El är inte en lyxvara – vår energipolitik är oärlig

Elpriserna på börsen har stuckit Finland i brand under de senaste dagarna. I fredags kostade börselen drygt en euro i medeltal och som mest 2,35 euro per kilowattimme. För ett egnahemshus vars dygnsförbrukning är 100 kilowattimmar innebär det en tresiffrig räkning, för ett enda dygn.
Dessutom befarade myndigheterna att belastningen på elnätet skulle bli för stor och uppmanade alla finländare att dra ned på elförbrukningen, oberoende av elavtal.
Hur hamnade vi här? Hur är det möjligt att vinterns köldknäppar innebär katastrofläge för både privatpersoner och samhälle?
El är ingen lyxvara utan en nödvändighet, grunden för modern infrastruktur. Vi använder fler eldrivna apparater inte minst på grund av digitaliseringen och pushar trafiken att bli en stor elkonsument.
Att det kalla vädret innebär att elkonsumtionen ökar, att det ofta samtidigt är vindstilla och att en del kraftverk är ur bruk på grund av tekniska fel ska inte komma som en överraskning och tvinga oss importera dyr el från Baltikum. El handlar om livsviktig beredskap. Vi måste ha en tillräcklig produktionskapacitet eftersom hela vårt samhälle är beroende av el.
Givet de senaste årens turbulens borde det vara uppenbart att det är livsfarligt att inte ha statlig kontroll över vissa grundläggande samhällsstrukturer, som elproduktionen. Finland framstår nu som den lättlurade kusinen från landet i ett energispel som framför allt stormakterna Tyskland och Ryssland har dominerat med bravur och som vi varit beroende av.
El handlar också om en mer hållbar framtid. Men den här situationen för oss ännu längre bort från den gröna omställning som av Miljöministeriet beskrivs som att man “till exempel avstår från fossil oljeuppvärmning och byter bilen till en elbil”.
Hur kan vi tro på en grön omställning när familjer med två heltidsarbetande vuxna inte klarar av att betala sin elräkning eller har råd att ladda sin elbil – om de alls haft råd att köpa en? På det här sättet snuvas folk på köpkraft, vilket gör att landets ekonomi djupdyker ännu mer.
Är våra beslutsfattare verkligen inte intresserade av att trygga de mest grundläggande funktionerna i samhället, som energin, boendet och vården? Politiken tycks nu gå ut på att ålägga konsumenten alla ekonomiska risker och prishöjningar för vardagliga nödvändigheter medan storföretagen drar in ansenliga vinster.
Regering efter regering har stått lamslagen i stället för att kräva att produktionen av kärnkraft säkerställs, att fler vind- och vattenkraftverk byggs, att fossila kraftverk och mindre anläggningar inte läggs ned förrän vi har ersättande energiproduktion. Om samhället på riktigt ska gå på el måste infrastrukturen, från tillräckligt många laddningsstationer till en tillräcklig produktionskapacitet, kunna garanteras.
Finland är ett land fullt av ingenjörer men vi har inte ännu teknologin för att genomföra den gröna omställningen. Det är politiskt oärligt att påstå annat. Den volativa elmarknaden har lett till att människor tvingas frysa i sina hem. Det är oacceptabelt i ett välfärdssamhälle.
Äntligen en förnuftig röst från det klimatfrälsta media uppbådet.Planerbar, fördelaktig el är ett livsvillkor för all industriell verksamhet och för oss konsumenter/skattebatalare.Märkväl att för varje installerad medawatt från vindkraft,krävs en lika stor investering i reservkraft för bl.a att spänningen i nätet hålls ungefärligen konstant.Tyvärr kan man inte lagra el från vindkraft i behövlig storlek.
Jag har aldrig sett,läst eller hört om en trovärdig vetenskaplig rapport som slår fastatt vi skulle få ett kallare eller bättre klimat med vindkraften.Det jag noterat är vilken fullständigt värdelös kraftkälla det är i verkligheten.De står still när det behövs som mest,vilket hat lett till elbrist,reella hot om planerade strömavbrott och skenande elpriser!Utan kraftiga subsidier antingen i form av direkta understöd eller som straffskatt på fossil elproduktion är vindkraften inte konkkurensmässig.Dessa betalas av kindumenterna/skattebetalarna.Det kan också konstateras att 100gånger 0 är 0 och att 1000 gånger 0 är 0 så det hjälper föga att utöka vinfkraftsparkerna.De fossila kraftverk vi har måste absolut hållas i skick,åtminstone till s ny kärnkraft kommer igång.
Bengt Karlsson.pensionär Pargas och Helsingfors
En bra ledare som pekar på många problem med elproduktion och -priser. Att producera el kostar 5-6 c per kWh och att priset då kan stiga till långt över 200 c är bortom allt förnuft. Orsaken beror på att Nordpool, dit Norden och norra Europa hör, styr elpriserna. Tyskland som stängde alla sin kärnkraft har därmed höga elpriser vilket också höjer våra priser. Samarbetet med Nordpool borde avslutas eller omförhandlas..!