Elin Skogberg i Karis driver företaget Esdesign – ”Min nisch är att jag måttanpassar kläderna efter kunden”

I ett kontor hemma började Elin Skogberg sin karriär, då hon år 2011 var klar från Novia i Åbo där hon studerat till formgivare med inriktning på beklädnad. Hon lade upp bilder på Instagram på kläderna hon sytt och det var så som hennes företag fick fart.
Länge arbetade hon deltid medan hon byggde företaget vid sidan om, men sedan hon blev mammaledig för andra gången år 2017 har hon livnärt sig som företagare.
I sin studio i Karis gör hon projektarbeten för företag, uppdrag från kunder, designar och syr egna kläder som hon säljer i sin nätshop. Dessutom håller hon olika sykurser.

I början sydde Skogberg främst festklänningar till olika tillfällen men då coronapandemin slog till minskade efterfrågan på festklänningar och Skogberg drabbades även av en mental utmattning.
Därför tog hon beslutet att sätta den egna firman på paus och fokusera på sin återhämtning.
Under den här tiden var det inte alls självklart att hon skulle fortsätta med firman. Skogberg fick ett vikariat för ett år i Karis högstadium som textillärare, hon hade tidigare erfarenhet av att arbeta som lärare då hon arbetat som textillärare för vuxenstuderande.
Men efterhand smög ivern och passionen för det kreativa tillbaka och hon valde att starta den egna firman igen. I dag har Skogberg en studio i centrala Karis på Bangatan.
– Jag visste inte riktigt exakt vad jag skulle göra i studion då jag flyttade in. Och jag vet ännu inte exakt vad jag vill göra men sakta så börjar jag att hitta min väg, säger Skogberg.
I början hade hon tänkt hålla öppet en dag i veckan för lappning och korrigering av kläder, men insåg snabbt att det fanns för mycket arbete inom det och att det tog upp alldeles för mycket tid.
Dessutom kan man inte livnära sig på att enbart lappa kläder, menar Skogberg.

I år har Skogberg satsat mycket på att sy för olika föreningar. Nyligen avslutade hon ett arbete där hon skapat 86 plagg till kören Lyran.
Designen, produktutvecklingen och produktionen sköttes av Skogberg så hela projektet förverkligades i hennes studio. Det enda som hon inte gjorde själv var mönstertryckningen.
På arbetsbordet i dag finns flera naturvita tyger som ska bli arbetsjackor till personalen på Chappe i Ekenäs.
– En stor byggsten för att få företaget att gå runt är de olika projektarbetena som jag gör för andra företag. Jag drivs inte av pengar, vilket kan vara ett problem om jag ställer upp på projekt för en för liten peng. De här större projektarbetena behövs för att mitt företag ska gå runt rent ekonomiskt. Men jag har märkt att den senaste tiden har de stora projekten tagit litet för mycket tid och energi då det kreativa faller bort när man producerar i ett så högt tempo. Jag behöver någon dag i veckan få jobba med till exempel produktutveckling eller hålla en kurs, för då vaknar det kreativa till liv, säger Skogberg.

Kurser var något som Skogberg visste att hon vill erbjuda i sin studio. De kurser som Skogberg håller är i mönsterkonstruktion, sömnadsteknik och i vår ska hon hålla en kurs där man lär sig att sy ”smock”, vilket är då man syr med gummiband.
Hon håller också kurser för vuxenstuderande på Axxell, vilket är något som hon har gjort i flera år.
– De gånger jag har undervisat har jag tyckt att det varit roligt, men jag gillar inte att ha för stora grupper. Jag väljer att ha cirka fem personer då jag håller mina kurser för att kunna hjälpa alla. All information finns ju på nätet, men jag har märkt att många har svårt att komma igång på egen hand hemma, och då är mina kurser en bra knuff och start för att få igång kreativiteten så att de vill fortsätta hemma.
Skogberg berättar att hon har tre kriterier överlag för sitt arbete: det ska vara roligt, lärorikt och ekonomiskt lönsamt. Minst två av dem måste finnas då hon tar sig an ett projekt.
Ofta kommer det in en fjärde komponent också och det är frågan om arbetet får någon att må bättre.
Att få andra att må bra är en känsla som driver Skogberg – om det så handlar om en kursdeltagare som är nöjd och stolt över vad den lyckats skapa, eller en kund som prövar en måttanpassad klänning och ser sig i spegeln och känner sig fin.
I december och i början av nästa år vill Skogberg fokusera på det egna utbudet av produkter, men hon är också mottaglig om något roligt projekt dyker upp.
– Att tillverka prototyper och mönsterkonstruktioner och erbjuda min expertis inom det tekniska är något jag gärna skulle vilja göra mera av i framtiden. Jag är mer intresserad av det tekniska än av själva designen. Därför skulle jag gärna arbeta för företag som redan har en vision färdig och hjälpa dem att verkställa den.

De egendesignade kläderna skulle hon beskriva som minimalistiska, praktiska, hållbara och litet futuristiska då hon gillar konstiga former.
– Gillar man estetiken så får vi kläderna att passa. Min nisch är att jag måttanpassar kläderna efter kunden, jag har ett provrum här dit man kan komma och pröva kläderna och så syr vi dem efter kundens mått och önskemål, säger Skogberg.
Då hon väljer material testar hon tygerna genom att tvätta dem för att se om de krymper i tvättmaskinen. De får inte krympa mer än 2 procent för plaggen ska vara hållbara och tåla många tvättar.
– Jag gillar material som är hala och faller längs med kroppen. De ska vara följsamma utan att sitta åt. Jag är också en perfektionist då det kommer till sömnadsteknik, och vill att det nästan inte ska synas om man bär kläderna avigt.

– Jag tror att det är bra att dela på resurserna och göra litet av varje. Då jag bara gjorde festklänningar, hade jag alla mina ägg i samma korg och då coronan kom fick allt ett plötsligt stopp. Jag har märkt att det har varit bra att ha flera ben att stå på. Då jag till exempel tröttnar på projektarbeten kan jag låta dem vila och bygga upp min kreativitet och glöd genom att hålla en kurs. Att hela tiden utvecklas och anpassa sig är det som behövs för att kunna driva ett företag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.