”En ära att få jobba med en av världens äldsta orkestrar” – Åbo filharmoniska orkester får ny förste gästdirigent

Åbo filharmoniska orkesters nya förste gästdirigent, Christian Kluxen, ser fram emot att få skapa musik tillsammans med den anrika orkestern.
– Det är en ära att få jobba med en av världens äldsta orkestrar. Sibelius framförde en del av sin musik med Åbo filharmoniska orkester och han har betytt väldigt mycket för mig, säger Kluxen.
Orkestern har en lång tradition och Kluxen ser sitt jobb som förste gästdirigent att hedra den traditionen.
– Orkestern har en speciell blandning av öppenhet inför att göra nya saker och gamla traditioner. Det är intressant att jobba med en sådan grupp och jag ser att det är viktigt att jag respekterar de traditioner som finns här. När jag har dirigerat Åbo filharmoniska orkestern tidigare har vi gjort väldigt bra musik tillsammans så jag är förväntansfull på att få jobba tillsammans med dem igen, säger han.
Sibelius musik har varit viktig
Han har dirigerat ÅFO fem gånger tidigare, senast i mars år 2022. Kluxen är konstnärlig ledare för Victoria Symphony i Kanada och chefdirigent för Arktisk Filharmoni i Norge.
Utöver det har han jobbat med Los Angeles filharmoniker och som assisterande dirigent vid Skottlands kungliga nationalorkester, han har även dirigerat orkestrar över hela världen.
Kluxen är född och uppvuxen i Danmark och Sibelius musik inspirerade honom redan som ung.
– Jag har dirigerat Sibelius musik sedan jag var 17 år, den musiken har betytt mycket för mig. Sibelius reflekterar den finska själen för mig. De finländska vänner jag har tar det en tid att komma nära och lära känna, men när man väl har den kontakten så finns den alltid där. Så upplever jag Sibelius också, det tar ett tag att komma nära hans musik, säger Kluxen.

Musik som talar om kärlek, hopp och existentiell ångest
Den här veckan framför han ”Ein deutsches Requiem” av Johannes Brahms tillsammans med ÅFO.
Ett rekviem är traditionellt ett musikstycke som använder texten från den katolska dödsmässan på latin. Kluxen berättar att Brahms gjorde någonting annorlunda med sitt rekviem.
Han skrev texten på tyska och utgick från kända bibelställen, till exempel bergspredikan i bibeln. Han ville göra den mer folkligt tillgänglig, så att alla kunde ta till sig budskapet.
– Man kan fråga sig om det alls är ett rekviem eftersom att det inte direkt handlar om döden så som rekviem brukar göra. Det här stycket talar om våra liv här och nu och hur vi förhåller oss till att vara människor. Det berör teman som är viktiga för oss men som vi inte fullt kan förstå eller tala om. Musiken talar om kärlek, hopp, existentiell ångest och vad en god människa är. Det är ett humanistiskt verk, säger han.
Brahms ”Ein deutsches Requiem” framförs i två konserter, en på torsdagen 2.11 klockan 19 och den andra på fredagen 3.11 klockan 18.
I konserten medverkar solisterna, sopranen Sonja Herranen och basen Erik Rousi, samt kören Chorus Cathedralis Aboensis.

Ansvar att säga någonting med musiken i krigstider
För Kluxen handlar musiken om att förmedla någonting så att musiken betyder mera än bara musik.
Senast Kluxen dirigerade i Åbo var bara någon vecka efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina hade börjat.
– Då framförde vi Shostakovich åttonde symfoni som handlar om krig och ett humanistiskt perspektiv på krig. Den här gången har en ny konflikt nyss brutit ut. Precis som förra gången känner jag ett ansvar att säga någonting mer med musiken, i sådana här situationer kan jag inte gå upp på scenen och göra musik bara för musikens skull, den måste säga någonting viktigt, säger han.
Publiken i Åbo upplever han som en mogen och van publik, som har förväntningar på vad musiken kan ge dem.
– Även om jag står med ryggen mot publiken nästan hela tiden kan jag känna av atmosfären, hur musiken tas emot. Publiken i Åbo är en fantastisk publik att få framföra musik för, jag märker att de är vana lyssnare. Det är också uppmuntrande att se hur många åhörare som fyller salen här, det visar mig att det finns en dedikerad publik här.
Vad anser du om planera på att bygga ett nytt musikhus i Åbo?
– Artistiskt och musikaliskt sett är det ett bra beslut. Akustiken i salen är inte den bästa och jag tror att orkestern kunde utvecklas mera i en bättre sal, de har växt ut ur den här salen.
Han påpekar också att byggnaden inte är i toppskick och att en ny byggnad som samtidigt kan fungera som ett landmärke för staden skulle gynna både musikkulturen i staden men även stadens stadsbild.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.