”Eleverna har fått upprättelse” – förälder kommenterar Sossenrektorns anmärkning

” Christer Karlsson har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att utreda anklagelserna och därmed säkerställa en trygg skolmiljö”.
Det är ett av regionförvaltningens argument för att ge S:t Olofsskolans rektor en anmärkning för Sossenskandalen som fick sin början i maj 2021.
En grupp elever kontaktade då Karlsson och berättade att en lärare framfört rasistiska och sexistiska kommentarer på lektionerna.
Efteråt säger eleverna att de blev utskällda och att Karlsson sagt att de hittade på allting.

Ett år senare hade eleverna sammanställt en lista med nästan 30 exempel på lärarens osakliga beteende. Listan skickades till skolans ledningsgrupp. Karlsson meddelade att listan skulle raderas eftersom han tyckte att ärendet inte hörde till ledningsgruppen utan till rektorn och hans närmaste chef.
Läraren själv förnekade att han sagt det som stod på listan. Han fick ändå en muntlig varning av Karlsson.
Regionförvaltningsverket konstaterar i sin utredning att ingenting tyder på att Karlsson någonsin talade med eleverna om fallet.
Åbo stad gav i september 2023 som arbetsgivare en skriftlig varning åt Karlsson.
Detta är bakgrunden
- Våren 2022 lämnade en grupp elever i högstadiet S:t Olofsskolan i Åbo in en lista med klagomål mot en lärare. Det handlar främst om lärarens agerande under lektioner, delvis i olika ämnen, under en längre tid.
- Listan innehöll nästan trettio punkter under rubrikerna ”rasistiska kommentarer”, ”sexism & misogyni”, ”anti-hbtq+-kommentarer” och ”övrig opålitlighet som en lärare”.
- Det var först våren 2023 som listan väckte uppståndelse, inte minst efter att ÅU skrivit om den och talat med flera elever. De menade att rektorn sopat klagomålen under mattan.
- Staden satte igång en utredning som ledde till att läraren inte längre jobbar kvar och till att staden bett polisen utreda anklagelserna. Läraren har själv i ÅU nekat till anklagelserna.
- Men kritiken mot skolledningens gjorde att Åbo stad fortsatte sin utredning av händelsen och hur den skötts.
- Föräldrar till elever har anmälde skolledningens och stadens agerande till regionförvaltningsverket. I den fick rektor Christer Karlsson en anmärkning för hur han agerat.
I början av sommaren 2023 anmälde en grupp föräldrar Karlsson och Liliane Kjellman , direktör för svenskspråkig fostran och utbildning till regionförvaltningsverket, (RFV). En av dem var Jenny Wiik . Efter att Wiik nu läst igenom verkets beslut att ge en varning till Karlsson är hon nöjd.
– Det bekräftar vad vi tänkte – att ärendet inte skötts korrekt, att man inte lyssnat på eleverna och tagit dem på allvar. I stället avfärdade Karlsson anklagelserna som ett gräl mellan eleverna och läraren.
– Det är så grova anklagelser att man inte kan definiera dem som ett gräl mellan lärare och elever. Det har skapat otrygghet och visat på att man inte tar det här med diskriminering och jämställdhet på allvar
Kjellman kan ha sett listan på en kaffebjudning
Liliane Kjellmans roll förblir aningen oklar. I sin redogörelse till RFV är hennes minnesbilder diffusa. Hon vill minnas att Karlsson ringde henne våren 2022, ett år efter att eleverna träffat honom första gången. Hon uppmanade honom att höra alla parter.
Vid ett nytt samtal lite senare sade Karlsson att han gett läraren en varning och uppmanat läraren att ge akt på språk och hålla sig till läroplanen. Hon litade på att rektorn skött saken på ett korrekt sätt.
Rektor Karlsson hävdar i sin redogörelse att han visade listan för Kjellman våren 2022, några dagar innan terminen slutade. Det här ska ha skett under en kaffebjudning i skolan för två blivande pensionärer, men Kjellman säger sig inte ha någon tydlig minnesbild av att ha sett listan då.
Det var först ett år senare då en lärare kontaktade henne som hon säger sig ha förstått hur allvarliga anklagelserna var och att hon först då begärde in listan med de osakligheter som eleverna antecknat.
LÄS OCKSÅ
Sossenläraren som larmade: Det var ju bara lärare som agerade – Bildningsdirektören kommenterar sin släng mot lärarkåren
Sossenfallet: Även lärarkåren får viss kritik av staden – elev som ÅU talat med är inte övertygad
Jalonen: Läraren misstänks ha agerat osakligt – bildningsdirektören har fortfarande förtroende för Sossens rektor
Någon skriftlig dokumentation, så som e-post, över när och hur Kjellman fick kännedom fallet finns inte. Därför finns det inte heller några belägg för att Kjellman skulle ha misskött sig, säger regionförvaltningsverket.
Att fallet äntligen får ett avslut är bra, tycker Jenny Wiik. Men det borde ha gått betydligt snabbare.
– Det har gått väldigt lång tid. Man har inte skött fallet då det hände, utan först då en lärare tog tag i saken och en utredning började i staden.
Har det skett en förbättring i skolan efter allt det här?
– Det har det. Det har en anställts en biträdande rektor och det har skickats ut en jämställdhets- och diskrimineringsplan och eleverna har informerats om hur de ska göra om de vill lyfta fram diskriminering eller trakasserier. De här förbättringarna har gjorts tack vare att fallet lyftes fram då föräldrar och lärare kontaktade Kjellman och frågade varför ingenting har hänt. Anmälan till regionförvaltningen satte också fart på stadens utredning. Det är vi förstås glada för.
Det största tacket riktar hon till eleverna.
– Jag vill poängtera att det beror på att eleverna vågade skriva på listan och lyfta fram problemen. Samtidigt är det synd att de inte att de genast blev hörda. Men nu får de upprättelse och bekräftelse att de gjorde en bra sak och att det har blivit bättre.
Christer Karlsson vill inte kommentera Regionförvaltningsverkets beslut, och Liliane Kjellman säger att det är för tidigt att göra det.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.