rigg, men den finns kanske kvar i en hall där båten stått tidigare. Någon dag hinner Lehtinen kanske kolla om det är så.

Å andra sidan finns det så många andra båtar som ska iståndsättas. Toivonen driver för sin del också ett eget företag, TT Puuvenepalvelu i S:t Karins.

– Den här tiden på året ringer alla båtägare för att fråga hur det står till med deras båtar.

Toivonen har själv ingen specifik båt som han drömmer om att komma över. Däremot kunde det vara skoj att få starta från noll, med ett nybygge.

– Det skulle vara trevligt att en gång få bygga en båt i rätt ordning, skrattar han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter