Förflytta dig till innehållet

Elever och anställda i Sarlinska hoppas på att åtgärderna är långsiktiga och vågade

Det vädras i många luckor i Sarlinska skolan. Foto: Mikael Heinrichs


Problemen med inomhusluften är bekräftade och det finns fuktskador i källarvåningen. Dessutom drar det från fönstren på sina ställen.
I den sammanställning över stadens fastigheter som fastighetschef Seppo Pihl och tekniska chefen Ted Bergman uppdaterat inför gårdagens möte i stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster finns Sarlinska skolan klassificerat i den näst sämsta kategorin gällande inomhusluften medan fastighetens ändamålsenlighet är i den bästa kategorin.
Ändamålsenligheten är dock något som både rektor Christa Andersson och lärarkollegiet inte direkt håller med om – och inneluftsproblemen gör sig bemärkta i den dagliga verksamheten.
– För tillfället har vi ett klassrum på första våningen ur bruk och arbeten pågår i källaren. Dessutom är ventilationen på dygnet runt, vilket inte varit fallet tidigare, berättar Andersson.

Kallt – eller dålig luft?

Nya omklädningsrum för gymnastiksalen har utlovats. Samtidigt har planerna på musikundervisningsutrymmet som skulle byggas bakom scenen i salen skjutits upp.
– För tillfället håller vi musiklektionerna på själva scenen, men det är egentligen helt okej och har inte påverkat undervisningen, säger eleverna Linn Granström (åk 7) och Elias Boman (åk 9).
– I vissa rum drar det vid fönstren, så där är luften bättre men det är kallt istället. Det har blivit bättre sedan ventilationen slagits på så att den är igång hela tiden, säger Boman.
– Det känns som att alternativen har varit antingen kallt eller dålig luft, säger Granström.

Fönstren i rektorns arbetsrum. Foto: Mikael Heinrichs

Många reagerat

Läraren Sofia Fröman klarar inte av att vistas i gymnastiksalen eller omklädningsrummen, vilket i sin tur innebär att andra hamnat hoppa in istället för henne.
– Det är många som reagerat på luften och symptomen är väldigt varierande: det kan vara allt från huvudvärk och trötthet till att man tappar rösten som trots allt är lärarens viktigaste arbetsredskap. Ibland är det bättre och ibland sämre, men i B-trappan (den som ligger mot gymnasiet) är situationen värst och där märks det av då dörrarna ner till källaren där man utför renoveringar är öppna, säger Fröman.

Tre år, miljoner euro

Tidtabellen för Sarlinska skolans just nu akuta (och delvis redan påbörjade) renoveringar går på tre år, prislappen beräknas ligga på cirka 1,2 miljoner euro.
Sarlinska skolan är inte den enda av Skolgatans utbildningsfastigheter som är i behov av renoveringar. För finskspråkiga Paraistenseudun koulu handlar det om cirka 800 000 euro för bland annat ventilation.

Paraistenseudun koulu väntar på resultat

Fastighetschef Seppo Pihl bekräftar att man för tillfället väntar på ytterligare resultat från de undersökningar som genomförts i Paraistenseudun koulu.

Av Skolgatans fyra undervisningsfastigheter är det egentligen bara Pargas svenska gymnasium (i mitten) som mår hyfsat. Foto: Mikael Heinrichs


– Där har genomförts flera undersökningar och dessutom en enkät till både personal och elevernas föräldrar har skickats ut. Jag kommer att sammanställa resultaten då jag har allt material till mitt förfogande. Staden kommer att informera om resultaten i ett senare skede, säger Pihl.

Bakgrunden är bekant

Men långt ifrån optimalt är läget förstås i Sarlinska – särskilt som undervisningsutrymmena i skolan som blev färdigställd 1956 inte uppfyller alla dagens krav som läroplanen föreskriver.
Den enorma talkoinsatsen som låg bakom bygget av skolan i mitten av 1950-talet är inget man förringar, tvärtom. Vetskapen om hur skolan i tiderna kom till finns också hos dagens elever – men som man från lärarhåll konstaterar: det som var moderna och ändamålsenliga undervisningsutrymmen på slutet av 1950-talet är inte det i dag, sextio år senare.
– Här är det tre långa korridorer med klassrum på ena sidan och ingen möjlighet att kombinera flera utrymmen till ett. Det hör till en förgången tid och dessutom innebär det faktum att klassrummen bara har en dörr en säkerhetsrisk, säger Andersson.

Arbetsgrupp har mötts två gånger

Den arbetsgrupp som i februari tillsattes för att utreda läget i stadens utbildningsfastigheter ska leverera sin rapport inom maj månad. I den rapporten – som delvis tar avstamp i den kartläggning som fastighetssidan gjort upp – ska arbetsgruppen bland annat ta ställning till vilka fastigheter som det lönar sig att renovera och var det skulle löna sig att bygga nytt.
Gruppen har så här långt samlats två gånger och har fått ta ställning till flera olika förslag för en möjlig helhetslösning.
Skolorna i sig har inte representanter i arbetsgruppen, utan de representeras i praktiken av respektive språkgrupps utbildningschefer samt småbarnspedagogikens chef.
– Vi har bjudit in både bildningsnämndens ordförande och den svenska sektionens ordförande på rundvandring i höstas så de är medvetna om situationen. Jag upplever nog att vi får vår röst hörd, säger Andersson.
Personalen i de olika skolorna längs Skolgatan diskuterar också sinsemellan – och man samarbetar redan nu kring vissa utrymmen som man delar på.
– Jag vill påpeka att trots de yttre omständigheterna och problemen fungerar verksamheten som den ska och vi har både glada elever och lärare som gör sitt bästa. Nu hoppas vi bara på positiva besked och kloka, vågade beslut av beslutsfattarna, säger Andersson.

Städningen kritiseras

Städningen är en annan sak som lärarna och eleverna gemensamt är missnöjda med.
– Städningen är ofta bristfällig och jag undrar hur mycket också det påverkar inomhusluften, påpekar Fröman.
Sarlinska skolan har 283 elever och en personalstyrka på omkring 45 personer, varav en del också jobbar i Pargas svenska gymnasium.
Läs ocksåInomhusluft tvingar 57 barn i Nagu att lämna sitt trivsamma daghem – en del har oförklarliga symptom, andra mår som vanligt
Läs ocksåBara tre av Pargas stads fastigheter får toppbetyg – i skärgården är inomhusluften inte bra i någon byggnad

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter