Ekoodlare Christer Jägerskiöld: Kor och bete är bra för klimatet och stränderna


Christer Jägerskiöld. ÅU-foto
Christer Jägerskiöld, ekoodlare på Sjölax gård i Kimito, är medveten om djurhållningens effekter på klimatet och den biologiska mångfalden.
Förutom odlare är han också köttproducent.
Han tycker att klimatdebatten och uppmaningarna om att vi borde äta mindre kött och minska på den inhemska köttproduktionen stundvis är överdriven och direkt missvisande.
– Jordbrukarna känner sig skuldbelagda när de i själva verket värnar om sina odlingar och om miljön, säger han.
Enligt Jägerskiöld har den finländska köttproduktionen ett mindre klimatavtryck än utländsk köttproduktion.
Det beror på att förhållandena och sätten på hur vårt jordbruk bedrivs är annorlunda än utomlands, också miljökraven är mera strikta jämfört med i många länder utomlands.
– I Finland har vi inte heller så många djur kvar vilket göra att klimatavtrycken är mindre. Man måste också komma ihåg att vi är beroende av att vi kan producera en hälsosam och nyttig inhemsk mat. Det är i sista hand konsumenterna som väljer om de köper inhemskt eller utländskt kött, säger Jägerskiöld.
Gårdens djurbesättning består av cirka 150 djur. Alla är ute på bete i minst 4,5 månader om året.
Största delen av betesodlingarna ligger nära Sjölaxviken som är en viktig fågelvik och ett Natura 2000-område.
– Betet gör gott åt stränderna. Där djuren betar finns det inte längre någon vass och viken växer inte ingen. Det här är ett bra exempel på hur man värnar om miljön, säger Jägerskiöld.
Han påpekar också att betesmarker och vallodlingar gör ett mindre klimatavtryck eftersom de binder kol i marken och på så vis motverkar koldioxidutsläppen i luften när det gäller naturens kretslopp sett ur ett större perspektiv.
– Jämfört med klimatavtrycken från fossila bränslen är avtrycken från jordbruket små. Betesmarkerna bidrar dessutom till att öka naturens mångfald i växt- och djurlivet, till exempel när det gäller fåglar och insekter, säger Jägerskiöld.
LÄS OCKSÅ: Kor kan rädda vår biologiska mångfald – men inlåsta idisslare gör ingen nytta
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.