Naguelever byggde robotar som utvecklar det logiska tänkandet – ”Det har varit helt roligt och inte för enkelt”

För en utomstående är det inte alls klart vad Jonny Björkström talar om då han bollar ord som ”loopen”, ”setupen” och ”ultrasonic-sensorn” samtidigt som han pekar på en datorskärm med kod i olika färger. Men för eleverna från klass fem i Kyrkbackens skola är detta inga problem.
Snart råder febril aktivitet vid skärmarna då eleverna försöker programmera de robotar de byggt av Lego technics-delar. Det finns byggklossar i alla tänkbara former och färger och eleverna plockar bland delarna.
– För att lyckas med stora projekt är det viktigt att dela in arbetet i små delar och ta en del i taget, påminner Jonny.

För att hålla elevernas intresse uppe har han bakat in små tävlingsmoment i dagen, det gäller bland annat att välja rätt hjul för sin robot eller få den att köra runt en tejpad linje snabbast av alla.
Löser uppgifter med logik och fantasi
Det här är redan den andra dagen av den två dagar långa robotverkstaden som femmorna är en del av läroplanens krav på kunskaper inom programmering. Lego Mindstorms-konceptet går ut på att eleverna bygger robotar av legobitar, fäster motorer och sensorer på dem som sedan programmeras från en dator.

Klasslärare Sonja Svahnström säger att Jonnys företag redan tidigare år besökt femmorna och sexorna och lett samma kurs.Pengar för kursen har skolan fått som Kultur i skolan-bidrag från Kulturfonden.
– Detta är så annorlunda från en vanlig skoldag och det är fint att vi får satsa tillräckligt lång tid på en och samma sak, säger Sonja.
Drömjobbet för Jonny
Jonny Björkström från företaget Robot Workshop Finland är utbildad klasslärare. Han hade vetenskap som biämne och ett brinnande intresse för teknik, naturvetenskap och lego. Redan under studietiden ledde han robotverkstäder i skolor inom projektet ”Naturligtvis”, och på den vägen är det.

– Efter att projektet tog slut fortsatte skolorna att höra av sig till mig. 2011 grundade jag mitt företag och sysslade med robotverkstäder som bisyssla och från 2013 har jag arbetet med det på heltid. Det är ett drömjobb att få ”leka” med lego!
Han har kurser som passar från förskola till vuxna grupper: från grundläggande programmering där de minsta lär sig tänka som en robot till fortsättningskurser i robotteknik och kurser i förnybar energi, el och elektronik. Företaget erbjuder också upplevelsebetonade program som escape-lådor och robotkrig.
Stor efterfrågan också på finska
Jonny reser runt i hela Svenskfinland och leder verkstäder. Han är fullbokad ett år framåt och har en kölista med skolor som skulle vilja boka in sig. En lösning på det problemet är den så kallade programmeringsboxen med robotar och läromedel som kan hyras av skolor som på egen hand vill jobba med programmering.
Efterfrågan finns också på finskt håll, men ännu har han inte velat anställa någon eftersom han är rädd att pappersarbetet då tar över. Skolorna är hans huvudsakliga målgrupp, men han har också föreningar, företag och privata som kunder.
Robby vann robotracet
Tristan Söderlund och Edvard Åberg har döpt sin robot som de ska tävla med senare idag för Robby. Tristan berättar att han byggt mycket med Lego redan tidigare.

– Om jag kunde bygga vilken robot som helst skulle jag bygga en som kunde städa mitt rum, säger Tristan.
– Det svåraste har varit att få bitarna på rätt plats i programmet. Annars fungerar inte programmet.
– Det har varit helt roligt och inte för enkelt, säger Edvard.
Som avslutning på dagen vinner deras Robby fortkörningstävlingen med bravur.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.