Elupproret i Åbo fortsätter – missnöjda elkunder träffade Åbo Energis ledning

Det är ett sällskap bistra män och kvinnor som sätter sig i Åbo Energis konferensrum på Industrigatan. De representerar Åbo småhusförening (TPK) och är här för att än en gång diskutera de tidsbundna elavtal som har försatt många av föreningens medlemmar i ekonomisk knipa.
Lika allvarlig är Åbo Energis vd Timo Honkanen som önskar dem välkomna.
– Jag förstår att ni lider och jag önskar att vi kunde ha träffats under trevligare omständigheter. Jag är uppriktigt ledsen över den situation vi nu befinner oss i.

Orsaken till tisdagens besök är TPK:s missnöje med de tidsbundna elavtal som nästan hälften av föreningens 8 000 medlemmar slöt i höstas.
Då rådde det kaos på elmarknaden och priset på el hade skjutit i höjden. Olyckskorparna befarade att priserna skulle fortsätta stiga under vintern och att det inte fanns någon återvändo till tiderna då kilowattpriset låg på några cent.
Åbo Energi erbjöd då ett tvåårigt tidsbundet elavtal på 27,1 cent per kilowattimme. Ett skäligt bud kan man tycka då vissa elbolag fakturerade 40–50 cent per kilowattimme för ett motsvarande avtal.
Men utvecklingen gick i helt motsatt riktning än vad man hade trott. Vi fick en mild vinter och den hotande elkrisen kom av sig. Priserna sjönk kraftigt och idag är kilowattpriset i ett tvåårigt avtal hos Åbo Energi 13 cent.
Jaana Grönberg är av dem som i oktober skrev ett tvåårigt avtal med Åbo Energi. Ett beslut som hon i dag ångrar.
– Det är lätt att vara efterklok, men i höstas var allting väldigt osäkert, det var panik i luften och jag var rädd att priserna skulle fortsätta stiga.
– Vår senaste elräkning var cirka 700 euro. Det är 3–4 gånger mera än tidigare trots att vi gjort allt för att spara el, alla lampor är utbytta till ledlampor och bastun värms bara en dag i veckan jämfört med varannan dag som den gjordes tidigare.

Åbo Energis försäljningschef Harri Salo beklagar att småhusägarna har hamnat i kläm, men samtidigt tvår han sina händer. För att få ekonomin att gå ihop måste bolaget fakturera kunderna en lite högre summa än vad man själv betalar för elen då man köper den, säger Salo.
– Det är inte vi som bestämmer priset på de tidsbundna avtalen. Vi köper el för det marknadspris som råder på elbörsen och det priset betalar vi för hela avtalsperioden. Därför går det inte att omförhandla priset så länge avtalet är i kraft.
LÄS OCKSÅ
Åbo Energi är alltså i lite samma sits som kunderna. Bolaget kan inte sälja elen till ett billigare pris än vad man själv betalar.
– Vi kan inte subventionera priset för vissa kunder på bekostnad av andra.
Han förnekar att bolaget skulle ha utövat påtryckning för att få småhusföreningens medlemmar att teckna det tvååriga avtalet.
– Det fanns möjlighet att välja mellan börsel eller tidsbundna avtal på sex månader, ett år eller två år. TPK önskade själv ett tvåårigt avtal och ingen tvingades till det. Alla fick också avtalet hemskickat för genomläsning och om man inte hade några invändningar trädde det automatiskt i kraft.
Kunden kan själv säga upp avtalen, men det blir en dyr affär. Straffavgiften korrelerar med elpriset och med elkonsumtionen. Tidigare när man betalade endast några cent per kilowattimme kunde straffavgiften vara endast några tiotals euro.
Nu är läget ett helt annat. För ett hushåll som konsumerar 10 000 kWh per år kostar det i dag 3 000 euro att säga upp avtalet.
– Vi gör ingen vinst på att ta ut straffavgifterna. Summan täcker endast den förlust vi gör, säger Salo.

Vid gårdagens sammankomst överlämnades också en adress där 2 600 undertecknare kräver att Åbo Energi sänker elpriset och ändrar på straffavgifterna så att de är mer rimliga.
Initiativtagaren till adressen, Tapio Koivisto säger sig förstå Åbo Energis argument och att bolaget inte självmant har försatt sig i den här prekära situationen.
– Det är ingen rolig sits för bolaget heller, men jag hade ändå hoppats att man skulle ha gjort några eftergifter. Men vi ger inte upp, vi för nu adressen vidare till Åbo stads koncernledning och till stadsfullmäktige i hopp om att politikerna ska reagera och ställa sig på vår sida.
LÄS OCKSÅ
Åbo Energi ägs till 100 procent av Åbo stad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.