Eleverna i Cygnaeus skola hämtar med egen mat på torsdag – Cecilia Loukamaa: ”Det kan uppstå avundsjuka om vissa har råd att köpa bättre mat”

— I morgon har jag ingenting att servera, så då får eleverna ta med sig egen matsäck.
Det säger Nicke Wulff, rektor för Cygnaeus skola i Åbo, vid lunchtid på onsdagen.
Fackförbunden JHL:s och Jytys medlemmar i bolaget Arkea har precis gått i strejk, vilket innebär att en stor del av kökspersonalen vid Åbos skolor och daghem slutat arbeta.
Elever: Skolmaten är viktig
I matsalen i Cygnaeus skola håller sjätteklassarna Catarina Mäkinen, Olivia Laaksonen, Adelena Baltic, Cecilia Loukamaa och Jonatan Heikkilä på att avsluta sin lunch. De hör till de sista i lunchordningen denna onsdag.
Maten består av grönsakspurésoppa med äppelpaj som efterrätt.
Sjätteklassarna tycker att det är viktigt att skolan erbjuder åtminstone någon mat varje dag också under strejken.
— För vissa barn är skolmaten den enda varma måltiden under dagen, och alla föräldrar har inte råd att köpa matsäck, säger Catarina Mäkinen.
— Det kan uppstå avundsjuka om vissa har råd att köpa bättre mat än andra. Det går kanske inte att göra så mycket åt saken men det känns orättvist, säger Cecilia Loukamaa.
Jonatan Heikkilä påpekar att man också måste ha förståelse för den strejkande kökspersonalen. Han föreslår att skolan kunde låta eleverna använda mikrovågsugn för att värma mat under strejken.
— Det skulle vara lätt att värma mat med den och då skulle det inte bli så dyrt.
För mycket morot och potatis
Överlag tycker sjätteklassarna att nivån på Arkeas skolmat varierar. De säger att maten alltför ofta innehåller morot eller potatis.
— Det är potatis nästan varje dag. Om det är soppa innehåller den alltid potatis, utbrister Jonatan Heikkilä.
Det kommer också dagar då Arkeas mat är riktigt god, säger sjätteklassarna, men då finns risken att maten tar slut innan alla hunnit äta.
— När vi har god mat som skolan vet att alla tycker om borde det tillredas mycket av den. Om vi till exempel har köttbiffar kan det hända att vissa tar fem biffar fast man bara skulle få ta två, och sedan räcker det inte till alla, säger Cecilia Loukamaa.
— Det mjuka brödet tar speciellt ofta slut innan de äldre klasserna kommer för att äta, säger Catarina Mäkinen.
I dag har sjätteklassarna dock tur: mitt i intervjun sticker rektor Wulff in huvudet i matsalen och meddelar att det finns en extra bit äppelpaj till alla som vill ha. Beskedet tas emot med stor entusiasm.

”Vi får lov att gräva i förråden”
I Cygnaeus skola innebär JHL:s och Jytys strejkbesked att eleverna måste ta med sig egen matsäck på torsdag.
— Från och med fredag kan vi erbjuda en liten proteinpudding eller liknande, det vill säga en lätt fältlunch. Någon mångsidig skollunch kan man ändå inte tala om, säger Nicke Wulff.
Om en elev inte har matsäck med sig på torsdag får skolan ”försöka fixa det, helt enkelt”, säger Wulff.
— Vi vet att det finns familjer som inte har kapacitet att fixa matsäck åt sina barn och då måste vi vuxna här i skolan se till att barnen får mat. Vi får lov att gräva i förråden, helt enkelt.
Som rektor tar Wulff ogärna ställning till fackförbundens strejkbeslut.
— Jag känner inte till Turism- och Restaurangförbundets kollektivavtal men visst skulle jag också bli upprörd om någon meddelade mig att min lön sänks. Jag skulle ju ha hoppats på att eleverna inte hade behövt lida utan att parterna kunde lösa detta genom förhandlingar.
Wulff är själv representant för Arkeas ägare Åbo stad i och med att han sitter som Svenska folkpartiets ledamot i stadsfullmäktige.
— Som beslutsfattare för Åbo stad måste jag ha förtroende för företagets ledning och de operativa beslut som ledningen fattar. Om det är så att Arkea upplever att bolaget inte klarar sig i konkurrensen utan att göra så här, måste jag lita på ledningens bedömning.
— Om ägaren inte litar på ledningen måste ledningen bytas ut, men jag ser ingen anledning till det i det här fallet.

Över tusen anställda
Arkea sköter bland annat om bespisningen och städningen vid Åbos skolor och daghem. Bolaget ägs av Åbo stad och har över tusen anställda.
Arkea meddelade i tisdags att bolaget planerar att frångå arbetsgivarorganisationen Avaintas kollektivavtal och i stället börja följa Turism- och Restaurangförbundets samt Fastighetsarbetsgivarnas kollektivavtal. Övergången till nya kollektivavtal skulle innebära bland annat lönesänkningar och förkortade semestrar för Arkeas anställda.
Enligt Arkea skulle övergången till nya kollektivavtal stärka bolagets konkurrenskraft. Koncernsektionen vid Åbo stadsstyrelse uttryckte på tisdagen sitt stöd för Arkeas plan.
Fackförbunden JHL och Jyty reagerade på beskedet med att utlysa strejk med start klockan 12 på onsdagen. JHL meddelar att strejken pågår tills vidare. Jyty planerar att strejka till och med fredag.
Arkeas beslut att byta kollektivavtal har inte behandlats i Åbo stadsfullmäktige. Enligt Turun Sanomat arbetar dock Vänsterförbundets fullmäktigegrupp för att ärendet ska tas upp för behandling i fullmäktige.
Mikael Piippo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.