Förflytta dig till innehållet

Elever i Kimitoön får vara arkeologer för en dag — utgrävningar på stenåldersboplats i Dragsfjärd

Arkeologerna Jan Fast och Janne Soisalo introducerar elever till det arkeologiska arbetet. Foto: Emma Strömberg


I maj kommer skolelever i årskurs 3–6 i Kimitoön att få vara med på arkeologiska utgrävningar. Utgrävningarna sker på en boplats från stenåldern i Ölmos i Dragsfjärd.
Det är första gången som skolbarn får vara med på arkeologiska utgrävningar i Kimitoön. Arkeologen Jan Fast berättar att det är att barnpedagogiken kring arkeologiska utgrävningar är väldigt ny i Finland jämfört med exempelvis Sverige.
– Det har funnits brist på arkeologer som känt att de har tillräckliga pedagogiska färdigheter. Men att få bekanta sig med arkeologi är ett väldigt bra sätt för barn att till exempel lära sig om sin hembygds historia, säger Fast som brinner för att involvera barn och unga i det arkeologiska arbetet.

Betydelsefull forntida boningsort

Han lyfter också fram att det är en väldigt intressant arkeologisk utgrävning som eleverna får delta i. Fast och kollegan Janne Soisalo började göra utgrävningar på platsen år 2016. Det visade sig vara en betydligt större boningsort från stenåldern än de hade räknat med.
– Det är ovanligt med så stora bosättningar i Finland från den tiden. Det visar att det fanns en nationellt sett betydande bosättning på Kimitoön under stenåldern.
Upptäckterna har redan väckt stort intresse i det vetenskapliga samfundet.
Vårens utgrävningar på Kimitoön är del av projektet Mullgrävarna som startade förra året och finansieras av Finska kulturfonden. Några skolor per år väljs ut för att få delta i utgrävningar. Sagalundgillet är medarbetare i projektet i Kimitoön.
Hittills har alla svenskspråkiga lågstadier i Kimitoön anmält att de deltar i de arkeologiska utgrävningarna förutom Västanfjärds skola.
Arkeologerna kommer först att besöka skolorna för att berätta om hur arkeologer arbetar och de arkeologiska metoderna. Själva utgrävningarna sker under en vecka i maj. Alla elever får prova på att vara arkeolog under en dag.
På hösten besöker arkeologerna skolorna och berättar om resultaten och bygger en utställning med fynden tillsammans med eleverna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter