Elina och Hanna vill simma i S:t Karins – men det vill också hundratals andra

Vattnet i simbassängerna glittrar i ljuset från de stora fönstren. Barn, vuxna och äldre samsas om vågorna och ett glatt plaskande varvas med målmedvetna simtag.
Kusinerna Elina Salomaa och Hanna Salonen har kommit för ett vattengympapass och paus från barn och hushåll. Salonen är uppvuxen i S:t Karins men bor sedan flera år tillbaka i Åbo. Fortfarande är det simhallen i S:t Karins hon vill besöka.
– Här har jag lärt mig simma och här har vi firat många födelsedagar. S:t Karins simhall är helt enkelt bäst, säger Salonen.

Det samma verkar väldigt många andra besökare tycka. S:t Karins simhall kan ha till och med 800 besökare om dagen och är alltså mäkta populär. I entrén öppnas och stängs dörrarna i en jämn takt och kunderna ställer sig i kö för att köpa sina inträdesbiljetter. Det är nästan lite svårt att få ens en liten pratstund med instruktör Jiri Haapanen i biljettluckan.
– Vi har nog jättemycket kunder. Ibland går det till och med så att alla skåpen i omklädningsrummen är upptagna och då måste vi helt sätta lapp på luckan för en stund, säger Haapanen.

Trots att simhallen är byggd på 1970-talet är utrymmena förhållandevis fräscha och det är inte bara S:t Karinsbor som simmar här. Också många Pargasbor och Lundobor gillar simhallen i S:t Karins.
– Terapibassängen är härlig, berömmer Ritva Bärlund som tillsammans med sin man Gunnar Bärlund besöker simhallen tre morgnar i veckan.
– Allt annat är bra men simhallen är för liten, säger Bärlunds.

Det tycker också kusinerna Salonen och Salomaa. Det kan bli trångt i omklädningsrummen och barnen saknar möjligheter att hoppa i vattnet utan att någon blir sur.
– Den här simhallen är jätteviktig, säger Salomaa.
S:t Karins låter just nu utföra en enkät bland sina invånare och vill veta vad de tycker om den nuvarande simhallen och vilka funktioner som är viktiga i en simhall. Jiri Haapanen vet att mera utrymme och en kallbassäng står högt på mångens önskelista.

Men just nu är en ny simhall inte aktuell i S:t Karins. En sådan har diskuterats flera år men andra stora byggprojekt har gått före. Inte heller ska den gamla hallen totalrenoveras. Istället nöjer sig S:t Karins med att ge simhallen lite konstgjord andning och utför bara de allra nödvändigaste renoveringarna.
Enligt en granskning som utfördes 2019 är simhallens skick tillfredsställande och under de kommande tre åren är det meningen att S:t Karins renoverar simhallen för cirka 1,7 miljoner euro. Någon förstoring av den nuvarande simhallen ingår inte.
Jyrki Haapasaari, teknisk chef i S:t Karins, i vilket skede blir en helt ny simhall aktuell?
– Ett definitivt beslut om huruvida den nuvarande simhallen ska renoveras riktigt ordentligt eller om det ska byggas en ny simhall borde fattas senast nästa år. Oberoende av vad man går in för tar det nämligen flera år att planera och förverkliga ett bygge eller en totalrenovering. Och ju längre man fortsätter med att bara göra de allra nödvändigaste renoveringarna, desto mer ökar risken för att simhallen plötsligt inte längre alls går att använda.
Simhallen besöks också av många från grannkommunerna. Hur stort intresse finns det bland grannkommunerna att delta i ett bygge?
– Det har vi inte ännu tagit reda på.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.