Förflytta dig till innehållet

Elsparkcyklister behöver promillegräns och hjälmtvång

Ljushårig kvinna med glasögon

Invasionen av elsparkcyklar visar inga tecken på att avta och det märks i ett ökat antal olyckor i Åbo. Förutom det mänskliga lidandet, orsakar olyckorna en betydande samhällelig belastning på en redan ansträngd vårdapparat. Enligt barnkirurg Olli Pajulo vid Åbo universitetscentralsjukhus kommer unga elsparkcyklister till akuten varenda vecka med allt från lindrigare blessyrer och benbrott till allvarliga skador i ansikte och huvud (ÅU 28.6).

Förra veckan blev en 14-åring på elsparkcykel påkörd av en buss på ett övergångsställe i stadsdelen Övre S:t Marie i Åbo.

I mitten av juni omkom en 12-årig flicka i Vanda då hon och två jämnåriga flickor på samma elsparkcykel krockade med en personbil på ett övergångsställe.

Elsparkcyklarna är ett behändigt sätt att ta sig fram i urbana miljöer, men användarnas attityd och beteende orsakar problem. Trafikvett börjar bli en allt större bristvara och trafikreglerna tycks vara oklara.

Många kör för fort, tar onödiga risker och sicksackar mellan trottoaren, bilvägen, cykelvägen och tillbaka upp på trottoaren igen, beroende på var det går snabbast att ta sig fram.

Alla stannar inte för rött ljus eller stoppmärken, trots att samma regler gäller som för övriga cyklister.

De mest nonchalanta susar fram med hörlurar i öronen och en mobilskärm framför ögonen.

Många fotgängare och medtrafikanter irriterar sig också på slarvigt lämnade elsparkscyklar, så i år har Åbo stad skärpt reglerna för operatörerna av elsparkcyklar och haft som mål att utöka fjolårets femhundra parkeringsplatser med ytterligare ett par hundra i centrum och Kuppisområdet.

Elsparkcyklarna som får hyras på stan har en åldersgräns på arton år, men att köpa en elsparkcykel och köra den kräver ingen åldersgräns. Det är inkonsekvent. En elsparkcykel kunde gott likställas med en moped och ha en åldersgräns på femton år.

Som förälder lönar det sig också att ha koll på de ansvarslösa utmaningar som läggs ut på sociala medier, framför allt på Tiktok. På sistone har barn och unga till exempel uppmanats vara tre personer på en elsparkcykel trots att den är ämnad för soloåk.

Alkoholen spelar en betydande roll i trafikolyckor med elsparkcyklar. Enligt en enkät som Pohjola Försäkring lät göra i maj medger närmare en tredjedel av de tillfrågade 18–34-åringarna att de kört elsparkcykel påverkade av alkohol.

Nu borde lagstiftarna komma till skott. Kommunikationsministeriet lade för ett drygt år sedan fram ett förslag om att införa en promillegräns på 0,5 för cyklister och förare av elsparkcyklar, och målet var att lagändringen skulle träda i kraft nu i sommar. Än syns den inte till.

Styrstångsfylleri är visserligen redan nu ett brott som kan ge böter eller fängelse upp till tre månader om cyklisten orsakar fara för andra trafikanter, men få vet om det, och polisen har svårt att haffa och straffa berusade cyklister.

Ju större och snabbare leksaker vi uppfinner, desto mer ökar risken för olyckor. Promillegräns, hjälmtvång och ökat föräldraansvar behövs för att förbättra trafiksäkerheten för alla.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter